360
Ο Ασάνζ στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού τον Μάιο του 2017 ενώ μιλά σε δημοσιογράφους | EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Πρόταση συμφωνίας Ασάνζ στον Τραμπ για να ξεμπλέξουν και οι δύο

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2017, 17:47
Ο Ασάνζ στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού τον Μάιο του 2017 ενώ μιλά σε δημοσιογράφους
|EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Πρόταση συμφωνίας Ασάνζ στον Τραμπ για να ξεμπλέξουν και οι δύο

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2017, 17:47

Μια μάλλον περίεργη υπόθεση συμφωνίας που πρότεινε ο ιδρυτής του Wikileaks Tζούλιαν Aσάνζ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ώστε να «καθαρίσει» το όνομα και των δύο από υποθέσεις που τους απασχολούν φέρνει στο φως η Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ντάνα Ροραμπάκερ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα, φέρεται να επικοινώνησε την περασμένη Τετάρτη με τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι.

Ο Ροραμπάκερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρουσίασε στον Λευκό Οίκο ένα σχέδιο που προβλέπει την παράδοση από τον Aσάνζ ενός σκληρού δίσκου και άλλων στοιχείων που αθωώνουν τη Μόσχα – και κατ’ επέκταση του Τραμπ – από την κατηγορία ότι προσπάθησε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών χρησιμοποιώντας τα Wikileaks.

Το άλλο σκέλος της πρότασης του Ασάνζ ήταν ότι ο ιδρυτής του Wikileak θα αμνηστευόταν, καθώς οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τον θεωρούν υπεύθυνο για την τεράστια διαρροή διπλωματικών εγγράφων και άλλου υλικού που έγινε από το Wikileaks το 2010.

Με αυτή τη συμφωνία (μια λέξη που φέρεται να χρησιμοποίησε ο βουλευτής) ο Ασάνζ θα εξασφάλιζε χάρη «ή κάτι παρόμοιο» από τον Τραμπ. «Προφανώς», φέρεται να είπε ακόμη ο Ροραμπάκερ, «αν δεν μας δώσει αποδείξεις, δεν θα πάρει τίποτα».

Ζήτησε μάλιστα ο βουλευτής από τον Λευκό Οίκο να υπάρξει συνάντηση του Ασάνζ με κάποιον εκπρόσωπο του Τραμπ και κατά προτίμηση άτομο που μιλά με τον πρόεδρο απευθείας, «κάποιον από το FBI ή το προεδρικό επιτελείο».

O Aσάνζ από το 2012 εξακολουθεί να παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου έχει ζητήσει άσυλο.  Τον Αύγουστο τον συνάντησε προσωπικά ο βουλευτής, σε ένα ταξίδι χωρίς την επίσημη ιδιότητά του.

Ο βουλευτής, που εκλέγεται στη Καλιφόρνια, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι μίλησε με τον Λευκό Οίκο, όχι όμως και το περιεχόμενο της συνομιλίας, την οποία χαρακτήρισε «ιδιωτική συζήτηση». Την υπόθεση επιβεβαιώνει ως ένα βαθμό και το Wikileaks. Παραδέχεται καταρχάς ότι υπήρξε συνάντηση αλλά τονίζει ότι δεν ζήτησε χάρη από τον πρόεδρο.

Πηγές του Λευκού Οίκου, από την πλευρά τους, επιβεβαίωσαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι ο Ροραμπάκερ έκανε τέτοια πρόταση η οποία όμως απερρίφθη, ενώ είπαν ότι είναι καλύτερο η πρόταση να συζητηθεί μέσα στις μυστικές υπηρεσίες. Είπαν ακόμη ότι ο πρόεδρος δεν ενημερώθηκε για την επικοινωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...