334
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν μελετά τον χάρτη που του παρουσίασαν οι στρατηγοί του. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για τον χάρτη με τα σχέδια επίθεσης στην Γκουάμ | KCNA/via REUTERS

Ο Κιμ ρίχνει τους τόνους αλλά ζητά να μην τον προκαλούν «οι τρελοί Γιάνκηδες»

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2017, 10:19
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν μελετά τον χάρτη που του παρουσίασαν οι στρατηγοί του. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για τον χάρτη με τα σχέδια επίθεσης στην Γκουάμ
|KCNA/via REUTERS

Ο Κιμ ρίχνει τους τόνους αλλά ζητά να μην τον προκαλούν «οι τρελοί Γιάνκηδες»

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2017, 10:19

Πρώτα του έδειξαν τα σχέδια. Επειτα φωτογραφήθηκε να μελετά έναν χάρτη του Ειρηνικού με μια γραμμή -πιθανότατα την πορεία του πυραύλου. Και έπειτα ο Κιμ Γιονγκ-Ουν άφησε να εννοηθεί ότι παγώνει το πολυσυζητημένο σχέδιο επίθεσης στην Γκουάμ, νήσο που αποτελεί αμερικανική επικράτεια.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας μαζεύει, όπως όλα δείχνουν, τα σχέδια επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ, ωστόσο, προειδοποιεί ότι θα εφαρμόσει το πυρηνικό του σχέδιο σε περίπτωση που οι «χαζοί Γιάνκις» δεν ρίξουν τους τόνους.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ενημερώθηκε για το σχέδιο εκτόξευσης πυραύλων κοντά στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι η εφαρμογή του δεν θα είναι άμεση, όπως είχε προαναγγείλει η Πιονγιάνγκ την περασμένη εβδομάδα.

Οπως μετέδωσετο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA, ο Κιμ «εξέτασε το σχέδιο επί μακρόν» και «το συζήτησε» με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης που έκανε την Δευτέρα στο κέντρο διοίκησης της Στρατηγικής Δύναμης που είναι υπεύθυνη για τους πυραύλους. Κάλεσε κατόπιν τις ΗΠΑ να κάνουν μια πρώτη χειρονομία για να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές έχουν βρεθεί με τη θηλιά στον λαιμό λόγω της απερίσκεπτης φασαρίας τους περί στρατιωτικής αντιπαράθεσης» φέρεται να είπε ο Κιμ κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης. Δεν αναφέρθηκε όμως σε καμία συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου του για το Γκουάμ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται από την Ουάσινγκτον αφού, σύμφωνα πάντα με το KCNA, δήλωσε ότι «θα παρακολουθήσει για λίγο ακόμη την ηλίθια και ανόητη συμπεριφορά των Γιάνκηδων».

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Κιμ φάνηκε να κάνει και κάποιο «άνοιγμα» προς τις ΗΠΑ. «Προκειμένου να πέσουν οι εντάσεις και να αποτραπεί μια επικίνδυνη στρατιωτική σύρραξη στην κορεατική χερσόνησο είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να κάνουν πρώτες την κατάλληλη επιλογή», είπε κατά το KCNA, χωρίς πάντως να διευκρισιστεί τι είδους «επιλογή» εννοούσε. Συνέχισε όμως λέγοντας ότι θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πρόθυμες να ρίξουν τους τόνους «με πράξεις, διότι προκάλεσαν εισάγοντας πολύ σημαντικά στρατηγικά πυρηνικά όπλα» στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου. Κάλεσε τέλος την Ουάσινγκτον «να σταματήσει αμέσως τις αλαζονικές προκλήσεις της» εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...