321
Μπορεί η αφίσα να καλωσορίζει στις ΗΠΑ τους επιβάτες του αεροδρομίου της Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια | REUTERS/James Lawler Duggan

Δικαιώνει τον Τραμπ το Ανώτατο Δικαστήριο για το αντιμεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 07:56
Μπορεί η αφίσα να καλωσορίζει στις ΗΠΑ τους επιβάτες του αεροδρομίου της Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια
|REUTERS/James Lawler Duggan

Δικαιώνει τον Τραμπ το Ανώτατο Δικαστήριο για το αντιμεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 07:56

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να εξετάσει εκ νέου το νωρίτερο τον Οκτώβριο το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο απαγόρευε την είσοδο στη χώρα σε πολίτες συγκεκριμένων μουσουλμανικών χωρών

Αυτό σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό διατήρησε την αναστολή ισχύος την οποία είχαν αποφασίσει δικαστήρια σε πρώτο βαθμό και στο Εφετείο, αλλά δεν εξέτασε αν πρόκειται για άδικη διάκριση.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η απαγόρευση εισόδου για ταξιδιώτες και μετανάστες ή πρόσφυγες μπορεί να εφαρμοστεί για άτομα που δεν μπορούν «να ισχυριστούν βάσιμα ότι έχουν μια καλή τη πίστει (bona fide) σχέση με ένα πρόσωπο ή μια οντότητα στις ΗΠΑ».

Το τι συνιστά αυτή τη σχέση και πώς θα αποδεικνύεται φαίνεται ότι θα αποτελέσει νέο πεδίο αντιπαράθεσης, τουλάχιστον στις πύλες εισόδου της χώρας. Η συγγενική σχέση και η συνεργασία με πανεπιστήμια ή εταιρείες φαίνεται ότι εμπίπτουν στο πλαίσιο που όρισε το Δικαστήριο.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τις πολιτικές της για την μετανάστευση, ενδεχομένως μάλιστα να προλάβει να εφαρμόσει νέα μέτρα ίσως πιο αυστηρά από τα σημερινά.

Αυτό όμως συνιστά νίκη για τον Τραμπ, που έσπευσε να πανηγυρίσει την ομόφωνη, όπως επισήμανε, απόφαση των εννέα δικαστών. Μιλά μάλιστα για μια «σαφή νίκη για την εθνική μας ασφάλεια».

Τυπικά η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαίωσε τις εκτεταμένες εξουσίες που παραδοσιακά δίνουν τα δικαστήρια στα χέρια του προέδρου σε ό,τι αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Αυτή ήταν και η ουσία του ερωτήματος που έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο: μέχρι που φτάνει η διακριτική ευχέρεια του προέδρου να παίρνει αποφάσεις τέτοιου χαρακτήρα.

Για την κυβέρνηση, όπως εξηγούν οι δικαστές, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να φροντίζει για την ασφάλεια του έθνους και μέρος αυτής της πολιτικής είναι να μπορεί να κλείνει τα σύνορα στην βάση αξιολογήσεων για τις απειλές από το εξωτερικό.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, το Δικαστήριο δεν εξέτασε θέματα που έχουν να κάνουν με θρησκευτικές διακρίσεις, καθώς η απαγόρευση ισχύει μόνο για χώρες με κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό. Για αυτά θα κληθούν να επιχειρηματολογήσουν και οι δύο πλευρές το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...