513
Διαδηλώτρια στο Σάο Πάολο με πανό όπου εμφανίζεται ο «πραξικοπηματίας» Τεμέρ | REUTERS/Nacho Doce

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ηχογραφήθηκε την ώρα που κανόνιζε δωροδοκίες!

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 11:33
Διαδηλώτρια στο Σάο Πάολο με πανό όπου εμφανίζεται ο «πραξικοπηματίας» Τεμέρ
|REUTERS/Nacho Doce

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ηχογραφήθηκε την ώρα που κανόνιζε δωροδοκίες!

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 11:33

Η Βραζιλία βράζει εδώ και πολλούς μήνες. Οι πολίτες κατακλύζουν τους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης που -χωρίς να έχει λαϊκή εντολή- εφαρμόζει πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας. Ολοι αυτοί μόλις έλαβαν ένα «δώρο»: την αποκάλυψη ενός σκανδάλου δωροδοκίας στο οποίο εμπλέκεται ο πρόεδρος Μικέλ Τεμέρ, κάτι που, κανονικά, συνεπάγεται καθαίρεση. Μάλιστα υπάρχουν και αποδεικτικά στοιχεία!

Η βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo αποκάλυψε την Τετάρτη ότι έχει στην κατοχή της στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Τεμέρ ενέκρινε τη δωροδοκία ενός πρώην κοινοβουλευτικού στελέχους που βρίσκεται στη φυλακή. Φαίνεται ότι ο πρόεδρος μαγνητοφωνήθηκε χωρίς να το ξέρει ενώ συζητούσε με τον Τζόελσι Μπατίστα, επιχειρηματία που διευθύνει τη μεγαλύτερη εταιρεία συσκευασίας κρεάτων (JBS) στη χώρα. Οι δύο τους συζητούσαν για την πληρωμή του Εντουάρντο Κούνχα, του πρώην προέδρου της Βουλής που φυλακίστηκε σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε στο γιγάντιο σκάνδαλο διαφθοράς με την εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Petrobras.

2017-05-18T010918Z_50346295_RC1F7D0A3630_RTRMADP_3_BRAZIL-CORRUPTION
Η οργή των Βραζιλιάνων συγκεντρωμένη σε ένα πρόσωπο. «Εκλογές, τώρα», ζητά ο διαδηλωτής στην Μπραζίλια (REUTERS/Ueslei Marcelino)

Παρεμπιπτόντως, ο Κούνχα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα και είναι ο άνθρωπος που κινητοποίησε τις διαδικασίες παραπομπής της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, κάτι που τον οδήγησε στην προεδρία της Βουλής. Και σε κάθε ευκαιρία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι γνωρίζει πολλά μυστικά για τους πρώην συνεργάτες του…

Στη συζήτηση που μαγνητοφωνήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ο Τζόεσλι λέει στον Τεμέρ ότι πληρώνει τον Κούνχα ώστε να μείνει ήσυχος. Και ο πρόεδρος ακούγεται να απαντά: «Πρέπει να το συνεχίσεις αυτό, οκ;»

2017-05-10T180207Z_681133953_RC178B70A860_RTRMADP_3_BRAZIL-POLITICS
Ουπς… Ο εκτεθειμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Μικέλ Τεμέρ (REUTERS/Ueslei Marcelino)

Το ακουστικό υλικό το κατέθεσε ο ίδιος ο Τζόεσλι, με τον αδελφό του Γουέσλι, σε εισαγγελείς για να ενισχύσουν το αίτημά τους για συμφωνία διακανονισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι κασέτες εμπεριέχουν στοιχεία που εκθέτουν πολλούς κυβερνητικούς. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ο στενός συνεργάτης του Τεμέρ, Ρότσα Λούρες, ο οποίος φέρεται ότι διαπραγματεύτηκε μία συμφωνία δωροδοκίας ύψους 500.000 Ρεάλ Βραζιλίας (143.000 ευρώ) την εβδομάδα για τα επόμενα είκοσι χρόνια (!), με αντάλλαγμα να βοηθήσει τη JBS να ξεπεράσει ένα πρόβλημα με το γραφείο ελεύθερου εμπορίου.

2017-05-18T015642Z_1935540691_RC16360A4350_RTRMADP_3_BRAZIL-CORRUPTION
Διαδηλώσεις στο Σάο Πάολο με συνθήματα: «Τελείωσε Τεμέρ! Γενικές εκλογές έξω ο Τεμέρ, έξω οι μεταρρυθμίσεις» (REUTERS/Nacho Doce)

Το προεδρικό μέγαρο, φυσικά, αρνήθηκε τις κατηγορίες. «Ο πρόεδρος ποτέ δεν ζήτησε να γίνουν πληρωμές ώστε να κερδίσει τη σιωπή του πρώην βουλευτή Εντουάρντο Κούνχα. Ούτε συμμετείχε ή κατηύθυνε οποιαδήποτε δραστηριότητα με στόχο να αποτρέψει μαρτυρίες ή συνεργασίες βουλευτών με τις εισαγγελικές αρχές», ανέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Οι μαγνητοφωνήσεις δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ το ανώτατο δικαστήριο δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο. Αλλά αρκεί το πρώτο δημοσίευμα και η κυκλοφορία της είδησης στην τηλεόραση. Οι βραζιλιάνοι πολίτες είναι εξαγριωμένοι. Κατέβηκαν στους δρόμους κι άρχισαν να χτυπούν κατσαρολικά -συνηθίζεται σε διαδηλώσεις της Λατινικής Αμερικής. Συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο φωνάζοντας «Fora Temer» («έξω ο Τεμέρ»). Και ήδη δύο βουλευτές κατέθεσαν αίτημα παραπομπής στην κάτω βουλή. Μοιάζει να είναι η αρχή του τέλους ενός ακόμη «βρόμικου» προέδρου της Βραζιλίας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...