613
Χειραψία, αλλά με αμήχανα-«παγωμένα» χαμόγελα | REUTERS/Joshua Roberts

Μπίζνες και τρομοκρατία στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2017, 22:17
Χειραψία, αλλά με αμήχανα-«παγωμένα» χαμόγελα
|REUTERS/Joshua Roberts

Μπίζνες και τρομοκρατία στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2017, 22:17

Δεν αρνήθηκε ο Τραμπ να απλώσει το χέρι στον τούρκο ομόλογό του για χειραψία, όπως είχε κάνει με την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά η απόσταση μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν φάνηκε να γεφυρώνεται κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Ο ίδιος ο κ. Τραμπ, όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα mignatiou.com, εμφανίστηκε μάλλον… ταλαιπωρημένος από την ιστορία με την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών στους Ρώσους.

Βέβαια, έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας και του Ερντογάν, αλλά ήταν διάχυτη η πικρία του τελευταίου για την στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Το τόνισε μάλιστα ο τούρκος πρόεδρος στη δική του ομιλία, αφού ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεργαστούν με το YPG, εξοπλίζοντάς το.

«Είναι απολύτως μη αποδεκτό να θεωρηθεί το YPG ως εταίρος στην περιοχή και θα είναι ενάντια στην παγκόσμια συμφωνία την οποία έχουμε κάνει», είπε ο τούρκος πρόεδρος. «Με τον ίδιο τρόπο, δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτρέψουμε σε αυτές τις ομάδες που θέλουν να αλλάξουν εθνικές ή θρησκευτικές δομές στην περιοχή να χρησιμοποιήσουν την τρομοκρατία ως πρόσχημα», πρόσθεσε.

«Σαφώς η νίκη του Τραμπ οδήγησε στη δημιουργία νέων προσδοκιών για την Τουρκία και την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Γνωρίζουμε ότι η νέα αμερικανική διοίκηση δεν θα αφήσει να χαθούν αυτές οι ελπίδες», ανέφερε ακόμη ο Ερντογάν.

Στη δήλωσή του ο κ. Τραμπ είπε τα εξής: «Είναι μεγάλη μου χαρά να καλωσορίσω τον πρόεδρο Ερντογάν για την πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο εδώ και χρόνια. Ο αμερικανικός και ο τουρκικός λαός είμαστε φίλοι και σύμμαχοι για πολλές δεκαετίες. Η Τουρκία ήταν ένας πυλώνας στον Ψυχρό Πόλεμο κατά του κομμουνισμού. Ηταν ένας προμαχώνας κατά της σοβιετικής επέκτασης. Και το τουρκικό θάρρος στον πόλεμο είναι θρυλικό. Αυτό είναι αλήθεια. Τούρκοι στρατιώτες πολέμησαν γενναία μαζί με αμερικανούς στρατιώτες στον Κορεατικό πόλεμο και δεν έχουμε ξεχάσει τι έκαναν. Με κάποιους τρόπους, όταν εξετάσαμε τη μεγάλη τους ανδρεία στον πόλεμο της Κορέας, ήταν κάτι που οι στρατιώτες μας και οι μεγάλοι στρατηγοί μας θυμούνται ακόμα. Ο Ανώτατος Διοικητής, στρατηγός Μακ Αρθουρ, ξεχώρισε και επαίνεσε την υποδειγματική αντοχή του τούρκου στρατιώτη -ήταν από τους μεγάλους στρατιώτες του κόσμου».

  • Δείτε καρέ από τη συνάντηση (REUTERS/Joshua Roberts)

»Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν νέο εχθρό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και προσπαθούμε και πάλι να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτήν την απειλή. Ο τουρκικός λαός αντιμετώπισε φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια και ακόμη και πρόσφατα. Προσφέρουμε τη συμπόνια μας στα θύματα και προσφέρουμε την υποστήριξή μας στο τουρκικό έθνος. Υποστηρίζουμε την Τουρκία στον πρώτο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS και το ΡΚΚ και φροντίζουμε να μην έχουν κανένα ασφαλές μέρος -οι τρομοκρατικές ομάδες».

»Εκτιμούμε επίσης την ηγεσία της Τουρκίας στην αναζήτηση ενός τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος πλήττει τη συνείδηση ολόκληρου του κόσμου και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων σήμερα και θα δείτε ακριβώς τι μιλάμε. Υποστηρίζουμε επίσης κάθε προσπάθεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της βίας στη Συρία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ειρηνική επίλυση».

»Ο πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συζητάμε επίσης για την ανάγκη αναζωογόνησης των εμπορικών και εμπορικών δεσμών μας. Αυτές είναι περιοχές όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε τη σχέση μας που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας. Στρατιωτικός εξοπλισμός που διατάχθηκε από την Τουρκία και τον πρόεδρο, σιγουρευτήκαμε ότι φτάνει γρήγορα εκεί. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Ερντογάν για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, την αντιμετώπιση των κοινών απειλών και την προσπάθεια για ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ασφάλειας για όλους τους ανθρώπους μας. Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε τη χώρα μας και ήρθατε σήμερα στο Λευκό Οίκο. Είναι μεγάλη τιμή να σας έχουμε μαζί μας. Ευχαριστώ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News