216
Καλό κλίμα, που αποτυπώθηκε και στις φωτογραφίες | REUTERS

Μέρκελ και Μακρόν συμφωνούν να αλλάξουν οι Συνθήκες της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2017, 21:21
Καλό κλίμα, που αποτυπώθηκε και στις φωτογραφίες
|REUTERS

Μέρκελ και Μακρόν συμφωνούν να αλλάξουν οι Συνθήκες της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2017, 21:21

«Οταν η Γαλλία είναι ισχυρή, τότε και η Ευρώπη μπορεί να πάει μπροστά» είπε η Ανγκελα Μέρκελ, μετά την πρώτη συνάντηση της με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Οπως δήλωσαν, Γαλλία και Γερμανία θα αναπτύξουν έναν οδικό χάρτη για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και για να κάνουν την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις.

Η Μέρκελ τόνισε ότι από γερμανικής σκοπιάς οι Συνθήκες της ΕΕ. μπορούν να αλλάξουν και είναι έτοιμη για αυτό το βήμα, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα «να εργαστούμε πάνω στους τομείς που θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε». Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στις Συνθήκες δεν αποτελούν πλέον ταμπού για τη Γαλλία. Υπενθύμισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε περισσότερη προστασία που έχουν ανάγκη οι λαοί της Ευρώπης. Έκανε λόγο για σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα φέρει εις πέρας τους επόμενους μήνες. Ο Μακρόν υποστήριξε πως ο γαλλο-γερμανικός άξονας πρέπει να υιοθετήσει μια πιο πραγματιστική στάση.

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι ποτέ δεν υπερασπίστηκε την ιδέα των ευρωομολόγων ή της αμοιβαιότητας του υπάρχοντος χρέους στην Ευρωζώνη.  Και αυτό το είπε προκειμένου να διαλύσει αμφιβολίες του Βερολίνου ως προς τις θέσεις του. Οπως έχει διαφανεί από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Βερολίνο ανησυχούσε για τις θέσεις που θα υιοθετούσε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, ιδιαίτερα σε θέματα χρέους και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...