374
Εμφανώς αισιόδοξη η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη | REUTERS/Fabrizio Bensch

Πώς μπορεί να στηρίξει κυβέρνηση Μέρκελ η… Τζαμάικα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2017, 10:03
Εμφανώς αισιόδοξη η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Πώς μπορεί να στηρίξει κυβέρνηση Μέρκελ η… Τζαμάικα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2017, 10:03

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είναι σε πολύ καλό δρόμο. Οχι μόνο διατηρεί ένα αρκετά γερό προβάδισμα έναντι του Μάρτιν Σουλτς ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, αλλά πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να συνεργαστεί το κόμμα της (CDU) με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Η επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος μπορεί να ελπίζει σε έναν «συνασπισμό της Τζαμάικα».

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Stern, ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών και των βαυαρών συμμάχων τους (Χριστιανοκοινωνιστές/ CSU), ο οποίος παραδοσιακά συμβολίζεται με το μαύρο χρώμα, αποσπά το 36% στην πρόθεση ψήφου.

Το φιλελεύθερο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), με σύμβολο το κίτρινο χρώμα, συγκεντρώνει το 7%, ενώ το ίδιο ποσοστό αποσπά και το κόμμα των Πρασίνων (πράσινο χρώμα).

Μαζί οι τρεις παρατάξεις συγκεντρώνουν το επαρκές 50%. Και μαζί τα χρώματά τους συνθέτουν τη σημαία της Τζαμάικα, εξ ου και ο όρος «συνασπισμός της Τζαμάικα» που έχουν επινοήσει γερμανοί πολιτικοί σχολιαστές.

Αυτού του είδους ο τριμερής συνασπισμός βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, όπου στις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής οι Χριστιανοδημοκράτες πέτυχαν θριαμβευτική νίκη επί των Σοσιαλδημοκρατών. Και το σενάριο ενισχύεται από την τελευταία δημοσκόπηση που έδωσε στο κόμμα του Μάρτιν Σουλτς ένα 29%.

jamaica-flag-vector-free-download
Μαύρο για τον συνασπισμό (CDU/CSU), κίτρινο για το FDP και πράσινο για τους Πράσινους. Αλλιώς η σημαία της Τζαμάικα

Οποια κι αν είναι τελικά τα αποτελέσματα των ομοσπονδιακών εκλογών τον Σεπτέμβριο, το βέβαιο είναι, πως για την ώρα τόσο το CDU όσο και το SPD αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμμετέχουν ξανά σε μία κυβέρνησης συνεργασίας. Κατά γενική ομολογία, η συμμαχία CSU και SPD έχει απομακρύνει τους ψηφοφόρους από τα κόμματα που παραδοσιακά στήριζαν με αποτέλεσμα πολλοί να στρέφονται προς εξτρεμιστικά κινήματα, όπως το ακροδεξιό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) το οποίο στην ίδια έρευνα συγκέντρωσε το 7%.

Γι’ αυτό και σύμφωνα με αναλυτές, η γερμανίδα καγκελάριος πιθανότατα θα στηριχθεί στα δύο μικρότερα κόμματα για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Αλλωστε, ενώ οι Πράσινοι υποστηρίζουν ένα αριστερό πρόγραμμα, η ηγεσία τους είναι αρκετά συντηρητική. Ενώ το FDP έχει υπηρετήσει ως μικρός εταίρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και του βαυαρού αδελφού κόμματος, σε σειρά μεταπολεμικών κυβερνήσεων στη Γερμανία μέχρι το 2013, που δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή καθώς δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο 5%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...