416
Η γερανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν | REUTERS/Fabrizio Bensch

Γερμανία: «Καίει» την υπουργό Αμυνας το σκάνδαλο με τους ναζί στον στρατό

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2017, 17:21
Η γερανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Γερμανία: «Καίει» την υπουργό Αμυνας το σκάνδαλο με τους ναζί στον στρατό

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2017, 17:21

Επιπτώσεις που μπορεί να φτάσουν ως και στην κορυφή του γερμανικού υπουργείου Αμυνας έχουν οι αποκαλύψεις για τα σχέδια ακροδεξιού αξιωματικού για τρομοκρατική επίθεση κατά πολιτικών, την οποία στη συνέχεια θα απέδιδε σε σύρους πρόσφυγες.

Αυτό που ήρθε στο φως είναι η περίπτωση του υπολοχαγού ακροδεξιών πεποιθήσεων Φράνκο Α., ο οποίος φέρεται να προετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση.

Ο επίσης συλληφθείς Μαξιμίλιαν Τ., ακροδεξιών πεποιθήσεων και αυτός, ήταν στον ίδιο στρατόπεδο, στο Ιλκιρχ, και φέρεται , μαζί με τον Φράνκο Α. και ένα τρίτο πρόσωπο, να προετοίμαζαν την επίθεση. Στο στρατόπεδο κατά τις έρευνες βρέθηκαν μάλιστα ναζιστικές σημαίες, όπλα, κράνη και σύμβολα της Βέρμαχτ!

Στον κατάλογο πιθανών στόχων βρίσκονταν το όνομα του τέως προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ και του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Καρλσρούης, την επίθεση θα διέπραττε ο Φράνκο Α. δήθεν ως σύρος πρόσφυγας, καθώς είχε καταγραφεί στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων και πέτυχε να πάρει καθεστώς επικουρικής προστασίας. Οι δράστες θα φρόντιζαν να την αποδώσουν σε σύρους πρόσφυγες.

Η υπουργός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέθεσε σήμερα Τετάρτη κεκλεισμένων των θυρών στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για πράξεις ή παραλείψεις των στρατιωτικών υπηρεσιών της, γύρω από το σκάνδαλο ακροδεξιών στρατιωτών στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων.

Υπάρχουν και πράξεις και παραλείψεις, σημειώνει η Deutsche Welle.

Ενδεικτικό είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες του στρατού είχαν τον Μαξιμίλιαμ Τ. στο στόχαστρο από το 2015, αλλά, παρά τη μαρτυρία συναδέλφου του ότι τον προσέγγισε για να τον πείσει να συμμετάσχει σε δράσεις εναντίον αλλοδαπών, η έρευνα δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα και ο φάκελος μπήκε στο συρτάρι.

Οι αποκαλύψεις ενδέχεται να αποδειχθούν μοιραίες για τις επιδιώξεις της υπουργού Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της πρώτης γυναίκας υπουργού Αμυνας αλλά και επίδοξης (έτσι λέγεται τουλάχιστον) διαδόχου της Ανγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU. Εμμέσως και για την κυβέρνηση -ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο- γεγονός που εκμεταλλεύεται η αντιπολίτευση.

«Η υπόθεση είναι μια τεράστια ντροπή για την υπουργό», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Οπερμαν. «Προφανώς στις τάξεις του στρατού αναπτύχθηκε επί χρόνια μια ακροδεξιά ομάδα που προετοίμαζε επιθέσεις και διατηρούσε λίστες θανάτου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο συμπρόεδρος του κόμματος Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ προειδοποίησε την Ούρζουλα φον ντερ Λάινεν ότι εάν δεν καταφέρει να επαναφέρει τον στρατό στα συνταγματικά πλαίσια, πρέπει να παραιτηθεί.

Η υπουργός υποσχέθηκε ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ εξήγγειλε κι άλλες αποκαλύψεις. Οι συλλήβδην κατηγορίες της για βασικά προβλήματα νοοτροπίας στις ένοπλες δυνάμεις και για αδυναμίες στις ηγεσίες τους προκάλεσαν ωστόσο τέτοια θύελλα διαμαρτυριών που κάλεσε επί τούτοις δημοσιογράφους για να εκφράσει τη λύπη της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...