450
Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, στην είσοδο της Ακαδημίας Αθηνών | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επιστροφή στην Αθηναϊκή Τριλογία ως τουρίστες!

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2017, 15:10
Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, στην είσοδο της Ακαδημίας Αθηνών
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επιστροφή στην Αθηναϊκή Τριλογία ως τουρίστες!

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2017, 15:10

Πολλοί περνάμε κάθε μέρα από εκεί. Αλλοι σπανιότερα. Κάποιοι κοντοστεκόμαστε για να θαυμάσουμε την ομορφιά των κτιρίων. Αλλά πόσοι από εμάς ξέρουμε πραγματικά πότε χτίστηκε η Εθνική Βιβλιοθήκη; Τι απεικονίζει η ζωφόρος του Πανεπιστημίου; Ποιοι ήταν οι ευεργέτες πίσω από την Ακαδημία;

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το ίδρυμα διοργανώνει τρεις διαφορετικές ξεναγήσεις, το επόμενο διάστημα, στα κτίρια της λεγόμενης Αθηναϊκής Τριλογίας, δηλαδή στο Πανεπιστήμιο, στην Ακαδημία και στη Βιβλιοθήκη.

Είναι μία ευκαιρία να δεις ένα από τα ιστορικά σημεία της Αθήνας με άλλο μάτι, με τη βοήθεια ειδικών από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Σαν τουρίστας.

21_32_20160728_kt_91341469907892
Τουρίστες αποθεώνουν και εννοείται φωτογραφίζουν την Εθνική Βιβλιοθήκη (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Αυτά άλλωστε είναι τρία από τα πρώτα κεντρικά δημόσια οικοδομήματα της πρωτεύουσας του νέου ελληνικού κράτους, που χρίστηκαν κατά τον 19ον αιώνα, για να στεγάσουν το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας, την Ακαδημία και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Εχουν τεράστια αρχιτεκτονική αξία, ως δείγματα του ιστορισμού κλασικιστικών τύπων που ανθούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη την περίοδο αυτήν των κλασικιστικών τύπων. Αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες, αποτυπωμένες στα αετώματά τους και τα γλυπτά τους.

Η ζωοφόρος του Πανεπιστημίου είναι ένας ύμνος προς τον βασιλιά Οθωνα. Παρουσιάζονται προσωποποιήσεις των τεχνών και των επιστημών, μορφές της αθηναϊκής Μυθολογίας και Ιστορίας και πρωταγωνιστές του αγώνα της απελευθέρωσης των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό.

133080
Η ολόγλυφη παράσταση της γέννησης της πάνοπλης Αθηνάς, που κοσμεί το αέτωμα των Προπυλαίων της Ακαδημίας (ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIMENEWS)

Στην Ακαδημία ενώνονται δύο μύθοι. Η ιστορία του Προμηθέα, ο οποίος συμβολίζει τον ανθρώπινο αγώνα να υπερβεί τον εαυτό του και η παράσταση της γέννησης της θεάς Αθηνάς. Η σύνθεση αυτή συνδέει την Ακαδημία με τον Παρθενώνα.

Στη Βιβλιοθήκη εντυπωσιάζει η μνημειακή κλίμακα και η απόδοση ενός από τους τρεις αδελφούς δωρητές της, του Παναγή Βαλλιάνου, σε ανδριάντα. Και ο λόγος που απεικονίζονται στον ίδιο χώρο αρχαίες και νεότερες φυσιογνωμίες, συμβολίζει τη σύνδεση παρελθόντος και παρόντος.

Τα κτίρια της Αθηναϊκής Τριλογίας χτίστηκαν χάρη στη βούληση ευεργετών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Σίμων Σίνας καθώς και οι αδελφοί Μαρής, Παναγής και Ανδρέας Βαλλιάνοι. Και στην υλοποίηση των σχεδίων συνέβαλαν τεράστια ονόματα, Ελληνες και Ευρωπαίοι: Οι αρχιτέκτονες Κρίστιαν και Θεόφιλος Χάνσεν και Ενρνστ Ζίλερ, οι ζωγράφοι Καρλ Ραλ, Εντουαρντ Λιμπίτζκι, Κρίστιαν Γκρίπενκερλ, Φρανζ Μελνίτζκι, οι γλύπτες Ιωάννης Κόσσος, Γιώργος Φυτάλης, Γιώργος Βιτάλης Γιώργος Βρούτος, Γιώργος Μπονάνος, Γιώργος Παπαγιάννης, Λεωνίδας Δρόσης, Ιωάννης Καρακατσάνης, Γιώργος Ξενάκης

Τις ξεναγήσεις θα αναλάβουν ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Δημήτρης Παυλόπουλος καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές Ιστορίας της Τέχνης.

Θα πραγματοποιηθούν τα Σάββατα 13, 20 και 27 Μαΐου, από τις 11.00 έως τις 12.30. Σημείο συνάντησης τα Προπύλαια του ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...