316
Νεαρό κορίτσι κοιτάζει το νέο έργο του Banksy στην μικρή πόλη Ντόβερ | REUTERS/Hannah McKay

Η πρώτη τοιχογραφία – μήνυμα του μυστηριώδους Banksy για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2017, 14:25
Νεαρό κορίτσι κοιτάζει το νέο έργο του Banksy στην μικρή πόλη Ντόβερ
|REUTERS/Hannah McKay

Η πρώτη τοιχογραφία – μήνυμα του μυστηριώδους Banksy για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2017, 14:25

Ο Banksy, καλλιτέχνης του γκράφιτι και αγνώστου ταυτότητας πολιτικός ακτιβιστής δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Διάσημος σε όλον τον κόσμο για τα έργα του, απασχολούσε για χρόνια της βρετανικές Αρχές που αναζητούσαν τον άνθρωπο πίσω από τα παράνομα έργα στους τοίχους του Λονδίνου. Ο Banksy όμως κατάφερε με τον καιρό να αποκτήσει φανατικό κοινό που έκρινε ότι τα έργα του ήταν μοναδικές καλλιτεχνικές δημιουργίες που εκθέτοντας στο αστικό τοπίο και όχι σε ακριβά μουσεία.

Ετσι, το κάθε νέο «χτύπημα» του γνωστού – άγνωστου καλλιτέχνη γινόταν πρώτο θέμα στην Μεγάλη Βρετανία και όχι μόνο. Πόσο μάλλον το πρώτο του σχόλιο, πάντα σε μορφή τοιχογραφίας, για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση…

2017-05-07T162232Z_858509595_RC1EC98D3D00_RTRMADP_3_BRITAIN-BANKSY-EU
Η λεπτομέρεια αναδεικνύει το έργο

Το έργο του Banksy απεικονίζει έναν σιδηρουργό, ανεβασμένο σε σκαλωσιά να αφαιρεί με ένα σφυρί και ένα καλέμι το ένα αστέρι από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συγκεκριμένη τοιχογραφία εμφανίστηκε στην πόλη Ντόβερ της κομητείας του Κεντ και όπως είναι φυσικό τράβηξε πολύ γρήγορα την προσοχή των περαστικών. Καμβάς του έργου ήταν ένα κτίριο στην πόλη της νοτιοανατολικής Αγγλίας, ακριβώς δίπλα στο λιμάνι που ενώνει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαία συμβολίζει τόσο την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και την ενότητα και την ταυτότητα της Ευρώπης γενικότερα. Η σημαία έχει 12 κίτρινα αστέρια σε κύκλο με μπλε φόντο, τα οποία συμβολίζουν τα ιδανικά της ενότητας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης. Ο αριθμός των αστεριών ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό των κρατών μελών.

Στο παρελθόν, ο Banksy έχει ασκήσει έντονη κριτική  -πάντα μέσα από τα έργα του- στις πολιτικές της Ευρώπης σε σχέση με το Προσφυγικό. Φαίνεται λοιπόν ότι ο «βλάσφημος» καλλιτέχνης, που έσπευσε αναρτήσει φωτογραφία της νέας του δημιουργίας στον λογαριασμό του στο Instagram, θέλησε με τις μπογιές να στείλει ένα ακόμα μήνυμα με παραλήπτες τους σημερινούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...