241
|

Αύξηση του ELA για τις τράπεζες για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια!

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2017, 11:25

Αύξηση του ELA για τις τράπεζες για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια!

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2017, 11:25

Την ανησυχητική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τράπεζες εξαιτίας της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και της εκκρεμότητας με την αξιολόγηση, επιβεβαίωσε η αύξηση του ανώτατου ορίου του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Την αύξηση αποφάσισε το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, η Ευρωτράπεζα αύξησε το όριο κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, με το πλαφόν να ανέρχεται πλέον στα 46,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είχαν προηγηθεί αιτήματα των ελληνικών τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος για αυξημένη χρήση της ρευστότητας του ELA, η οποία είναι σαφώς ακριβότερη σε σχέση με την κανονική χρηματοδότηση που προσφέρει το ευρωσύστημα. Τα αιτήματα έχουν να κάνουν προφανώς με τη φυγή καταθέσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να κλείσει την αξιολόγηση.

Στην ανακοίνωσή της, η ΤτΕ σημειώνει πως η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 400 εκατ. ευρώ «αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος είναι η εξής:

«Στις 22 Μαρτίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,6 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 0,4 δισεκ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...