471
Υπάλληλος του οίκου δημοπρασιών επιχειρεί το installation του «Μάο» | Sotheby's

O «Μάο» του Αντι Γουόρχολ γύρισε σπίτι – για να δημοπρατηθεί ξανά

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 07:29
Υπάλληλος του οίκου δημοπρασιών επιχειρεί το installation του «Μάο»
|Sotheby's

O «Μάο» του Αντι Γουόρχολ γύρισε σπίτι – για να δημοπρατηθεί ξανά

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 07:29

Ζωγράφος, σκηνοθέτης, συγγραφέας, εκδότης, μουσικός παραγωγός, ηθοποιός και μοντέλο, ο Αντι Γουόρχολ ήταν ένας από τους ιδρυτές της ποπ αρτ και ο μεγαλύτερος από τους ποπ καλλιτέχνες.

Ο Μάο Τσε Τουνγκ ήταν κινέζος κομμουνιστής επαναστάτης και ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ως «Μεγάλος Τιμονιέρης» κυβέρνησε ως ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος αυτής της χώρας – από την ίδρυσή της το 1949, έως και τον θάνατό του, το 1976.

Ο Γουόρχολ κατάφερε να μετατρέψει το βιομηχανικό προϊόν, το απλό, ευτελές καταναλωτικό προϊόν, όπως ένα κουτί σούπας ή ένα κουτί με καθαριστικά, σε αντικείμενο ενός ζωγραφικού πίνακα ή ενός γλυπτού. Κατάφερε, ανάμεσα στα υπόλοιπα, να προσδώσει μια άλλη εικόνα από εκείνη που είχαμε ήδη σχηματίσει, αποτυπώνοντας μορφές διάσημων ανθρώπων, διαφορετικών μεταξύ τους, με τον δικό του τρόπο.

Ενα από τα έργα του ήταν και η προσωπογραφία του Μάο, στον οποίο αφαίρεσε κάθε ικμάδα κομμουνισμού και του χάρισε μια ποπ αρτ αισθητική. Η μεταξοτυπία διάστασης 82×57 ιντσών φιλοτεχνήθηκε το 1971 από τον Γουόρχολ και είναι το πρώτο έργο που σηματοδοτεί την επιστροφή του στη ζωγραφική, το 1972. Και δεν έκανε μόνο ένα. Μια σειρά από τολμηρά έργα δημιουργήθηκαν από τα χέρια του, όλα με την ίδια αισθητική, η οποία ανέτρεπε το επίσημο, αυστηρό πορτρέτο του Τσε Τουνγκ.

Στα χέρια τού Γουόρχολ η αναπαράσταση του Προέδρου, που χρησιμοποιούταν για τη διάδοση του κομμουνισμού, μετατράπηκε σε εμπόρευμα της καπιταλιστικής οικονομίας – όπως, άλλωστε, και το κουτί σούπας Campbell.

Αυτά τα «Μάο» έργα, όπως είναι φυσικό, όποτε κι αν οδηγήθηκαν σε κάποια δημοπρασία, πουλήθηκαν εν ριπή οφθαλμού και άλλαξαν χέρια ιδιοκτητών ταχύτατα, αφού πολλοί θα ήθελαν να κατέχουν έναν «Γουόρχολ-Τσε». Για λόγους πρεστίζ ή για να μπορέσουν να βγάλουν χρήματα μέσω της πώλησής του.

Ετσι θα συμβεί και τώρα. Στις 2 Απριλίου 2017 ο οίκος Sotheby’s θα πραγματοποιήσει άλλη μια δημοπρασία, όπου το έργο με τη μορφή τού ιδρυτή τού Κομμουνιστικού Κόμματος θα γίνει ξανά ανάρπαστο.

Το εν λόγω πορτρέτο του Μάο είχε πωληθεί πάλι σε δημοπρασία του Sotheby’s στο Λονδίνο, το 2014, όπου πέτυχε την τιμή-ρεκόρ των επτά εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδων λιρών. Aυτός τελευταίος αγοραστής αποφάσισε να τον διαθέσει ξανά σε δημοπρασία, αλλά αυτή τη φορά στο Χονγκ Κονγκ. Οπως εκτιμάται από τον οίκο δημοπρασιών, ο κύριος αυτός θα μπορέσει να βάλει στην τσέπη του περισσότερα από 12 εκατομμύρια λίρες ήτοι 15 εκατομμύρια δολάρια. Βλέπετε, ο μελλοντικός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι κάποιος κινέζος δισεκατομμυριούχος που δεν θα διστάσει να υπογράψει μια επιταγή σε ένα τσεκ.

«Με την αξιοσημείωτη σαφήνεια της μεταξοτυπίας, με τα φωτεινά κόκκινα χείλη, το άψογο περίγραμμα του προσώπου και τον έντονο, απότομο γιακά του πουκάμισου, το έργο αυτό θεωρείται το αποκορύφωμα ανάμεσα στους πίνακες του Μάο από τον Γουόρχολ», αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου Σόθμπις, εξυψώνοντας το… «προϊόν» που θα βγάλει στο σφυρί.
Αλλά είναι δεδομένο ότι ο «Μάο» τού Γουόρχολ δεν χρήζει καμιάς διαφήμισης, ο καπιταλισμός εδώ πνίγεται μέσα σε μια κουταλιά σούπας – Campbell, φυσικά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...