316
Ενα ποπ τρίπτυχο του Γιώργου Ιωάννου | CreativeProtagon

Πέθανε ο Γιώργος Ιωάννου, η ψυχή της ελληνικής ποπ αρτ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 14:00
Ενα ποπ τρίπτυχο του Γιώργου Ιωάννου
|CreativeProtagon

Πέθανε ο Γιώργος Ιωάννου, η ψυχή της ελληνικής ποπ αρτ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 14:00

Ποπ αρτ υπήρχε στην Ελλάδα. Και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ήταν ο ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Ιωάννου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες, Δευτέρα, σε ηλικία 90 ετών…

Ο Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1926. Εκανε σπουδές ζωγραφικής στην Αθήνα κοντά στον Κωστή Ηλιάδη και στον Θόδωρο Δρόσο και στη συνέχεια στο Παρίσι. Ακολούθησαν πολλά ταξίδια μελέτης στα καλλιτεχνικά κέντρα της Ευρώπης, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία.

Μετά την επιστροφή του από το Παρίσι προχώρησε σε έναν αποκλειστικά δικό του τρόπο έκφρασης. Η δουλειά του επηρεάστηκε από τα κόμικς και θεωρήθηκε ο κυριότερος εκπρόσωπος της ποπ αρτ στην Ελλάδα. Στη συνέχεια τα στοιχεία της ποπ αρτ συνδυάζονται με τις διατυπώσεις του σουρεαλισμού, σε μια προσωπική βιωματική ζωγραφική.

pethane-o-zografos-kai-xaraktis-giorgos-ioannou

Η πρώτη του παρουσίαση έγινε στην γκαλερί «Ζυγός», της οδού Βουκουρεστίου τον Οκτώβριο, του 1959, για ν’ ακολουθήσουν περισσότερες από 25 ατομικές παρουσιάσεις σε γκαλερί της Αθήνας. Στο εξωτερικό είχε παρουσιάσει δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στο Musee des Beaux Arts στην Οστάνδη, στην γκαλερί Isy Brachot, Βρυξελλες (της οποίας υπήρξε μόνιμος συνεργάτης), στη γκαλερί Pagani, Μιλάνο.

Παράλληλα, ο Γιώργος Ιωάννου αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ το 2002 είχε κυκλοφορήσει το λεύκωμα «Η Αθήνα μέσα από τις καρτ ποστάλ του παρελθόντος», με υλικό από τις πλούσιες συλλογές του, καθώς υπήρξε και μανιώδης συλλέκτης.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Ιωάννου είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1970 και είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του. Σε πολύ νεαρή ηλικία έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και τα βιώματά του από την περίοδο εκείνη, αλλά και από τη δράση του την περίοδο της χούντας, αποτύπωσε σε μονοτυπίες που εκδόθηκαν σε λεύκωμα με τίτλο 1940-1974.

AnamoniGegonotosXS

Το 2012 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στις 12, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...