1012
Αισιόδοξος ο Πρωθυπουργός αν και δεν περιέγραψε το μέγεθος των υποχωρήσεων που θα κάνει προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση | INTIMENEWS

Η κυβέρνηση αναμένει παρέμβαση Μέρκελ για την αξιολόγηση

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2017, 13:08
Αισιόδοξος ο Πρωθυπουργός αν και δεν περιέγραψε το μέγεθος των υποχωρήσεων που θα κάνει προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση
|INTIMENEWS

Η κυβέρνηση αναμένει παρέμβαση Μέρκελ για την αξιολόγηση

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2017, 13:08

Στην παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ προσβλέπει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό σε ένα πλαίσιο που θα καθοριστεί από πολιτική λύση. «Δεν γίνεται η καγκελάριος να πάει σε εκλογές και να έχει ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα» σχολίασε ελληνική κυβερνητική πηγή.

Αλλά και ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την καγκελάριο να «μαζέψει» τον υπουργό Οικονομικών της, αποδίδοντας στον κ. Σόιμπλε ευθύνες για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Και είναι εμφανές ότι ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα σημαντικά «αγκάθια» για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Προειδοποίηση για το ελληνικό πρόγραμμα απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι με περαιτέρω βοήθεια. «Ναι, είναι σε επισφαλές έδαφος υπό την έννοια ότι δεν βλέπουμε πώς το ΔΝΤ θα μπορούσε να χειριστεί αυτό το πρόβλημα».

Συνεπώς; Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι κοντά. Κατά την εφημερίδα, το ΔΝΤ αποδέχεται το στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ίσως το 2018 και 2019, εκεί που ζητούσε μείωση στο 1,5% για να είναι βιώσιμο το χρέος. Το άλλο ερώτημα, ποια θα είναι τα μέτρα λιτότητας για το διάστημα μετά το 2020, παραμένει ωστόσο ανοιχτό.

Τσίπρας: «Η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά»

«Η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά και χωρίς υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών αν και ακόμα δεν ξέρω σε ποια θέση θα βρίσκεται το ΔΝΤ. Ωστόσο σύντομα θα μπορούμε να πούμε ότι η κρίση είναι παρελθόν» είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, δεν έδωσε σαφή χρονικό ορίζοντα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η ολοκλήρωσή της θα οδηγήσει σε άνοδο της ακροδεξιάς.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας υπέδειξε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας ως τον κύριο υπεύθυνο και για την εμπλοκή που εκδηλώνεται ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Επειδή το ΔΝΤ δεν θέλει να δυσαρεστήσει και να κατηγορήσει τον Σόιμπλε για την αδιαλλαξία του ρίχνει το φταίξιμο στην Ελλάδα.», τόνισε. «Θέλω να παρακαλέσω την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό οικονομικών της από την επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και αναφορές του τύπου οι Ελληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους», είπε.

Ο κ. Τσίπρας επετέθη εκ νέου κατά του προέδρου της ΝΔ. «Θα απογοητευτούν όσοι παλεύουν να μην κλείσει η αξιολόγηση» είπε, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σύμπλευση με τα σχέδια Σόιμπλε για την Ελλάδα. Ο λαός πρέπει να καταλάβει ποιος αγωνίζεται για τη διαπραγμάτευση και ποιος καταθέτει τα διαπιστευτήρια του στους Γερμανούς. Για να έρθει ο Μητσοτάκης στην εξουσία πρέπει να γίνει αρεστός στον ελληνικό λαό κι όχι στον Σόιμπλε» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Πρωθυπουργό, στην Ευρώπη σημειώνονται αλλαγές που αμφισβητούν την πολιτική λιτότητας η οποία, τελικά, έχει κλονίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Είναι ιστορική η συγκυρία το οτι βρισκόμαστε στην κυβέρνηση αυτή την περίοδο» είπε.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, είπε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, με μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στην Υγεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προσδιόρισε δε την επιστροφή της πολιτικής αντιπαράθεσης εκεί που βρισκόταν παλιά, με ταξικό πρόσημο και αντιπαλότητα «Αριστεράς-Δεξιάς».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να παραμείνει το κόμμα που εκφράζει την Αριστερά και τους μη προνομιούχους. Αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά, κάλεσε τους φορείς της να κοιτάξουν τι συμβαίνει στην Ευρώπη, όταν η σοσιαλδημοκρατία κοιτάζει προς τα Αριστερά. «Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ επιμένει να συμπεριφέρεται ως ουρά της Νέας Δημοκρατίας, αντί να καλεί στο ύψος των περιστάσεων σε θέματα όπως ο εκλογικός νόμος και η μάχη κατά της διαφθοράς. Σε λίγο θα είναι οι μόνοι που επιμένουν σε συμμαχία με τη Δεξιά…».

ΝΔ: «Εχει το μοναδικό ταλέντο να αντιπολιτεύεται τον εαυτό του»

Με ειρωνικό τόνο σχολίασε η Νέα Δημοκρατία την ομιλία του κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι ο ίδιος «έχει το μοναδικό ταλέντο να αντιπολιτεύεται τον εαυτό του».

«Ταυτόχρονα (ο κ. Τσίπρας) επιτίθεται στους “κακούς δανειστές” και στην Αντιπολίτευση, για να δώσει άλλοθι στους βουλευτές του να τα ψηφίσουν», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ. «Και όλα αυτά, για να σκηνοθετήσει ο κ. Τσίπρας  άλλη μια κυβίστηση… μετά τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση για την οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη».

Η ΝΔ απάντησε και στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός για την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του κόμματος στη Γερμανία: «Οσο για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία, να μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό φοράει πάντα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Και αυτή είναι γαλανόλευκη, χωρίς ροζ αποχρώσεις».

Η Γεννηματά σχολιάζει τη «fake» η Αριστερά του Τσίπρα

«Ο πολιτικός κυνισμός του κ. Τσίπρα δεν θα τον σώσει» δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στα πυρά που εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός. «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενισχύεται συνεχώς και ο κ. Τσίπρας πανικόβλητος μάς επιτίθεται. Κατανοούμε την ανησυχία και την αγωνία του. Αυτή όμως θα είναι η εξέλιξη λόγω της πολιτικής του. Ας το πάρει απόφαση» σχολίασε.

«Οσο για τα περί ουράς της Δεξιάς ας κοιταχθεί στον καθρέφτη του. Εκεί θα δει τον υποτακτικό του Σόιμπλε και το συνεταιράκι των ακροδεξιών εθνολαικιστών» πρόσθεσε καυστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «η κίβδηλη και fake αριστερά του δεν έχει σχέση με το Σοσιαλισμό».

Αντεπίθεση από τον Τζανακόπουλο: Η ΝΔ κλείνει το μάτι στους ακραίους εκ των δανειστών

Στην αντεπίθεση πέρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά βρίσκονται στην αμήχανη θέση να υπερασπίζονται μόνοι τους τις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών». 

Ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τη ΝΔ.«αντί να ποντάρει στην καταστροφή της χώρας, κλείνοντας το μάτι στους ακραίους εκ των δανειστών, επιτέλους να πάρει επισήμως θέση». Τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στην ομιλία του, «αλλά η ΝΔ για μία ακόμη φορά αρνείται να απαντήσει στα ουσιώδη:

1) Υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης τη δήλωση του Αντιπροέδρου του, κ. Γεωργιάδη “να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πέσει η κυβέρνηση”;

2) Είναι επίσημη θέση της ΝΔ ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος;

3) Θα ταχθεί στο πλευρό της κοινωνικής πλειοψηφίας στις επαφές του με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας να μην υπάρχουν παράλογες αξιώσεις που δεν απορρέουν από τη συμφωνία;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...