295
|

Ρέγκλινγκ προς Αθήνα: «Η εκταμίευση εξαρτάται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2017, 19:52

Ρέγκλινγκ προς Αθήνα: «Η εκταμίευση εξαρτάται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2017, 19:52

Η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος της Ελλάδας συνδέεται με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αυτό. Η δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, έρχεται να κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρα και πιο σκληρά τα πράγματα για την ελληνική κυβέρνηση: ή πρέπει να συμφωνήσει στα όσα ζητάει το Ταμείο, δηλαδή μέτρα και για μετά το 2018, για να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή του και άρα την εκταμίευση των απαραίτητων δόσεων, ή ολόκληρο το πρόγραμμα τίθεται εν αμφιβόλω.

Ακόμα και αν οι νέες δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, εντάσσονται στο πλαίσιο των πιέσεων των δανειστών προς την Αθήνα (κατά το αφήγημα του Μαξίμου που ζητά πανεθνική συστράτευση κατά τέτοιων «παράλογων» απαιτήσεων) το συμπέρασμα δεν αλλάζει. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες και με ασφυκτικές ημερομηνίες. Η συμφωνία πρέπει να υπάρξει μέχρι του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, προτού ανοίξει ο εκλογικός κύκλος σε μια σειρά από χώρες της Ευρωζώνης. Οι δόσεις πρέπει να αρχίσουν να εκταμιεύονται τους επόμενους μήνες. Αλλά ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι οποιαδήποτε δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί μόνο αφού το ΔΝΤ λάβει την απόφασή του…

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εξετάσει το ζήτημα την 6η Φεβρουαρίου. Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε πως το Ταμείο δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά «είναι αναγκαία» η συμμετοχή του σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών.

Το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας χρηματοδοτείται μόνο από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν δοθεί στην Ελλάδα δόσεις χωρίς την επίσημη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν τονίσει ότι αυτό έγινε κατ’ εξαίρεση.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η κυβέρνηση μελετά τη μείωση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, κάτι το οποίο θα αποφέρει στα ταμεία περί τα 2 δισ. ευρώ (από τα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που ζητάει το ΔΝΤ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...