489
Ο Μανουέλ Βαλς σε προεκλογική συγκέντρωση στο Παρίσι. Είπε ότι αν χάσει ίσως να στηρίξει τον ανεξάρτητο Μανουέλ Μακρόν | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Θα στηρίξει τον Μακρόν αν χάσει τις προκριματικές ο Βαλς;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 17:01
Ο Μανουέλ Βαλς σε προεκλογική συγκέντρωση στο Παρίσι. Είπε ότι αν χάσει ίσως να στηρίξει τον ανεξάρτητο Μανουέλ Μακρόν
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Θα στηρίξει τον Μακρόν αν χάσει τις προκριματικές ο Βαλς;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 17:01

Ενα ακόμα καρφί στο φέρετρο των γάλλων Σοσιαλιστών προσέθεσε την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, δύο μόλις 24ωρα προτού ξαναστηθούν κάλπες των προκριματικών για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, εν όψει των εκλογών της άνοιξης. Επιβεβαιώνοντας το υπαρξιακό βέρτιγκο του PS μετά την πολιτικά και ιδεολογικά οδυνηρή πενταετία του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία και αποδεικνύοντας ότι ελάχιστα πράγματα μπορούν πια να το κρατήσουν ενωμένο, ο Βαλς άφησε να εννοηθεί ότι αν χάσει στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής από τον Μπενουά Αμόν, θα στηρίξει για πρόεδρο τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν!

A combination picture shows French Socialist party politicians, former prime minister Manuel Valls (L) and former education minister Benoit Hamon, candidates in the second round for the French left's presidential primary election, as they attend the first prime-time televised debate in La Plaine Saint-Denis, near Paris, France, January 12, 2017. Picture taken January 12, 2017. REUTERS/Philippe Wojazer
Μανουέλ Βαλς και Μπενουά Αμόν, το τελευταίο επεισόδιο σε ένα τσακισμένο κόμμα (REUTERS/Philippe Wojazer)

Είναι γνωστό ότι ο Αμόν (που ήταν πρώτος στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών προκριματικών εκλογών) και ο Βαλς δεν τα πήγαιναν καλά. Αλλά κανείς δεν περίμενε ότι δεν θα τηρήσει την κομματική γραμμή. Μιλώντας στο κανάλι BFM, ο Βαλς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει τον πρώην υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος και σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτος στην κούρσα των προεδρικών εκλογών.

Ο Βαλς μίλησε για την επόμενη ημέρα, σε περίπτωση που χάσει τελικά από τον πρώην υπουργό Παιδείας. Σχολιάζοντας τις ειδήσεις ότι πολλά στελέχη που θεωρούνται δικά του στο PS έχουν εκφράσει, ή αναμένεται να εκφράσουν, τη στήριξή τους στο πρόσωπο του 39χρονου Μακρόν, ο Βαλς έδωσε μια διφορούμενη απάντηση:

«Βρίσκομαι στην καρδιά του προοδευτικού κινήματος, το οποίο αρχίζει από τον Αμόν και φθάνει έως τον Μακρόν και θα εργαστώ για ενότητά του», είπε. Ο όρος «προοδευτικός» χρησιμοποιείται στη Γαλλία για να περιγράψει έναν σχηματισμό που βρίσκεται αριστερά του κέντρου, αλλά δεν είναι απαραίτητα «σοσιαλιστικός».

Former French minister Emmanuel Macron, head of the political movement En Marche !, or Forward !, and candidate for the 2017 French presidential election, attends a news conference at his campaign headquarters in Paris, France, January 19, 2017. REUTERS/Philippe Wojazer
Ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί τελικά να κάνει την έκπληξη! (REUTERS/Philippe Wojazer)

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Μακρόν είναι σταθερά στην τρίτη θέση στην κούρσα για την προεδρία και προσφέρει μια εναλλακτική. Ωστόσο, αν ο Αμόν κερδίσει την Κυριακή και υπάρξει σημαντική μετακίνηση σοσιαλιστών ψηφοφόρων προς το στρατόπεδο του Μακρόν, μπορεί να αλλάξει η δυναμική και όλο το σκηνικό.

Τούτο διότι με δεδομένα τα προβλήματα (και τα σκάνδαλα) που αντιμετωπίζει ο υποψήφιος της Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, μπορεί ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας να βρεθεί εκείνος στον δεύτερο γύρο απέναντι στη Μαρίν Λεπέν. Και εκεί πια η μη εκλογή μιας ακροδεξιάς πολιτικού στην ηγεσία της χώρας θα είναι εθνική και ιστορική επιταγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...