773
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος παρέλαβε την τιμητική διάκριση Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 | .

Νότιο Αιγαίο, «European Region of Gastronomy 2019»

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 27 Ιανουαρίου 2017, 19:46
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος παρέλαβε την τιμητική διάκριση Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019
|.

Νότιο Αιγαίο, «European Region of Gastronomy 2019»

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 27 Ιανουαρίου 2017, 19:46

Η Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης είναι ένα καινούργιο πρωτοποριακό πρόγραμμα πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας για όλες τις περιφέρειες που συμμετέχουν, ανάλογο με τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το 2016 τον τίτλο μοιράστηκαν η ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας και το Μίνιο της Πορτογαλίας ενώ το 2017 αναλαμβάνουν οι περιοχές Άαρχους της Δανίας, Ανατολική Λομβαρδία της Ιταλίας και Ρίγα – Γκάουγια της Λετονίας. Η τελετή παράδοσης, μάλιστα έγινε ελληνικού εδάφους, στο αθηναϊκό ξενοδοχείο Electra Metropolis στις 24 Ιανουαρίου.

Μία ημέρα αργότερα η σκυτάλη πέρασε στο Νότιο Αιγαίο και στο Σιμπιού της Ρουμανίας που τιμήθηκαν με τον τίτλο Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019.

Για τα επόμενα τρία χρόνια, λοιπόν, η γαστρονομία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, η αρχαιότερη και πιο πλούσια γαστρονομία του κόσμου, θα βρίσκεται στην  κορυφή της Ευρώπης. Στην τελετή απονομής  της μεγάλης διάκρισης στην κατάμεστη αίθουσα της Μεγάλης Βρετανίας, παρέστησαν η Υπουργός Τουρισμού ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Περιφερειών από τις χώρες Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Λετονία και Ιρλανδία, στις οποίες  έχει επίσης απονεμηθεί ο τίτλος της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης».

 «Οι νησιώτες είναι σήμερα υπερήφανοι που χαρίζουν στην χώρα τους τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης», δήλωσε, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος παρέλαβε την διάκριση από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Silvia Draghi. Πράγματι ο τίτλος αυτός αποτελεί δικαίωση για τους τοπικούς παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους, τους γεωργούς και τους αλιείς, οι οποίοι «όταν όλοι κοιτούσαν δυτικά, έμειναν πιστοί στην παραγωγή» είπε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, προσθέτοντας σε αυτούς και όσους «εξυπηρετούν ορθά τον επισκέπτη».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο τουρισμός των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου είναι το 1/3 του εθνικού τουρισμού. Αξιοποιώντας, λοιπόν, τα προσόντα της και μέσα από τη συλλογική προσπάθεια 117 εταίρων (Δήμων, συλλόγων κλπ) που στήριξαν το εγχείρημα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατάφερε να αποσπάσει μια διάκριση που είναι «η δική μας εξωστρεφής και αισιόδοξη απάντηση, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας» τόνισε ο κύριος Χατζημάρκος.

«Το Νότιο Αιγαίο συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών με μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ως προμετωπίδα του ελληνικού τουρισμού, μπορούν με τον καλύτερο τρόπο  να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν τον τίτλο της  Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας».

Τόνισε ακόμη ότι «Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας,  η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε ένα από τα 52 νησιά της, έχει την δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, είναι εκείνη που φέρνει τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, στη χώρα που γέννησε τον όρο “γαστρονομία”. Ένας ελληνικός όρος που υιοθετείται από όλες τις ευρωπαϊκές διαλέκτους, για να εισάγει μια νέα έννοια που ακόμη και στην εποχή μας δηλώνει την τέχνη και την επιστήμη της καλής διατροφής.»

Η εξαιρετική αυτή διάκριση, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο αλλά για τη χώρα συνολικά, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της. Με σημείο αναφοράς την ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά ο τίτλος αυτός κάνει πραγματικότητα τους μεγάλους στόχους που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή.

Η εξωστρέφεια, η διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και η διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού, είναι οι στόχοι που υπηρετεί στο έπακρο ο θεσμός. Καθώς η γαστρονομία έχει αναδειχθεί σε θεμελιώδες στοιχείο του τουρισμού και  η απόλαυση του καλού φαγητού αποτελεί ουσιώδες συστατικό της ταξιδιωτικής εμπειρίας, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να διοχετεύσει στα νησιά της το ισχυρό κίνημα γαστρονομίας που ήδη υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, λοιπόν, για τα επόμενα τρία χρόνια, ο γαστρονομικός πολιτισμός του Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, όπως αυτές που έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), οι οποίες θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν  ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας.

Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» είναι  το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  και το Rutgers University των ΗΠΑ που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής. Πρέσβειρα  η διακεκριμένη σεφ κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Επίσημος και αποκλειστικός αερομεταφορέας οι Aegean Airlines, επίσημος χορηγός τα Ελληνικά Πετρέλαια ενώ επίσης τις δράσεις υποστηρίζουν το Sympossio Greek Gourmet Touring  και 117 κοινωνικοί εταίροι.

Μετά την τελετή απονομής του τίτλου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών που είναι μέλη του IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού),  μετέβησαν στη  Ρόδο για την 11η Συνάντηση του Δικτύου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...