636
Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ. Μέλος του κόμματος κοιτά τους παλαιούς αρχηγούς του κόμματος | Menelaos Myrillas / SOOC

Η ΝΔ μπροστά σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2016, 10:55
Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ. Μέλος του κόμματος κοιτά τους παλαιούς αρχηγούς του κόμματος | Menelaos Myrillas / SOOC

Η ΝΔ μπροστά σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2016, 10:55

Για τη Νέα Δημοκρατία όλα κινούνται στον αστερισμό των εκλογών. Το είπε την Παρασκευή σε γεύμα με τους πολιτικούς συντάκτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εξήγησε ότι το κόμμα είναι «έτοιμο για εκλογές ακόμα και αν αυτές γίνουν σε έναν μήνα» και υπονόοησε ότι ήδη έχουν «κλειδώσει» τα νέα ονόματα για τα ψηφοδέλτια. Το αποπνέουν οι ανακοινώσεις της Πειραιώς που οξύνουν τη ρητορική και μιλούν για «πλειοψηφικό αίτημα αλλαγής». Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, καθώς σύμφωνα με την MRB το 63% των πολιτών περιμένουν πρόωρες εκλογές. Το αναλύει σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» που κυκλοφόρησε, σήμερα, Σάββατο, και ο δημοσκόπος και συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε στους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΝΔ, σε ένα γεύμα από αυτά που συνηθίζουν οι πολιτικοί να δίνουν σε εορταστικές περιόδους και με χαλαρή διάθεση να λένε περισσότερα απ’ όσα λένε επισήμως. Ο αρχηγός της ΝΔ, για παράδειγμα, είπε ότι ήδη «γίνεται δουλειά» για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, τα οποία θα είναι ανανεωμένα και επανέλαβε ότι δεν αναλαμβάνει δέσμευση για κανέναν επιλαχόντα. Το οποίο σημαίνει ότι έχουν ήδη γίνει οι επαφές με νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια και αυτά είναι από όλο το φάσμα της κοινωνίας – και από τον δημοσιογραφικό και από τον αθλητικό χώρο. Κατ’ ουσίαν τα ψηφοδέλτια έχουν πάνω κάτω κλειδώσει.

Επειτα ακολούθησε η νέα ανακοίνωση της ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας μπέρδεψε τα Χριστούγεννα με την Πρωταπριλιά. Ψεύδεται για την αξιολόγηση. Ψεύδεται για την ανάπτυξη. Ψεύδεται για τις συντάξεις Καθυστερεί την αξιολόγηση, παγώνοντας την οικονομία. Πετσοκόβει το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυξάνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Κηρύσσει πόλεμο στους άνεργους και εξοντώνει τους εργαζόμενους. Ο κ. Τσίπρας κρατά αιχμάλωτη τη χώρα. Το γνωρίζουν όλοι αυτό. Γι’ αυτό το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι πλέον πλειοψηφικό».

Και τη σκυτάλη πήρε το Σάββατο, Παραμονή Χριστουγέννων, ο κ. Θεοδωρικάκος: «Ο κ. Τσίπρας έχει γίνει συνώνυμο των ψεμάτων, της απογοήτευσης, της αποτυχίας, της τεράστιας ζημιάς στη χώρα και στην κοινωνία του διχασμού. Τη διετή Τσίπρα μεγάλωσαν οι ανισότητες και η κοινωνική αδικία. Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει αξιοπιστία, σοβαρότητα, ρεαλιστική ελπίδα και προοπτική για όλους. Ενώνει τους Ελληνες και είναι εκείνους που μπορεί να φέρει δουλειές στη χώρα», είπε οκ. Θεοδωρικάκος σχολιάζοντας το ότι τον Ιανουάριο συμπληρώνονται δύο χρόνια πρωθυπουργίας Τσίπρα και ένας χρόνος προεδρίας Μητσοτάκη στη ΝΔ.

Στο ερώτημα αν θα γίνουν εκλογές, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Ο κ. Τσίπρας θέλει να κρατηθεί στην εξουσία όσο μπορεί περισσότερο. Αλλά είναι τέτοια η απομόνωσή του από την κοινωνία που δεν πρόκειται να αντέξει».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα «ξεκίνησε μία προεκλογική περίοδος που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το πιθανότερο είναι ότι θα είναι παρατεταμένη».

Το 2017 θα είναι μία δύσκολη χρονιά, εκτίμησε ο κ. Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη και σε βαθιά απογοήτευση. «Ο χρόνος λιγοστεύει και η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τα λάθη της, τα επαναλαμβάνει. Εχει συμφωνήσει στα πιο σκληρά μέτρα αλλά δεν τολμά να τα παραδεχθεί», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που είναι άπιαστα και απαιτούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας και το κόψιμο της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. «Αυτά δεν θέλουν να τα πουν γιατί καταλαβαίνουν ότι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής της κοινωνίας. Για αυτό παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται, αλλά όλοι ξέρουν ότι μετά από αυτό έρχονται τα χειρότερα», τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος και αποφασισμένος και ότι η ΝΔ θα σχηματίσει μία ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.

Συμπλήρωσε όμως ότι δεν φτάνει η πολιτική αλλαγή για να βγει η χώρα από την «καταιγίδα», καθώς πρέπει και ο λαός να αλλάξει ορισμένες νοοτροπίες. Ως παράδειγμα έφερε ότι «οι Ελληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για τα προβλήματά τους δεν φταίνε κυρίως οι ξένοι αλλά τα δικά μας λάθη, όπως και ότι η σύγκρουση με τους εταίρους της χώρας δεν βγάζει πουθενά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...