337
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Ο Αλ. Τσίπρας ανάμεσα στον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Νίκο Κοτζιά που μόλις διακρίνεται στο βάθος... | INTIMENEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

Συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα για να σπάσει ο πάγος

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 09:21
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Ο Αλ. Τσίπρας ανάμεσα στον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Νίκο Κοτζιά που μόλις διακρίνεται στο βάθος...
|INTIMENEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

Συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα για να σπάσει ο πάγος

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 09:21

Ηταν μια συνάντηση που η κυβερνητική γραμμή πληροφόρησης ανέφερε ότι διεξήχθη «σε καλό κλίμα». Είναι να απορείς αν ποτέ θα μπορούσε κάποιος να γράψει ότι μια συνάντηση μεταξύ προέδρου της Κύπρου και έλληνα Πρωθυπουργού θα μπορούσε να μεταδοθεί ότι διεξήχθη σε κακό κλίμα, αλλά αυτή τη φορά ίσως να έχει τη σημασία της.

Βλέπετε, η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αλέξη Τσίπρα, συνοδεία των υπουργών Εξωτερικών, σε ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης, έγινε ενώ το Κυπριακό βρίσκεται σε οριακή φάση και ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε εκφράσει μόλις πριν από λίγα 24ωρα την οργή του για τους «επισκέπτες πατριώτες από την Ελλάδα». Είναι δε ήδη γνωστή η δυσφορία της Λευκωσίας για τις θέσεις του υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ετσι το γεγονός ότι ύστερα από μια συνάντηση που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες, ο κ. Αναστασιάδης εξερχόμενος δήλωσε πως «Ελλάδα και Κύπρος έχουν την ίδια γραμμή» είναι θετικό. «Το νόημα του σημερινού διαλόγου ήταν για την ολοκλήρωση των τελικών θέσεων των δύο πλευρών, Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει της συνάντησης για το Κυπριακό στην Γενεύη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ήταν «μια χρήσιμη συνάντηση» στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα σενάρια και όλες οι πιθανές προβλέψεις.

Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μετέδωσε πως το επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι κόκκινες γραμμές και η τακτική Λευκωσίας και Αθηνών στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας, ενόψει της διάσκεψης για τη Κύπρο που θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων. Βάση των συζητήσεων της συνάντησης Αναστασιάδη-Τσίπρα, αποτέλεσαν η πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη μιας πολυεθνικής δύναμης μετά τη λύση, χωρίς τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, καθώς και το έγγραφο Κοτζιά, που ζητά κατάργηση των εγγυήσεων και διατυπώνει κάποιες ιδέες για την επόμενη μέρα της λύσης.

«Είμαστε στην ίδια γραμμή απόλυτα ταυτισμένοι και συνεχίζουμε το διάλογο για να ολοκληρώσουμε τις τελικές μας θέσεις», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι την Πέμπτη θα ενημερώσει και το ΕΛΚ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...