399
Οι ιρακινές δυνάμεις φαίνεται πως διαρκώς κερδίζουν έδαφος | REUTERS

«Πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν» η ανακατάληψη της Μοσούλης

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2016, 12:06
Οι ιρακινές δυνάμεις φαίνεται πως διαρκώς κερδίζουν έδαφος
|REUTERS

«Πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν» η ανακατάληψη της Μοσούλης

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2016, 12:06

Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης της Μοσούλης, οι ιρακινές δυνάμεις φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος και η πόλη-τρόπαιο του Ισλαμικού Κράτους σύντομα θα απελευθερωθεί. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, πως η επιχείρηση προχωρά «πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν».

Οι ηγέτες του ISIS εγκαταλείπουν την πόλη-σύμβολο του ιρακινού Βορρά, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, πλησιάζουν το προπύργιο των τζιχαντιστών.

Ο υποστράτηγος Γκάρι Βολέσκι, επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού, προέβλεψε την Τετάρτη ότι στη Μοσούλη θα μείνουν για να πολεμήσουν από την πλευρά των τζιχαντιστών κυρίως ξένοι μαχητές.

Περίπου 3.500 – 5.000 τζιχαντιστές έχουν ταμπουρωθεί εντός της πόλης, ενώ δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες τόσο του ομοσπονδιακού ιρακινού στρατού, όσο και των ενόπλων δυνάμεων των Κούρδων συγκεντρώνονται και πλησιάζουν στην πόλη.

Η επίθεση των Κούρδων περιλαμβάνει και μερικούς βετεράνους μαχητές των Κούρδων που στο παρελθόν αγωνίστηκαν κατά του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης άρχισε τη Δευτέρα, ωστόσο τόσο οι ΗΠΑ, διά στόματος Μπαράκ Ομπάμα, όσο και η Γαλλία, προειδοποίησαν ότι η μάχη θα είναι σκληρή και θα κρατήσει για εβδομάδες ή και μήνες.

Παράλληλα έχει αρχίσει και η μεγάλη έξοδος των αμάχων. Περίπου 5.000 άνθρωποι έφτασαν κατά το τελευταίο δεκαήμερο στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία, προερχόμενοι από τη Μοσούλη, ενώ άλλοι 1.000 περιμένουν να περάσουν τα σύνορα.

Πολλά είναι τα χωριά που έχουν απελευθερωθεί και οι κάτοικοι τους επιτέλους μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Υπουργοί εξωτερικών και διπλωμάτες από χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν τις δυνατότητες ειρήνης και σταθερότητας στη Μοσούλη.

2016-10-20T091128Z_1535848656_D1BEUIAMFOAA_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-IRAQ-FRANCE
Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης για τη Μοσούλη (REUTERS/Regis Duvignau)

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μαχητές του ISIS διαφεύγουν ήδη από τη Μοσούλη προς τη Ράκα της Συρίας και πως πρέπει να μην επιτραπεί η ανασύνταξή του εκεί.

«Οφείλουμε να είμαστε υποδειγματικοί στο επίπεδο της καταδίωξης των τρομοκρατών που εγκαταλείπουν τη Μοσούλη και κινούνται προς τη Ράκα. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι αυτοί που βρίσκονταν στη Μοσούλη εξαερώνονται», προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...