695
| SOOC

Οι εκβιασμοί στο ΣτΕ δεν πιάνουν. Και τώρα;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 19 Οκτωβρίου 2016, 12:20

Οι εκβιασμοί στο ΣτΕ δεν πιάνουν. Και τώρα;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 19 Οκτωβρίου 2016, 12:20

Οταν «μοιάζει με πάπια, κολυμπάει σαν πάπια και κάνει “κουάκ κουάκ” σαν πάπια, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι πάπια», λένε στο χωριό μου. Θεωρητικά η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στα της Δικαιοσύνης και βεβαίως το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είναι απολύτως ελεύθερο και ανεξάρτητο να κρίνει ανενόχλητο τις υποθέσεις που καλείται να χειριστεί, ακόμα και τις πιο πολιτικές. Αλλά «κουάκ κουάκ». Δείτε τι συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα.

Από τη μια έχεις το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο καλείται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες. Που αποφασίζοντας την Τρίτη υπέρ του παραδεκτού της προσφυγής των καναλιών κατά του νόμου, κάνει ένα βήμα προς τον πυρήνα της υπόθεσης και καταφέρνει ένα πρώτο σοβαρό πλήγμα στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Εχεις ένα Συμβούλιο της Επικρατείας που την ώρα που καλείται να αποφασίσει για την αντισυνταγματικότητα του «νόμου Παππά», βρίσκεται αντιμέτωπο με στοχοποίηση και ωμό εκβιασμό του αντιπροέδρου του (Από ποιους; Από τις διαρροές στους κίτρινους ιστότοπους, τις «καταγγελίες» του πρόθυμου Νικολόπουλου, τα δημοσιεύματα της κομματικής «Αυγής» κλπ). Ενα ΣτΕ που υπό αυτές τις συνθήκες συνεδρίασε δια πυρός και σιδήρου, απορρίπτοντας με 16-9 την εισήγηση για το θέμα του Στέργιου Παπαγεωργίου (τον οποίο όρισε ο Νικόλαος Σακελλαρίου πρόεδρος του ΣτΕ). Ηταν ένα διπλό μήνυμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, λένε αυτοί που ξέρουν. Εχεις όμως και ένα ΣτΕ που συνεδρίασε πια με οριακή απαρτία – αν ένας ακόμη αρρωστήσει και η διάσκεψη του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου για τα κανάλια θα βρεθεί στον αέρα με την κυβέρνηση να αποκτά περιθώριο νέων «πρωτοβουλιών».

Η κυβέρνηση… Η άλλη πλευρά της ιστορίας. Ενα Μαξίμου που έχει κάνει τις τηλεοπτικές άδειες πολιτικό τοτέμ της δεύτερης φοράς Αριστερά. Μπορεί η οικονομία να βουλιάζει και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να καλούνται «αν δεν μπορούν να πάνε στη Βουλγαρία», αλλά το Μαξίμου κραδαίνει την επιταγή των 246 εκατ. ευρώ των καναλαρχών και φωνάζει στο πλήθος «τους τα πήραμε χοντρά». Μια κυβέρνηση που ο υπουργός της (ο Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος) σπεύδει να διατάξει πειθαρχική έρευνα κατά του συγκεκριμένου αντιπροέδρου του ΣτΕ, βασιζόμενος στις υποκλοπές emails. Μια κυβέρνηση που μετά την απόφαση του ΣτΕ απειλεί με άμεση επανακατάθεση της περιβόητης τροπολογίας Παππά, που προβλέπει το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών που δεν πήραν άδεια μέσα σε πέντε ημέρες από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης – αυτό λέει το ρεπορτάζ πως θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ. Μια τροπολογία που μπορεί κάλλιστα να φέρει το ΣτΕ προ τετελεσμένων…

Μπορεί η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει ανενόχλητη μέσα σε αυτό το πλαίσιο;

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είπε την Τετάρτη στη φιλόξενη συχνότητα της ΕΡΤ το γνωστό, πως «η ΝΔ καλεί τους δικαστές να βγάλουν λεφτά από το δημόσιο ταμείο και να τα επιστρέψουν στους καναλάρχες», προσέθεσε πως «αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, γυρίζουμε σε καθεστώς με μη αδειοδοτημένα κανάλια», και φρόντισε να προειδοποιήσει ότι αν το ΣτΕ κρίνει τον νόμο του αντισυνταγματικό… «είναι σαφές ότι αυτό επιδιώκουν κάποιοι για να οδηγηθούμε σε εκλογές. Είναι φανερό και αυτό προϊδεάζουν και ακραίες τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ με ακροδεξιές απολήξεις», προσέθεσε. Το πιάσατε έτσι; Εκλογές, αν το ΣτΕ δεν… προσέξει τι θα αποφασίσει.

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Κυρίτσης του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζε με ειρωνεία πως «αν η Δικαιοσύνη αποφασίσει να επιστρέψουμε τα λεφτά στους καναλάρχες, ο κόσμος θα βγαίνει να χορεύει στους δρόμους». Και στην ίδια τηλεοπτική εμφάνισή του στο στούντιο του ΣΚΑΪ φρόντιζε να θυμηθεί τι; Το παραδικαστικό!

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά. Ο Νίκος Αλιβιζάτος, σοβαρός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, είπε το πρωί της Τετάρτης ότι τέτοια πράγματα σε βάρος ενός τέτοιου κορυφαίου δικαστή «δεν έχουν ξαναγίνει».

«Ο εκβιασμός σε βάρος του δικαστή ήταν άμεσος. Μετά την πρώτη συνεδρίαση του ΣτΕ ήρθε η πρώτη προειδοποιητική βολή σε βάρος του με διάφορα δημοσιεύματα. Οταν είδαν ότι δεν τους φοβήθηκε και την περασμένη Παρασκευή τήρησε την ίδια έντιμη στάση έβγαλαν στη δημοσιότητα και το όνομά του. Ομως δεν πέτυχαν τον σκοπό τους γιατί απεδείχθη ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν άνθρωποι με σθένος», είπε ο Αλιβιζάτος.

Και τώρα; Απέναντι στα φαιά δημοσιεύματα οι δικαστές αντέδρασαν, αυτή η ανοίκεια επίθεση έπαιξε ρόλο, λέει το δικαστικό ρεπορτάζ, στην απόφασή τους της Τρίτης. Το ζήτημα όμως είναι τι συμβαίνει από εδώ και στο εξής που το παιχνίδι χοντραίνει και μπαίνουμε στον πυρήνα της υπόθεσης και του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να «εξυγιάνει» το τηλεοπτικό τοπίο. Και όταν κάτι φαίνεται σαν εκβιασμός και ακούγεται σαν εκβιασμός, μάλλον είναι εκβιασμός. Οχι ενός δικαστή, αλλά όλου του δικαστηρίου…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...