1454
Ο Νίκος Παππάς ποζάρει πριν από την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μετά δεν υπήρξαν άλλα γέλια, αλλά καβγάδες | INTIMENEWS

Ο Παππάς, οι καταγγελίες Κοντομηνά και οι αιχμές Βενιζέλου

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2016, 14:18
Ο Νίκος Παππάς ποζάρει πριν από την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μετά δεν υπήρξαν άλλα γέλια, αλλά καβγάδες
|INTIMENEWS

Ο Παππάς, οι καταγγελίες Κοντομηνά και οι αιχμές Βενιζέλου

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2016, 14:18

Είχε προαναγγελθεί ως μια μεγάλη μάχη, άλλωστε και μόνο η κλήση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην Επιτροπών Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις τηλεοπτικές άδειες είχε αποτελέσει κοινοβουλευτικό γκολ του Βαγγέλη Βενιζέλου. Η κατάθεση λοιπόν του κ. Παππά την Παρασκευή στην Επιτροπή απέναντι μεταξύ άλλων και στον κ. Βενιζέλο ήταν μια μάχη. Εντυπώσεων κατ’ αρχάς και πολιτικής κατά δεύτερον, όπως συμβαίνει συνήθως με αυτά τα πράγματα.

Οπως αναμενόταν, ο υπουργός Επικρατείας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των παλαιών ιδιοκτητών των «παράνομων», όπως τους χαρακτήρισε, τηλεοπτικών σταθμών. «Οι παλιοί ιδιοκτήτες των -παράνομων όπως τόσες και τόσες φορές έχει κρίνει το ΣτΕ- τηλεοπτικών σταθμών, τσαλαπάτησαν το πολιτικό σύστημα και τελικά τον έλληνα πολίτη, προκειμένου να αποκτήσουν τον τίτλο και κυρίως την ισχύ του “καναλάρχη”», είπε για να προσθέσει: «Επί 27 χρόνια, στον αέρα της χώρας συντελέστηκε μια αεροπειρατεία, καθώς είχαμε τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς άδεια».

Αναφερόμενος στον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού, υποστήριξε ότι «έχει περάσει όλες τις επικοινωνιακές, νομικές και πολιτικές διαδικασίες στις οποίες έχει υποβληθεί και ότι η πορεία των πραγμάτων απέδειξε ότι τυχόν πολιτικός προσανατολισμός και τυχόν προσωπικές σχέσεις καναλαρχών δεν έκαμψαν τους κανόνες».

Εσπευσε δεν να παρέχει εκ νέου κάλυψη στην επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού, μολονότι αυτή η επιτροπή ενέκρινε το περιβόητο σχήμα Καλογρίτσα που εξέπεσε από τον διαγωνισμό αφού αποδείχτηκε πως δεν είχε τα χρήματα που εμφάνιζε. «Εκανε άρτια δουλειά, είναι ανήθικο να μπαίνουν στο στόχαστρο αυτοί οι άνθρωποι με αυτούς τους όρους», είπε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε να απαντήσει επίσης στα όσα κατήγγειλε ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ότι τον είχε πλησιάσει καναλάρχης (της επιρροής Παππά) για την εξαγορά του Alpha. «Ο κ. Κοντομηνάς με τον σταθμό Alpha συμμετείχε στο διαγωνισμό. Δεν κατέστη υπερθεματιστής και από την επομένη το κανάλι του ξεκίνησε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους να με καθυβρίζει. Μέσα στη συνολική τακτική του συγκεκριμένου σταθμού ήταν και το τραγελαφικό περιστατικό με τις περούκες στη Ν. Υόρκη. Είναι προφανές ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει κάνει αυτή την επιλογή διότι ατύχησε στον διαγωνισμό και είμαι βέβαιος ότι έχει κάνει πλείστες επαφές και με άλλους επιχειρηματίες για να δει ποια θα είναι η πορεία του τηλεοπτικού του σταθμού», είπε ο υπουργός και για να προσθέσει, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, πως «είναι λυπηρό να βλέπει κανείς καναλάρχες να λένε κάτι και μετά από λίγο κόμματα ασθμαίνοντα να λένε τα ίδια» – «να μας εξηγήσει η ΝΔ πώς κάθε φορά που βήχει ένας επιχειρηματίας παθαίνει πνευμονία η ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Μάκη Βορίδη.

06_10072016_001_img_92181475828692
Ο Μάκης Βορίδης σε πρώτο πλάνο προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (SOOC)

Το σημείο της συζήτησης για τις καταγγελίες του κ. Κοντομηνά ήταν και αυτό που άναψε τα αίματα Ÿ- η «μάχη» που λέγαμε.

«Είναι αλήθεια ή ψέμα όσα σας είπε ο Κοντομηνάς. Σας λέει ότι στείλατε άνθρωπό σας με σκοπό να χειραγωγήσετε το περιεχόμενο των πολιτικών του εκπομπών. Αλήθεια ή ψέμα;» ρώτησε ο κ. Βορίδης εκ μέρους της ΝΔ.

«Ισχύουν όσα είπα. Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει από τηλεοπτικού τύπου πιέσεις. Ο Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί ή να κάνει τέρατα και σημεία. Τα περί επιρροής δικής μας σε καναλάρχες δεν έχουν τεκμηριωθεί», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Βενιζέλος: «Τι εννοείτε δεν έχουν τεκμηριωθεί;»
Παππάς: «Εσείς κ. Βενιζέλο στην σειρά σας»
Βενιζέλος: «Αυτά τα καθορίζει η πρόεδρος εμένα μην μου κουνάτε το χεράκι»
Παππάς: «Εσείς στην σειρά σας»
Βενιζέλος: «Αυτό το ύφος όχι σε εμένα»
Παππάς:  «Ο κ. Κοντομηνάς μπορεί να κάνει τέρατα και σημεία όπως να μεταμφιέσει δημοσιογράφους»
Βορίδης: «Το καταγγέλλετε αυτό;»
Παππάς: «Ναι. Ενας από αυτούς που μεταμφιέστηκε ήταν δημοσιογράφους του Alpha. Λέω ότι ακόμα και αυτός ο δημοσιογράφος μπορεί να μην έχει την ευθύνη γιατί δουλεύει σε κανάλι και υφίσταται αφόρητες πιέσεις και έκανε αυτό το τερατούργημα. Τώρα δεν θα φτιάξω ατζέντα πολιτική από τα τέρατα που λέει ο καθένας. Αν ο Κοντομηνάς επιθυμούσε να πάρει άδεια θα έπρεπε να υπερθεματίσει. Καταλαβαίνει ο κόσμος ότι αυτό το γαϊτανάκι ξεκίνησε την επόμενη του διαγωνισμού».

Oταν δε τον λόγο έλαβε επίσημα ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «ο λαός θεωρεί προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων τον διαγωνισμό σας για τις τηλεοπτικές άδειες». Διερωτήθηκε «ποια αγορά δικαιολογεί τέτοια τιμήματα και γιατί αυτό συνιστά εγγύηση διαφάνειας;» ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι «κακώς δεν εφαρμόστηκε ο νόμος 2328 που συντάχθηκε επί υπουργίας μου. Τον νόμο αυτό έπρεπε να εφαρμόσετε».

Απαντώντας ο κ. Παππάς είπε ότι «συμβουλευθήκαμε το νόμο σας πιστέψτε με» προσθέτοντας κάτι εντελώς άσχετο: «Εσείς μειώσατε το ΑΕΠ κατά 25% και η πορεία της ύφεσης έχει ανατραπεί. Χωνέψτε το». Οταν δε ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δέχεται «πόλεμο λάσπης», το σχόλιο του κ. Βενιζέλου ήταν αφοπλιστικό: «Ελάτε τώρα, ανήκουστο!» του είπε ειρωνικά. «Τι εννοείτε;» ρώτησε ο κ. Παππάς. «Εσείς είστε ο εργολάβος της λάσπης» του απάντησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

06_10072016_009_img_92281475829390
Λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ετοιμάζει τις ερωτήσεις του (SOOC)

Ακολουθεί ένας ακόμη διάλογος ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Επικρατείας.

Βενιζέλος: «Επικαλεστήκατε αποφάσεις ΣτΕ που απέρριψαν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Θα δούμε τι θα γίνει όταν αποπειραθείτε να ρίξετε μαύρο σε λειτουργούντα κανάλια. Πώς σχολιάζετε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα βγήκαν ενώ η κρίσιμη απόφαση της Ολομέλειας για την συνταγματικότητα ματαιώθηκε;»
Παππάς: «Δεν κάνω κανένα σχόλιο. Καλά θα κάνετε και εσείς να κάνετε το ίδιο»
Βενιζέλος: «Σας επαινώ γιατί η σιωπή είναι χρυσός όταν υπάρχουν κραυγαλέες παρεμβάσεις»
Παππας: «Να το κάνετε και εσείς. Να τηρήσετε τον χρυσό κανόνα»
Βενιζέλος: «Δεν είμαστε το ίδιο».
Παππάς: «Γιατί το λέτε αυτό;»
Βενιζέλος: «Εσείς είστε διάδικος. Κρείττον του λαλείν το σιγάν. Σας φαίνεται λογικό να υπάρχουν τιμήματα ύψους που δεν ανταποκρίνονται στην αγορά; Ποια αγορά δικαιολογεί τέτοια τιμήματα; Από πού θα αποσβεστούν και πώς αυτό αποτελεί εγγύηση διαφάνειας; Θα μπορούσατε τότε με οκτώ άδειες να έχετε μεγαλύτερες εισπράξεις. Γιατί ξεκινήσατε το διαγωνισμό χωρίς να έχετε πει τι θα γίνει με θεματικούς ή περιφερειακούς σταθμούς που παίρνουν μέρος της ίδιας πίτας;»
Παππάς: «250 εκατ. για 10 χρόνια. Περίπου 25 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δεν νομίζω ότι είναι εξωφρενικό το ποσό για ντε φάκτο ενοίκιο. Μου είχατε κάνει κριτική για την τιμή εκκίνησης. …Είμαστε στην φάση του σχεδιασμού και θα νομοθετήσουμε σύντομα μια ηλεκτρονικής πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου. Θα διευκολύνει τους σταθμούς καθώς πολλές φορές έρχονται σε συνεργασία με διαφημιστικές όχι από θέση ισχύος. Αρα κανόνες με καθαρό αριθμό αδειών και ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου»
Βενιζέλος: «Γιατί πηγαίνουν οι υπερθεματιστές με εκβιαστικές συνθήκες να συνάψουν συμφωνία με κάποιον που δεν πήρε άδεια;»
Παππάς: «Δεν εκβιάζει κανείς κανέναν»
Ανέτα Καββαδία: «Ο κ. Βενιζέλος πάει να δημιουργήσει εντυπώσεις κάνοντας θόρυβο»
Βενιζέλος: «Τεχνικές παράκαμψης του νόμου, αδιαφάνειας… Ασκείτε και τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για την εποπτεία επί των εκπομπών; Θα τους καλείτε για εξηγήσεις και θα επιβάλετε κυρώσεις;»
Παππάς: «Τα τελευταία χρόνια δεν αφήνω τα παιδιά μου να βλέπουν τηλεόραση»
Βενιζέλος: «Για τα δικά μας τα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια;»
Παππάς: «Δεν είχα τηλεόραση»
Βενιζέλος: «Τα περί δολοφονίας χαρακτήρων; Eχετε δολοφονήσει το μέλλον των Ελλήνων και τον πολιτικό πολιτισμό»
Παππάς: «Αντέχετε να ακούσετε; Θα με αφήσετε; Είναι τουλάχιστον άστοχο να ακούγονται τέτοιες κατηγορίες εναντίον αυτής της κυβέρνησης. Επί του προγράμματος μακάρι να συγκροτήσουμε το ΕΣΡ και να πηγαίνει και να είναι πολύ αυστηρό»
Βενιζέλος: «Οι αντιφάσεις σας αναδεικνύουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου»
Βενιζέλος: «Σε σχέση με το νέο τηλεοπτικό τοπίο έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο διαφάνειας και καταπολέμησης της διαπλοκής;» 
Παππάς: «Έχει αναβαθμιστεί, έχουν γίνει βήματα προς τη διαφάνεια. Οι καναλάρχες δεν μπορούν πλέον να δανείζονται με αέρα.Ο λαός που μας ακούει σκέφτεται πόσα λεφτά θα μπορούσε να έχει εισπράξει το Δημόσιο αν ο Βενιζέλος δεν είχε μετακινηθεί από το υπουργείο του»
Βενιζέλος: «Τις άδειες στον Μπόμπολα, στον Βαρδινογιάννη και στον Αλαφούζο τις έδωσε ο δικός σας νόμος του 1989»
Παππάς: «Ο νόμος Βενιζέλου ήρθε αυτή την κατάσταση του 1989 να την μονιμοποιήσει»
Βενιζέλος: «Και ο δικός σας νόμος ήθελε πρόταση του ΕΣΡ. Γι’ αυτό είναι αντισυνταγματική η επιλογή σας»…

Κατά τα άλλα ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι ήδη έχουν εισπραχθεί 90 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν για 15.000 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, για την αύξηση της απασχόλησης στα νοσοκομεία που έχουν μεγάλες ανάγκες και για να υλοποιηθεί πρόγραμμα «επαναπατρισμού» Ελλήνων που θα προσφέρουν στην πατρίδα. «Είναι συνολικά νίκη για τη δημοκρατία μας η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αυτού. Δεν είναι καλό να υπάρχουν συμφέροντα που αισθάνονται ότι μπορούν να καθυποτάξουν την Πολιτεία και ότι το δημόσιο συμφέρον θα κάμπτεται για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων», τόνισε.

Και σε άλλο σημείο της κατάθεσής του υποστήριξε το γνωστό: «Είχε υποκλαπεί ο αέρας της χώρας από μια ομάδα επιχειρηματιών, που κατάφεραν σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα και το λαό, να πάρουν το δίκτυο των κεραιών και να πάρουν και την παραγωγή περιεχομένου. Με τη δική μας παρέμβαση σπάει αυτή η αεροπειρατεία. Θα είναι θετικό για την Πολιτεία συνολικά να αντιληφθούν όλα τα ειδικά ιδιαίτερα συμφέροντα ότι οι δικές τους προτεραιότητες δεν θα κάμπτουν το δημόσιο συμφέρον, διότι έτσι λειτουργεί η δημοκρατία μας», ανέφερε ο υπουργός.

Ενώ στη συνέχεια ο κ. Παππάς χαρακτήρισε ως «όνειδος για το πολιτικό σύστημα τη μήνυση της ΝΔ κατά παντός υπευθύνου για τις τηλεοπτικές άδειες»…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...