416
Ο Νικολά Σαρκοζί με την Κάρλα Μπρούνι. Ο πρώην πρόεδρος συνήθιζε να εξυμνεί το μπούστο της γυναίκας του σε συζητήσεις του με αξιωματούχους | Photo by Chris Ratcliffe - Pool/Getty Images

Ο «εύθραυστος γόης» Σαρκοζί και το… μπούστο της Κάρλα Μπρούνι

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2016, 07:46
Ο Νικολά Σαρκοζί με την Κάρλα Μπρούνι. Ο πρώην πρόεδρος συνήθιζε να εξυμνεί το μπούστο της γυναίκας του σε συζητήσεις του με αξιωματούχους
|Photo by Chris Ratcliffe - Pool/Getty Images

Ο «εύθραυστος γόης» Σαρκοζί και το… μπούστο της Κάρλα Μπρούνι

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2016, 07:46

Μένουν επτά μήνες ως τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί συμπαθούντες την Αριστερά θα συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς για να ψηφίσουν τον κεντροδεξιό Αλέν Ζυπέ, προκειμένου να εκτοπίσουν τον Σαρκοζί, ο οποίος διατηρεί μεν την υποστήριξη από τα μέλη του κόμματός του, ωστόσο εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και αποκαλύψεις από την εποχή της προεδρίας του πλήττουν την προεκλογική του εκστρατεία.

Μέρος αυτών και το βιβλίο του Πατρίκ Μπισόν «La Cause du Peuple», ενός από τους στενότερους άλλοτε συμβούλους του Σαρκοζί, που τον παρουσιάζει ως κάποιον που προωθούσε την εικόνα του αποφασιστικού και δυναμικού ηγέτη, όμως παρέμενε απλώς «υποταγμένος στη σύζυγό του».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, ο Μπισόν, που φαίνεται ότι κινούσε τα νήματα ώστε ο Σαρκοζί να προσεγγίσει ψηφοφόρους από τον χώρο της Ακροδεξιάς, τον χαρακτηρίζει «διστακτικό» και «ανασφαλή». O τότε πρόεδρος πίστευε πως το κοινό είχε γοητευτεί από την ερωτική του ιστορία με την Κάρλα Μπρούνι, την οποία παντρεύτηκε το 2008, προτού ολοκληρωθεί η θητεία του.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο, σε μια από τις συναντήσεις του με υψηλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους αποθέωσε το… μπούστο της συζύγου του, παροτρύνοντας και εκείνους να κάνουν το ίδιο. Πολλοί ψηφοφόροι άρχισαν εκείνη την εποχή σταδιακά να φαίνονται απογοητευμένοι από τη συμπεριφορά του, καθώς έμοιαζε να την «επιδεικνύει ως τρόπαιο».

Εκείνος που παρουσιαζόταν ως «γεννημένος ηγέτης» ήταν στην πραγματικότητα ένας «εύθραυστος γόης», κατά τις περιγραφές του Μπισόν, «κάποιος που αναζητούσε στοργή, που προσπαθούσε να αγαπηθεί, ζώντας υπό την κυριαρχία της αυτοκρατορίας των γυναικών».

Pour-Patrick-Buisson-Nicolas-Sarkozy-sera-mort-politiquement-avant-de-l-etre-judiciairement
Ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην προέδρου, Πατρίκ Μπισόν (REUTERS)

Λίγες εβδομάδες πριν από τις προκριματικές εκλογές για τις προεδρικές της επόμενης χρονιάς, και ενώ η εκστρατεία του έδειχνε πως αποδίδει καρπούς, η δημοτικότητα του πρώην προέδρου καταβαραθρώνεται. Οι δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας έδειξαν πως ο Σαρκοζί αναμένεται να λάβει περίπου το 32% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 20 Νοεμβρίου, με τον αντίπαλό του Αλέν Ζιπέ να προπορεύεται με 40%.

Οι αποκαλύψεις του βιβλίου του Μπισόν δεν εξαντλούνται στα της συζύγου. Αναφέρει ότι το 2006, όταν ο Σαρκοζί ήταν υπουργός Εσωτερικών, άφησε σκόπιμα οργανωμένες ομάδες ταραχοποιών να δράσουν βίαια σε διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του τότε πρωθυπουργού, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, προκειμένου να προκαλέσει την πτώση του πολιτικού του αντιπάλου.

Υποστηρίζει επίσης ότι ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών είχε επιδιώξει επικοινωνία με τον ακροδεξιό ηγέτη Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ο Μπισόν έχασε την εύνοια του Σαρκοζί, με την εκλογή του σημερινού προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, το 2012. Το δε βιβλίο του σχολιάστηκε ως «εκδικητικό» και «κακόβουλο» από τους συμβούλους του Σαρκοζί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...