1328
Ο Χρήστος Καλογρίτσας | youtube

Πόρισμα-φωτιά για φοροδιαφυγή 32,7 εκατ. ευρώ από το ζεύγος Χρήστου Καλογρίτσα

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2016, 22:58
Ο Χρήστος Καλογρίτσας
|youtube

Πόρισμα-φωτιά για φοροδιαφυγή 32,7 εκατ. ευρώ από το ζεύγος Χρήστου Καλογρίτσα

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2016, 22:58

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή, αποδίδουν στον Χρήστο Καλογρίτσα και στην σύζυγό του Μικελίνα οι φορολογικές αρχές, καθώς έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου εισαγγελέα, εντόπισαν αδήλωτα εισοδήματα τουλάχιστον τριάντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2001-2013.

Αν και ο έλεγχος περιορίστηκε μόνο στις τράπεζες και στους συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς που υπέδειξε ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, αποκαλύφθηκε ότι το ζεύγος Καλογρίτσα, δήλωνε επί χρόνια εισοδήματα «πείνας», ενώ στην πραγματικότητα τα εμβάσματα έρρεαν στις καταθέσεις τους, με τα περισσότερα από αυτά να προέρχονται από άγνωστη προέλευση, Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και το οποίο αποκαλύπτει o δημοσιογράφος Βασίλης Χιώτης στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», στον Χρήστο Καλογρίτσα έχουν ήδη καταλογιστεί πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις από τα αδήλωτα εισοδήματά του που εντοπίστηκαν που αγγίζουν τα 32.767.289,72 ευρώ, τα οποία οφείλει να καταβάλει άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας έχει ήδη καταφύγει στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών, (ποντάροντας ίσως και στις πολιτικές του διασυνδέσεις), για να μειώσει το πρόστιμο που του έχει καταλογιστεί. Αλλά το μόνο που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα, είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις του δημοσίου από τα 32,5 στα 27,5 εκατομμύρια ευρώ.

Κρυφοί 20 λογαριασμοί

Η έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ άρχισε στις 17 Ιουλίου 2015 έπειτα από παραγγελία του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Τάκη Αθανασίου. Ο εισαγγελέας είχε κάνει την δική του έρευνα προηγουμένως και είχε διαπιστώσει μέσω στοιχείων που είχαν περιέλθει σε αυτόν από την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας εμφάνιζε κινήσεις σε 20 τραπεζικούς λογαριασμούς, τους οποίους δεν είχε συμπεριλάβει στις φορολογικές του δηλώσεις.

Ο επιχειρηματίας με τις αμέτρητες εργολαβίες σε όλη την χώρα και υποψήφιος καναλάρχης δήλωνε επί χρόνια αποδοχές… υδραυλικού ή αγρότη που για κάποιες χρονιές δεν υπερέβαιναν τις 10.000 ευρώ

Με την υπ’ αριθμόν ΑΒΜ 140/2015 παραγγελία του, διαβίβασε στην Γενική Γραμματεία Εσόδων, εντολή έρευνας για τα εισοδήματα του κ. Καλογρίτσα, αποστέλλοντας ταυτόχρονα στις φορολογικές αρχές ένα CD με όλες τις κινήσεις των 20 συγκεκριμένων λογαριασμών, από τις τράπεζες ΚΥΠΡΟΥ, ALPHA BANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχοι ο Χρήστος Καλογρίτσας και η σύζυγός του Μικελίνα.

Όταν οι εφοριακοί άρχισαν να αναλύουν τις κινήσεις των λογαριασμών, έμειναν με το στόμα ανοιχτό…

Ο επιχειρηματίας με τις αμέτρητες εργολαβίες σε όλη την χώρα και υποψήφιος καναλάρχης που πρόσφερε 52,6 εκατομμύρια ευρώ για μια τηλεοπτική άδεια, δήλωνε επί χρόνια αποδοχές… υδραυλικού ή αγρότη που για κάποιες χρονιές δεν υπερέβαιναν τις 10.000 ευρώ.

Ανάλογα εισοδήματα δήλωνε και η σύζυγός του, ενώ την ίδια στιγμή οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί φούσκωναν κατά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο!

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ που ολοκληρώθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2015, ο κ. Καλογρίτσας λειτουργούσε επί τουλάχιστον 12 χρόνια, ως κλασικός φοροφυγάς, χωρίς όμως ποτέ να εντοπιστεί από τις φορολογικές αρχές, όπως εντοπίζονται κατά καιρούς και δίνονται στην δημοσιότητα κοσμώντας τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, άλλοι επώνυμοι φοροφυγάδες, γιατροί, δικηγόροι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, αγρότες και… παπάδες που δηλώνουν κάθε χρόνο ζητιάνοι, ενώ στην πραγματικότητα είναι εκατομμυριούχοι.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι φορολογικές αρχές είναι πραγματικά απίστευτα. Η έκταση της φοροδιαφυγής που πραγματοποίησε η οικογένεια Καλογρίτσα σε κάποιες χρονιές, ασύλληπτη…

Και επιστροφή φόρου!

Το 2000, πρώτη χρονιά που ελέγχονται τα εισοδήματα Καλογρίτσα, ο επιχειρηματίας και επίδοξος καναλάρχης δηλώνει φορολογητέο εισόδημα μόλις 10.725,67 ευρώ. Μάλιστα στο τέλος του χρόνου, εισπράττει και επιστροφή φόρου 3.508,15 ευρώ! Οι έλεγχοι του ΚΕΦΟΜΕΠ όμως, αποκάλυψαν ότι την ίδια χρονιά η σύζυγός του Μικελίνα, δέχθηκε εμβάσματα από άγνωστες πηγές συνολικού ύψους 1.080.948,89 ευρώ, τα οποία ουδέποτε δηλώθηκαν στην Εφορία. Την ίδια χρονιά δηλαδή που το ζεύγος Καλογρίτσα είχε εισοδήματα που άγγιζαν το 1,1 εκατομμύρια ευρώ, στην Εφορία δήλωναν πάμφτωχοι και εισέπρατταν και επιστροφή φόρου από το Δημόσιο!

Το ίδιο πενιχρά εισοδήματα εισοδήματα, δήλωσε το ζεύγος Καλογρίτσα το 2001, καταβάλλοντας φόρο για ολόκληρη την χρονιά μόλις… 48,19 ευρώ. Οι αδήλωτες καταθέσεις του όμως, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ ανήλθαν στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ!

Αλλά αυτό που συνέβη το 2003 στην φορολογική δήλωση Καλογρίτσα, είναι απλώς πταίσμα μπροστά στην απόκρυψη εισοδήματος που επιχείρησαν το 2002, διεκδικώντας… όσκαρ φοροδιαφυγής. Το ζεύγος Καλογρίτσα δηλώνει μηδενικά εισοδήματα και για τον λόγο αυτό δεν πληρώνει κανέναν φόρο. Και στην ίδια χρονιά, οι κοινές καταθέσεις του Χρήστου και της Μικελίνας Καλογρίτσα αυξάνονται κατά 20,35 εκατομμύρια ευρώ!

Δεν εμφανίστηκε στις φορολογικές αρχές

Σύμφωνα μάλιστα με τις κινήσεις των λογαριασμών που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ για τα ποσά αυτά «δεν αποδείχθηκε η πηγή και η αιτία προέλευσής τους, ή ότι για τα ποσά αυτά, υπήρξε νόμιμη απαλλαγή φόρου». Κι όταν κλήθηκε ο κ. Καλογρίτσας για να αιτιολογήσει τα ποσά αυτά, δεν προσήλθε καν στις φορολογικές αρχές.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν όλες οι φορολογικές δηλώσεις του ζεύγους Καλογρίτσα ως το 2013 που έκλεισε ο πρώτος κύκλος της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε βάρος του.

Από το 2003 ως το 2007 ο Χρήστος Καλογρίτσας δήλωνε μηδενικά εισοδήματα, ενώ από το 2008 ως το 2013 δήλωσε αντιθέτως υψηλά εισοδήματα, καταβάλλοντας κάθε χρόνο, φόρους από 3.000 έως 12.000 ευρώ. Όμως και σε αυτές τις χρονιές, το συνολικό εισόδημά του, ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που δήλωνε, καθώς ο ίδιος ήταν φορολογικά συνεπής, αλλά η σύζυγός του με την οποία υποβάλλει κοινή δήλωση, συνέχισε να αποκρύπτει καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο κ. Καλογρίτσας κατέφυγε ήδη στην Διεύθυνση Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα από τα πρόστιμα που του έχουν καταλογιστεί έχουν ήδη παραγραφεί. Όμως οι φορολογικές αρχές απέρριψαν τις περισσότερες από τις αιτιάσεις του

Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα (δείτε εδώ) που περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΚΕΦΟΜΕΠ, την περίοδο 2001-2013 ο Χρήστος Καλογρίτσας απέκρυψε εισοδήματα περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο διαπιστώθηκαν στην σύζυγό του αδήλωτες τραπεζικές καταθέσεις που αγγίζουν τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον καταλογισμό των φορολογικών αρχών, για τα ποσά αυτά αναλογεί φόρος εισοδήματος που αποφεύχθηκε, 15 εκατομμυρίων ευρώ. Αν στο ποσό αυτό, υπολογιστούν, οι έκτακτες εισφορές, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και οι νόμιμες προσαυξήσεις, συνθέτουν το ποσό των 32.767.289,72 ευρώ που του έχει καταλογιστεί.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, για την Μικελίνα Καλογρίτσα, εκδόθηκε νέα εντολή μερικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος που κατέληξε σε νέο πόρισμα που εκδόθηκε στις 20 Ιουλίου 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καλογρίτσας κατέφυγε ήδη στην Διεύθυνση Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα από τα πρόστιμα που του έχουν καταλογιστεί έχουν ήδη παραγραφεί. Όμως οι φορολογικές αρχές απέρριψαν τις περισσότερες από τις αιτιάσεις του, εξακολουθώντας να απαιτούν τουλάχιστον 27,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επεκτείνεται ο έλεγχος;

Από τα παραπάνω στοιχεία όμως προκύπτουν κι ορισμένα σοβαρά ερωτήματα, τόσο για την πορεία, όσο και για την εξέλιξη των φορολογικών ελέγχων για τον κ. Καλογρίτσα.

Όπως ρητά αναφέρεται στο πόρισμα που αποκαλύπτει σήμερα το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», «ο παρόν έλεγχος είναι μερικός και περιορίσθηκε στα δεδομένα του CD που παρελήφθη από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, το οποίο περιλαμβάνει κινήσεις 20 λογαριασμών των τραπεζών ΚΥΠΡΟΥ, ALPHA BANK, και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, από τους οποίους ο ίδιος είναι συνδικαιούχος σε δύο λογαριασμούς».

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν για τις φορολογικές αρχές και για το υπουργείο Οικονομικών είναι:

-Μετά την αποκάλυψη εκτεταμένης φοροδιαφυγής, διατάχθηκε πλήρης φορολογικός και οικονομικός έλεγχος του επιχειρηματία για τις συγκεκριμένες χρονιές;

-Εφόσον διατάχθηκε ο έλεγχος, έχει ολοκληρωθεί και τι ευρήματα απέδωσε; Ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις ότι τα τελευταία χρόνια ο κ. Καλογρίτσας έτυχε προνομιακού δανεισμού από την Τράπεζα Αττικής, με ποσά που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων καταγγέλλεται ότι οικειοποιήθηκε μεγάλο μέρος από αυτά.

-Μετά την αποκάλυψη εκτεταμένης φοροδιαφυγής για την περίοδο 2001-2013, οι φορολογικές αρχές προχώρησαν στον φορολογικό του έλεγχο και για τις χρονιές 2014 και 2015, όπου είναι γνωστό ότι ο επιχειρηματίας δανειοδοτήθηκε από την Τράπεζα Αττικής με περίπου 77 εκατομμύρια ευρώ.

-Εφόσον η φοροδιαφυγή του κ. Καλογρίτσα έχει πλέον πιστοποιηθεί, γιατί το όνομά του δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, στις περίφημες λίστες των φοροφυγάδων που κατά καιρούς έχει δώσει στην δημοσιότητα η κυβέρνηση;

Μετά και την αποκάλυψη και των στοιχείων αυτών εξάλλου (κι εφόσον οι κατηγορίες αποδειχθούν αληθινές καθώς ουδείς δεν θεωρείται ένοχος μέχρι την απόδειξη της ενοχής του), βαραίνει κι άλλο το κλίμα σε βάρος του κ. Καλογρίτσα, αλλά και κατά της κυβέρνησης που τον έχρισε οριστικό υπερθεματιστή στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ασκώντας επιπόλαιους ελέγχους στην περιουσιακή του κατάσταση, αλλά και στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Υπέρογκος δανεισμός, βοσκοτόπια, θολό πόθεν έσχες και φοροδιαφυγή, είναι χαρακτηριστικά που καθιστούν πλέον πολύ δύσκολη την πολιτική διαχείριση της αδειοδότησης των καναλιών, η οποία μπαίνει από αυτήν την εβδομάδα στην τελική της φάση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...