1005
Η στιγμή που πέρασε απαρατήρητη από πολλούς. Ο Κωνσταντίνος κάνει δώρο στον Προκόπη Παυλόπουλο | SOOC/Menelaos Myrillas

Οταν ο «τέως» δώρισε γραβάτα στον Παυλόπουλο

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2016, 05:25
Η στιγμή που πέρασε απαρατήρητη από πολλούς. Ο Κωνσταντίνος κάνει δώρο στον Προκόπη Παυλόπουλο
|SOOC/Menelaos Myrillas

Οταν ο «τέως» δώρισε γραβάτα στον Παυλόπουλο

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2016, 05:25

Τυπικά ήταν μια γιορτή για τους Ολυμπιονίκες και την αποστολή της Ελλάδας στο Ρίο ντε Τζανέιρo. Με τρία χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα, το ταξίδι των Ελλήνων στη βραζιλιανική μητρόπολη τον Αύγουστο ήταν πέρα για πέρα επιτυχημένο και προσέλκυσε στο Ζάππειο, το βράδυ της Δευτέρας, δεκάδες προσωπικότητες, πολιτικούς παράγοντες και βεβαίως παλαιούς Ολυμπιονίκες. Υπό αυτή τη ιδιότητα, του Ολυμπιονίκη, παρών στην εκδήλωση στο Ζάππειο ήταν και ο έκπτωτος βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος το 1960 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης είχε χαρίσει μαζί με τους ιστιοπλόους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαϊμη στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο μετά από σχεδόν μισό αιώνα.

Σχεδόν άλλος μισός αιώνας έχει περάσει από τότε που ο Κωνσταντίνος έφυγε από την Ελλάδα, χάνοντας τον θρόνο του. Και σχεδόν 42 χρόνια έχουν περάσει από το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου του 1974 που καθιέρωνε στην πατρίδα μας το πολίτευμα της προεδρευομένης Δημοκρατίας, βάζοντας ένα οριστικό τέλος στον αναχρονιστικό θεσμό της βασιλείας.

06_09192016_006_img_49701474319735
Η ταξιθεσία έχει τη σημασία της. Μπροστά, πρώτος απ’ όλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Αριστερά διακρίνεται ο Κωνσταντίνος και δίπλα του η Αννα-Μαρία (SOOC/Nick Palaiologos)

Αυτό που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 19 Σεπτεμβρίου 2016 στο Ζάππειο, το λες και ιστορικό. Μπορεί σε μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει Προσφυγικό, μυστήριους επίδοξους καναλάρχες και μια οικονομία υπό διαρκή κατάρρευση, το περιστατικό να εντάσσεται στο μικροπολιτικό ρεπορτάζ, αλλά έχει τον υψηλό συμβολισμό του: σε μια στιγμή της εκδήλωσης και αφού ο Κωνσταντίνος είχε βγάλει έναν συγκινητικό λόγο βραβεύοντας μαζί με την επίσης χρυσή Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου τους χάλκινους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή, πλησίασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και του δώρισε μια γραβάτα.

koko
H στιγμή που ο Κωνσταντίνος (δεξιά) πλησιαζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (SOOC/Menelaos Myrillas)

Δεν είναι μικρό πράγμα, αυτή η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο του εκλεγμένου πρώτου πολίτη της χώρας με αυτόν που κάποτε θεωρούσε – και ενδεχομένως να συνεχίζει να θεωρεί – κληρονομικό του δικαίωμα να είναι εκείνος ο πρώτος πολίτης. Εστω κι αν ο Κωνσταντίνος, 76 ετών πια και φανερά καταβεβλημένος – βάδιζε με μπαστούνι και υποβασταζόμενος -, δεν σου έδινε την εντύπωση ενός ανθρώπου που μπορεί να έχει το κουράγιο να διεκδικήσει ξανά κάτι, πόσο μάλλον τον θρόνο του.

20160919192313__mg_04021474309157
Υποβασταζόμενος από τον Ολυμπιονίκη Πέτρο Γαλακτόπουλο, ο Κωνσταντίνος μόλις που καταφέρνει να περπατήσει στο αίθριο του Ζαππείου (SOOC/Menelaos Myrillas)

Σαν να γέρασε ξαφνικά και πολύ μέσα σε ένα καλοκαίρι ο Κωνσταντίνος. Δεν έχει περάσει δα και τόσος χρόνος, από τα τέλη της περασμένης άνοιξης, όταν έδινε συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά και στη Σία Κοσιώνη του ΣΚΑΪ. Και τότε έδειχνε κουρασμένος αλλά εμφανιζόταν πολύ πιο σίγουρος για τον εαυτό του. «Δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς, είμαι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα», έλεγε. «Δεν υπάρχει τέλος και δεν υπάρχει αρχή. Εγώ βλέπω την όλη υπόθεση αυτή να εξελίσσεται στα χέρια του ελληνικού λαού. Αυτοί αποφασίζουν τι θέλουν, αυτοί αποφάσισαν δύο φορές αν θυμάμαι καλά, να επαναφέρουν τη βασιλεία αφού είχε φύγει. Τώρα αν τη θέλουν πάλι δικό τους δικαίωμα είναι», έλεγε. «Δεν θα κουνήσω το δάχτυλό μου για να πάρω τη βασιλεία πίσω, θα το κάνουν οι Ελληνες, εγώ δεν θα το κάνω», έλεγε. Τώρα ήταν ένας άλλος άνθρωπος. Σε αποδρομή, αποκαμωμένος. Και βεβαίως συγκινημένος. Στον χαιρετισμό του έκλαιγε.

20160919175944__mg_00221474308018
Η εικόνα του έκπτωτου μονάρχη να κλαίει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του γέμισε το video wall στο Ζάππειο (Nick Paleologos / SOOC)

«Αυτό που δεν γνωρίζουν οι Ελληνες και καλό είναι να το μάθουν ότι οι αθλητές κάνουν μεγάλη προσπάθεια και ως εκ τούτου, τους ευχαριστώ κυρίως που μας έδωσαν ένα χαμόγελο αυτές τις δύσκολες μέρες και κύριε πρόεδρε ευχαριστώ για την ενίσχυση», είπε καταχειροκροτούμενος. Και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος άλλωστε τον είχε χαιρετήσει και στην έναρξη της εκδήλωσης.

20160919192313__mg_04021474309157 (2)
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τίμησε τη χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκη Αννα Κορακάκη ( Nick Paleologos / SOOC)

O κ. Παυλόπουλος ήταν αυτός που τίμησε την Αννα Κορακάκη, χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκη στη σκοποβολή. Ηταν και αυτός ένας τρόπος να λυθεί η «παρεξήγηση» που είχε προκύψει όταν η Κορακάκη δεν είχε κληθεί στην εκδήλωση στην Προεδρία της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής από το Ρίο.

20160919192313__mg_04021474309157 (4)
Ο αν. υπουργός Αθλητισμου Σταύρος Κοντονής τιμά τον χρυσό της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια ( Nick Paleologos / SOOC)

Τον άλλο χρυσό Ολυμπιονίκη, τον Λευτέρη Πετρούνια τίμησε ο αν. υπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ενώ την επίσης «χρυσή» Κατερίνα Στεφανίδη εκπροσώπησε ο πατέρας της – σε αυτόν απένειμε την πλακέτα ο χάλκινος επικοντιστής της Μελβουρνης Γιώργος Ρουμπάνης.

Πιο αναλυτικά στην τελετή που έγινε στο Ζάππειο τιμήθηκαν:

Η χρυσή Άννα Κορακάκη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη (εκπροσωπήθηκε από τον πατέρα της) από τον Ολυμπιονίκη Γεώργιο Ρουμπάνη.

Ο ασημένιος Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Stoiximan.gr Ιωάννη Σπανουδάκη.

Οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής από τους Ολυμπιονίκες Σοφία Μπεκατώρου και τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

20160919175944__mg_00221474308018 (1)
Οι Ολυμπιονίκες και τα άλλα μέλη της ελληνικής αποστολής του Ρίο στην τελετή του Ζαππείου (Nick Paleologos / SOOC)

Οι 4ες Κατερίνα Νικολαϊδου και Σοφία Ασουμανάκη από τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα.

Ο 5ος Βύρων Κοκκαλάνης από τον Ολυμπιονίκη Πέτρο Γαλακτόπουλο.

Η 6η τετράκωπος ελαφρών βαρών από τον Ολυμπιονίκη Στέλιο Μυγιάκη.

Η 6η Εθνική ομάδα πόλο από τις Ολυμπιονίκες Βούλα Κοζομπόλη, Εύη Μωραϊτίδου και Γεωργία Ελληνάκη.

Ο 7ος Κώστας Φιλιππίδης από την Ολυμπιονίκη Νίκη Μπακογιάννη.

Η 8η Βούλα Παπαχρήστου (εκπροσωπήθηκε από τον αδερφό της) από τη Βιργινία Κραβαριώτη.

Η 8η τετράκωπος βαρεών βαρών από τον Ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερο.

Στον χαιρετισμό του ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, είπε ότι τώρα ξεκινάει η προσπάθεια για το Τόκιο το 2020. Στόχος της Ελλάδας είπε, θα είναι να βρίσκεται μεταξύ των 20 χωρών με τα περισσότερα μετάλλιο. Το ευχόμαστε κι εμείς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...