1136
O δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβοτσης ενώ καλεί τους κατοίκους σε αντίσταση | ΥοuTube

Εχουν κομματικό πρόσημο οι αντιδράσεις στο Ωραιόκαστρο;

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2016, 16:03
O δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβοτσης ενώ καλεί τους κατοίκους σε αντίσταση
|ΥοuTube

Εχουν κομματικό πρόσημο οι αντιδράσεις στο Ωραιόκαστρο;

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2016, 16:03

Αν υπάρχει επόμενη μέρα σε αυτό το στενάχωρο ζήτημα του Ωραιόκαστρου και στις αντιδράσεις των κατοίκων για τη μη ένταξη προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία της περιοχής, αυτή χωρίζεται σε τρία σκέλη.

Κατ’ αρχάς αφορά την καθημερινή ζωή αυτού του προάστιου της Θεσσαλονίκης, που ξαφνικά μπήκε στο μικροσκόπιο των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών εντάσωεν. Το πρωί της Τετάρτης οι κάτοικοι της πόλης είδαν τους τοίχους του δημαρχείου γεμάτους συνθήματα υπέρ των μεταναστών αλλά και προσωπικά κατά του δημάρχου Αστέριου Γαβότση. Ο τελευταίος  υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στις αντιδράσεις των κατοίκων που απαίτησαν τον αποκλεισμό των παιδιών των προσφύγων από σχολεία της περιοχής και ιδίως από το 5ο Δημοτικό Σχολείο του Μελισσοχωρίου.

Τα συνθήματα σβήστηκαν όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά ο κ. Γαβότσης δεν απέφυγε μπλεξίματα. Ο εισαγγελέας τον περιμένει…

sunthimata-uper-ton-prosfugon-me-sprei-sto-dimarxeio-oraiokastrou

Μπλεξίματα είχε – χωρίς να φταίει – και ο Αθανάσιος Τσολακίδης, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ωραιοκάστρου «Δεν είμαι αυτός που υπέγραψε ή πήρε αυτή την απόφαση», είπε ο κ. Τσολακίδης, λέγοντας πως υπήρξε παρανόηση με τον τρόπο που γράφτηκε το δελτίο Τύπου του 5ου Δημοτικού Σχολειου Μελισσοχωρίου. «Ετσι όπως γράφτηκε το δελτίο Τύπου και στάλθηκε φαίνεται το δικό μου όνομα και τηλέφωνο. Εγώ δεν ήμουν καν εκεί, δεν είμαι αυτός που υπογράφει αυτή την απόφαση, τη δέχομαι ως κοινοποίηση. Ολοι νόμιζαν ότι εγώ ήμουν αυτός που υπέγραψα αυτή την απόφαση. Δέχθηκα σωρεία τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων με ύβρεις και απειλές». Ο κ. Τσολακίδης υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας.

Στα πιο ουσιαστικά, υπήρξαν και δικαστικές εξελίξεις: η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσοχωρίου, αλλά και δύο άλλων Δημοτικών Σχολείων να μη δεχτούν την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, απειλώντας με καταλήψεις, καθώς και οι δηλώσεις του δημάρχου κ. Γαβότση, προκάλεσαν την Τετάρτη την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμως Κακάλη. Η τελευταία παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας.

Η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει δύο σκέλη: α) Την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Μελισσοχωρίου να προβεί σε κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που καθίσουν προσφυγόπουλα στα ίδια θρανία με τα παιδιά τους και β) τις δηλώσεις του Αστέριου Γαβότση, σε συγκέντρωση δημοτών του, με αφορμή αντιδράσεις πολιτών για το προσφυγικό, που χαρακτηρίστηκαν ως «ρατσιστικές». Ο δήμαρχος απέρριψε τις απόψεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε είχαν αντίθετο νόημα απ’ αυτό που τους αποδίδεται.

Το νομικό σκέλος της υπόθεσης είχε σπεύσει να υπενθυμίσει με δηλώσεις του και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος αφού εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις δηλώσεις του κ. Γαβότση, σημείωσε τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 927/1979 οι οποίες προβλέπουν «κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία». 

Το τρίτο σκέλος ήταν αναπόφευκτα το πολιτικό. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρενέβη και με σχόλιό του στο twitter είπε πως «η Ελλάδα είναι το πρόσωπο της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους» και προσέθσε πως «η αντίδραση κάποιων Συλλόγων γονέων και του δημάρχου Ωραιοκάστρου δεν συνάδουν με την στάση της χώρας μας και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού».

Αλλά το ζήτημα δεν έμεινε εδώ. Το πρωί από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έσπευσε να καυτηριάσει το γεγονός. Μίλησε για «μεμονωμένο φαινόμενο που δεν είναι δυνατόν να αμαυρώσει την αλληλεγγύη που έχει δείξει ο ελληνικός λαός στο θέμα των προσφύγων» και τόνισε ότι «δεν τίθεται υπό την κρίση των συλλόγων ή των τοπικών συμβουλίων το αν θα πανε τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο».

«Ολα τα κόμματα και όλοι οι φορείς πρέπει να τοποθετούνται και να μην δείχνουν κατανόηση σε τέτοιες μειοψηφικές αντιδράσεις» προσέθεσε. Και εκεί αρχίζει το πολιτικό μπλέξιμο. Διότι ο κ. Φίλης έσπευσε εμμέσως πλην σαφώς να δώσει κομματικό πρόσημο στις αντιδράσεις του Ωραιόκαστρου λέγοντας: «…Εχει όμως και σημασία, τα πολιτικά κόμματα που επί παντός επιστητού ανακοινώνουμε κάτι κάθε μέρα, να μιλήσουν και γι’ αυτό, και περιμένω τα μεγάλα πολιτικά Κόμματα, όπως η ΝΔ να πάρει θέση, πολλώ δε μάλλον που ο Δήμαρχος που έχει δημιουργήσει και το πρόβλημα μαζί με μια ομάδα εκεί στο Ωραιόκαστρο, ανήκει και στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ, σε μία τοποθέτηση σαφή».

Επόμενο βήμα; Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου που κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταδικάσουν τις ενέργειες των κατοίκων και του δημάρχου του Ωραιοκάστρου.

«Η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια επιβεβλημένη κίνηση, που με μεθοδικότητα και σοβαρό σχεδιασμό προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Μειοψηφικές και ακραίες φωνές όπως αυτές του δημάρχου Ωραιοκάστρου Α.Γαβότση πρέπει να απομονωθούν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του και τις σαφείς προτροπές του προς τους πολίτες να ασκήσουν βία», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Τετάρτης.

Εχουν κομματικό πρόσημο οι αντιδράσεις των κατοίκων του Ωραιοκάστρου; Μια ματιά στο πώς ψήφισε ο συγκεκριμένος Δήμος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 δεν μας διαφωτίζει. Ναι, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής είναι ελαφρά αυξημένα σε σχέση με το πανελλαδικό αποτέλεσμα, αλλά όχι και πολύ. Η ΝΔ πήρε 29,32% (από 28,09% που είχε στην επικράτεια) αλλά και πάλι πρώτο κόμμα στο Ωραιόκαστρο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με 32,19% (από 35,46% στην επικράτεια). Η δε Χρυσή Αυγή είχε στον συγκεκριμένο Δήμο ποσοστό 8,49% (από 6,99% σε όλη την Ελλάδα. Τέταρτο κόμμα ήταν η Ενωση Κεντρώων με 6,85% (από 3,44% στην επικράτεια) αλλά γενικά το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη πήρε απίστευτα υψηλά ποσοστά στον νομό Θεσσαλονίκης. Πέμπτο ήταν το ΚΚΕ (4,79% από 5,55% πανελλαδικά) και έκτοι οι ΑΝΕΛ (4,51%, από 3,69% πανελλαδικά).

Untitled

Ενδιαφέρον έχει και η αντίδραση του Πάνου Καμμένου των Ανεξ. Ελλήνων. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει γονιός ο οποίος μπορεί να πει ότι αυτά τα παιδάκια είναι μολυσμένα και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα δικά μας. Είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο από όλους μας. Εάν έγιναν τέτοιες δηλώσεις είναι θλιβερές και πραγματικά δεν θέλω να το πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχει γονιός ο οποίος έκανε τέτοιες δηλώσεις», είπε ο υπουργός Αμυνας.

Το απόγευμα της Τετάρτης πια η ΝΔ τοποθετήθηκε μέσω του Βασίλη Κικίλια, συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κατανοούμε την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών. Οφείλουν, όμως, να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης, σύμφωνα με την παράδοση φιλοξενίας και κατανόησης που διαχρονικά είναι σύμφυτη με τον ελληνικό πολιτισμό» ανέφερε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «αποκλειστικά υπεύθυνη για το χάος που επικρατεί στους καταυλισμούς και, πλέον, σε πολλά σχολεία μας. Είναι αυτονόητο ότι τα προσφυγόπουλα πρέπει να πάνε σχολείο. Χωρίς οποιονδήποτε υγειονομικό κίνδυνο για οποιοδήποτε παιδί. Η κυβέρνηση, όμως, δεν μπορεί να το ελέγξει ούτε κι αυτό. Η ανικανότητά της και οι παραλείψεις της προκαλούν αντιδράσεις και από τους πρόσφυγες – μετανάστες και από τις τοπικές κοινωνίες».

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...