564
Κώστας Καραμανλής και Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντησή τους τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο δεύτερος είχε αναλάβει την αρχηγία της ΝΔ | Nikos Libertas/SOOC

Τι έκρυβε το ραντεβού Καραμανλή – Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2016, 11:09
Κώστας Καραμανλής και Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντησή τους τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο δεύτερος είχε αναλάβει την αρχηγία της ΝΔ
|Nikos Libertas/SOOC

Τι έκρυβε το ραντεβού Καραμανλή – Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2016, 11:09

Η συνάντηση έγινε στο πολιτικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευφρονίου στο Παγκράτι. Δεν ήταν μυστική, όπως θα φαντάζονταν ή και θα ήθελαν κάποιοι. Πήρε αμέσως τη δημοσιότητα που της αναλογεί – όχι μέσω επίσημης ανακοίνωσης βέβαια, αλλά στο πλαίσιο του νεοδημοκρατικού ρεπορτάζ: ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή «στέλνοντας μήνυμα ενότητας του κόμματος», συμφώνησαν όλα τα ρεπορτάζ.

Υπήρχε τέτοιος λόγος; Είχε αμφισβητήσει κανείς την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας; Στα φωναχτά κανείς. Σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις και στο μυαλό των πολιτικών αναλυτών υπήρχε – και ως έναν βαθμό εξακολουθεί να υπάρχει – η αντίφαση του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή Κυριάκου με την κληρονομιά των δυσθεώρητων ελλειμμάτων και του γιγάντιου Δημοσίου της διακυβέρνησης Καραμανλή. Ετσι οι δυό τους έπρεπε όντως να συναντηθούν.

Για να συζητήσουν ό,τι έπρεπε να συζητήσουν. Υπήρχε για παράδειγμα η δικαστική υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ/Γεωργίου η οποία ναι μεν επιχειρεί άκομψα να ρίξει στον Γιώργο Παπανδρέου τις ευθύνες που του κληροδότησε ο προκάτοχός του, αλλά κατά πολλούς θεωρήθηκε – και κατά κάποιους συνεχίζει να θεωρείται – ένα «κλείσιμο του ματιού» του ΣΥΡΙΖΑ προς τους λεγόμενους καραμανλικούς της ΝΔ, δημιουργώντας όντως ένα ζήτημα ενότητας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φυσικά ο κ. Καραμανλής δεν είπε τίποτα για τα όσα συζήτησαν με τον κ. Μητσοτάκη στο γραφείο της Ευφρονίου. Εδώ έχει να μιλήσει πέντε χρόνια, τώρα θα το έκανε; Ετσι «μίλησε» μέσω πληροφοριών για το τι – μεταφέρουμε εδώ την χαρακτηριστική διατύπωση του «Μικροπολιτικού» των «ΝΕΩΝ» «φέρεται να λέει ο πρώην Πρωθυπουργός στους επισκέπτες του»:

Κατ΄αρχάς ο κ. Καραμανλής διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας του με το Μαξίμου ούτε συμπράττει ατύπως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα θεωρεί ο πρώην Πρωθυπουργός αποκύημα φαντασίας διαφόρων.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Καραμανλής παρακολουθεί σιωπηλός τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Και η κάπως ουδέτερη στάση που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να τον δυσαρεστεί. Εκτιμά ο κ. Καραμανλής πως αντιθέτως, η ένθερμη υποστήριξη στο θέμα από πλευράς της ΝΔ και ένας πόλεμος αλληλοκατηγοριών με το ΠΑΣΟΚ για την εκτίναξη ή απόκρυψη του ελλείμματος του 2009, θα ερμηνεύονταν από τους περισσότερους απλώς ως κομματική αλληλεγγύη σε έναν πολιτικά ένοχο. Ο κ. Καραμανλής φέρεται να παρακολουθεί την υπόθεση και να μην διαφωνεί με τη φράση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Σύμφωνα με τον «Μικροκοπολιτικό», ο κ. Καραμανλής επιθυμεί πάντως να χυθεί κάποια στιγμή άπλετο φως στην υπόθεση και κυρίως στους όρους με τους οποίους η Ελλάδα εισήχθη στο καθεστώς των Μνημονίων. Κι αυτό, όπως λέγεται, όχι μόνο για λόγους προσωπικής δικαίωσης αλλά πρωτίστως για λόγους «εθνικής σημασίας».

Κατά τα άλλα στο ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη συμφωνήθηκε ότι ο κ. Καραμανλής θα πάει Θεσσαλονίκη το άλλο Σαββατοκύριακο για να ακούσει τον πρόεδρο της ΝΔ στην ομιλία του στη ΔΕΘ διότι, όπως λέει, «στηρίζω την παράταξή μου σταθερά και με κάθε τρόπο» – θυμίζοντας και ότι η Α’ Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη του εκλογική περιφέρεια.

Δεν είναι βέβαια μόνο ο  κ. Καραμανλής ένας πυλώνας στο κομματικό οικοδόμημα της ΝΔ που πρέπει να διαχειριστεί ο κ. Μητσοτάκης. Είναι και ο άλλος πρώην Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, με τον οποίο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα υπάρξει επίσης αντίστοιχο ραντεβού.

Ολα αυτά λίγα 24ωρα μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ, όπου ο πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η ΝΔ «είναι συμπαγής και ενωμένη» και δεν είναι κόμμα «ομάδων, φεουδαρχών που ασκούν με το δικό τους τρόπο τη δικιά τους επιρροή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...