372
H Σαμούρα, μετά από παλαιότερη συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Thomas Mukoya

Φατμά Σαμούρα/ Η… Μέρκελ της FIFA

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2016, 20:19
H Σαμούρα, μετά από παλαιότερη συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Thomas Mukoya

Φατμά Σαμούρα/ Η… Μέρκελ της FIFA

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2016, 20:19

Μπορεί να μην είναι ακόμη στη θέση της… καγκελαρίου του ποδοσφαίρου, αλλά όλα δείχνουν πως σύντομα θα μπορεί να το κάνει.

Κρατήστε το όνομα, θα το χρειαστείτε τα επόμενα χρόνια.

Κι αυτό γιατί η Φατμά Σαμούρα είναι εδώ και λίγες ημέρες η νέα γενική γραμματέας της FIFA: η σενεγαλέζα πρώην διπλωμάτης του ΟΗΕ αποτελεί πλέον το Νο 2 της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της FIFA που μία γυναίκα αναλαμβάνει τέτοιο πόστο. Η Σαμούρα αποτελεί προσωπική επιλογή του Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος είναι εδώ και λίγους μήνες ο νέος πρόεδρος της FIFA.

Πρόκειται για πρώην διπλωμάτη του ΟΗΕ και θα αναλάβει τα καθήκοντά της από την πρώτη ημέρα του Ιουνίου του 2016. Ωστόσο, πριν γίνει αυτό θα πρέπει να περάσει η πρόταση του Ινφαντίνο από το σώμα. Και όπου σώμα, εννοούμε όλες τις επιτροπές της FIFA. Ολοι οι υψηλά ιστάμενοι της ομοσπονδίας οφείλουν να περνούν από ελέγχους αιρετότητας και ακεραιότητας, πριν αρχίσουν να υπηρετούν το ποδόσφαιρο από τη θέση που τους προτάθηκε.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι αναφέρουν πως η Σαμούρα δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου εμπειρία ούτε από τον χώρο του αθλητισμού, ούτε από αυτόν του τηλεοπτικού τοπίου, όπου οι διαφημίσεις αποτελούν το «Α» και το «Ω» για τα έσοδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας

Η 54χρονη Σενεγαλέζα εργάζεται στον ΟΗΕ εδώ και 21 χρόνια. Μένει στη Νιγηρία και μέχρι πρόσφατα εργαζόταν σε πρόγραμμα ανάπτυξης που έτρεψε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Πιστεύουμε στην ισότητα των φύλων, θα φέρει ένα φρέσκο άνεμο στη FIFA, θέλαμε ένα άτομο από έξω, όχι από μέσα, ένα άτομο νέο, όχι παλιό», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι αναφέρουν πως η Σαμούρα δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου εμπειρία ούτε από τον χώρο του αθλητισμού, ούτε από αυτόν του τηλεοπτικού τοπίου, όπου οι διαφημίσεις αποτελούν το «Α» και το «Ω» για τα έσοδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Η ίδια, πάντως, αρνείται να δεχθεί πως δεν είναι ικανή για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. «Θεωρώ ότι ο ρόλος ταιριάζει απόλυτα στις ικανότητές μου και στην εμπειρία μου», τόνισε από την πλευρά της η 54χρονη νέα γενική γραμματέας της FIFA.

Η λίστα των προηγούμενων Γενικών Γραμματέων της FIFA

Λούις Μάλινγκχαους 1904-1906

Κορνέλις Αουγκούστ Βίλεμ Χίρσχμαν 1906-1931

Ιβο Σχρίκερ 1932-1951

Κουρτ Γκάσμαν 1951-1960

Χέλμουτ Κάζερ 1961-1981

Ζεπ Μπλάτερ 1981-1998

Μισέλ Ζαν-Ρουφινέν 1998-2002

Ουρς Λινσι 2002-2007

Ζερόμ Βάλκε 2007-2015

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...