431
Ο Λε Κορμπιζιέ, με μια βερμούδα σχεδιάζει και ο Ερβέ τον φωτογραφίζει. Καλοκαίρι του 1052 στην Κυανή Ακτή | Μουσείο Μπενάκη

To καλοκαίρι του Λε Κορμπιζιέ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2016, 11:43
Ο Λε Κορμπιζιέ, με μια βερμούδα σχεδιάζει και ο Ερβέ τον φωτογραφίζει. Καλοκαίρι του 1052 στην Κυανή Ακτή
|Μουσείο Μπενάκη

To καλοκαίρι του Λε Κορμπιζιέ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2016, 11:43

Στην παραλία της Κυανής Ακτής, ανάμεσα στο περίφημο σπίτι με τίτλο «Ε1027» της Αϊλίν Γκρέι και σε μια ψαροταβέρνα, ο θρυλικός ελβετός αρχιτέκτονας Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γκρι – γνωστός ανά τον κόσμο ως Λε Κορμπιζιέ – συνέλαβε την ιδέα για μια κατασκευή. Ισως την απλούστερη που θα μπορούσε να σχεδιάσει και οικοδομήσει: Ενα δωμάτιο 3,66 x 3,66 μέτρα, με τραπεζαρία στην ταβέρνα. Ηταν το «Cabanon», o ιδανικός τόπος διακοπών για τον αρχιτέκτονα. Αλλά και ένα κέλυφος που στέγασε τις σκέψεις του και τον τρόπο του να παράγει αρχιτεκτονική.

Εκείνο το καλοκαίρι του 1952 που ο Λε Κορμπιζιέ καταπιάστηκε με το ξύλινο καλύβι του, γνωρίστηκε με τον φωτογράφο Λισιέν Ερβέ.

Αυτός κατέγραψε όλη τη διαδικασία σύλληψης, σχεδιασμού, υλοποίησης του έργου που ταυτίστηκε με την αιώνια ιδέα των διακοπών στη Μεσόγειο που είχε στο μυαλό του ο Ελβετός. Μια ιδέα που θεμελίωσε άλλωστε τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τα σχέδια του για τις μητροπόλεις, τη σχέση φύσης και πόλης, τέχνης και αρχιτεκτονικής, πραγματικής ζωής και δημιουργίας.

03-Herve-Le-Corbusier-©FLC-909x960
Ο Λε Κορμπιζιέ, καλοκαίρι του 1952, στην παραλία

Το συγκεκριμένο καλύβι, το «Cabanon», εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς μαζί με τις φωτογραφίες του Ερβέ, σε μια έκθεση που συνθέτει ως εμπειρία την αρχιτεκτονική, την ανθρωπολογία των διακοπών, την ώριμη εποχή της νεωτερικότητας και φυσικά την ίδια την τέχνη της φωτογραφίας. Τα σχέδια, τα σκίτσα και η αλληλογραφία του Λε Κορμπιζιέ, καθώς και οι φωτογραφίες του Ερβέ είναι  προέρχονται από το Ιδρυμα «Le Corbusier» και την Τζουντίθ Ερβέ. Η κατασκευή του «Cabanon» αποτέλεσε μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.

04-Herve-Le-Corbusier-©FLC-904x960
Κρατώντας μια πέτρα από την παραλία στα χέρια. Λίγοι γνώριζαν να «διαβάζουν» το σχήμα και τη μορφή της φύσης όπως ο Λε Κορμπιζιέ

Στο πλαίσιο της έκθεσης οργανώνεται μια ημερίδα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, ώρα 10.00, με τίτλο: «O φωτογράφος, ο αρχιτέκτονας και το καλύβι του». Στην ημερίδα αυτή τρεις διαδοχικοί κύκλοι συζητήσεων θα αναζητήσουν τη σχέση φωτογραφίας και αρχιτεκτονικής με αφετηρία το έργο του Ερβέ, το αρχιτεκτονικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον του μικρού «Cabanon», ως σχεδιαστικού προτύπου και ως αρχέτυπου κατοικίας, και τη νεωτερική αντίληψη των καλοκαιρινών διακοπών και της φυγής στο θαλάσσιο ορίζοντα.

07-Cabanon-Le-Corbusier-960x720
Το περίφημο ξύλινο καλύβι πλάι στην ψαροταβέρνα
02-Herve-Le-Corbusier-©FLC-953x960
Στοχαστική, μοναχική στιγμή του αρχιτέκτονα
05-Herve-Le-Corbusier-©FLC-960x783
Ο Ερβέ αγαπούσε να φωτογραφίζει τον Λε Κορμπιζιέ σε στιγμές απομόνωσης ή δημιουργίας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...