903
Ο Πρινς το 1992. Ο αιφνίδιος θάνατός του, σε ηλικία μόλις 57 ετών, έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα | REUTERS/Dylan Martinez

Από τι πέθανε τελικά ο Πρινς;

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2016, 08:12
Ο Πρινς το 1992. Ο αιφνίδιος θάνατός του, σε ηλικία μόλις 57 ετών, έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα
|REUTERS/Dylan Martinez

Από τι πέθανε τελικά ο Πρινς;

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2016, 08:12

Κοιτώντας πίσω στις τελευταίες μέρες του Πρινς, τώρα που ο καταπληκτικός αυτός μουσικός είναι πια νεκρός, μπορεί να δει κανείς τα σημάδια που προμήνυαν τον θάνατό του. Στις 7 Απριλίου, αναβλήθηκαν δύο εμφανίσεις του «μοβ πρίγκιπα» στο Fox Theatre, στην Τζόρτζια της Ατλάντα. Αλλά η ανακοίνωση που ανέφερε ότι ο περφόρμερ «είχε γρίπη» εκδόθηκε την τελευταία στιγμή, την ώρα που περίμεναν οι φαν στην ουρά του θεάτρου. Το έκτακτο στοιχείο της είδησης έκανε κάποιους να βγάλουν βιαστικά και απαισιόδοξα συμπεράσματα για την υγεία του 57χρονου καλλιτέχνη.

Η ανακοίνωση υποσχόταν ότι ο Πρινς θα επέστρεφε. Οντως μία εβδομάδα αργότερα ο Πρινς επισκέφθηκε την Ατλάντα για να «δώσει στους φαν του το καλύτερο σόου που είχαν βιώσει ποτέ τους» και, βασικά, για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την υγεία του. Μπορεί τα δύο 40λεπτα σόου να μην ήταν οι καλύτερες μουσικές εμπειρίες των ακροατών, αλλά ο ροκ πρίγκιπας ήταν εκεί, κι ανάμεσα στους καπνούς με άρωμα λεβάντας, ευδιάθετος και εύθυμος, έπαιξε τα κλασικά του κομμάτια, το «Little Red Corvette», το «The Beatiful Ones», και διασκευές άλλων, το «A Case of you» της Τζόνι Μίτσελ, το «Heroes» του Ντέιβιντ Μπάουι, όλα στο πιάνο.

Την επόμενη μέρα, δήλωσε στο Twitter ακόμη «επηρμένος από τη μοβ μέθη της συναυλίας». Δεν πρόφτασε να προσγειωθεί στη Μινεσότα και τα σημάδια της μυστήριας ασθένειας ανέκυψαν ξανά, όσο βρισκόταν στον αέρα. Στις 15 Απριλίου το αεροπλάνο της επιστροφής πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Ιλινόις και ο μουσικός διαμετακομίστηκε άμεσα στο νοσοκομείο. Το ρεπορτάζ του TMZ αναφέρει ότι θεραπεύτηκε με ένα«safe shot» (σωτήριο εμβόλιο) το οποίο χρησιμοποιείται για να καταπολεμήσει τις επιπλοκές από τη χρήση οπιούχων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γιατροί που εξέτασαν τον μουσικό ζήτησαν να μείνει 24 ώρες στο νοσοκομείο, αλλά καθώς δεν υπήρχε μονόκλινο δωμάτιο, ύστερα από τρεις ώρες πήρε εξιτήριο.

Η Daily Mail, από την άλλη, αναφέρει ότι αυτό που οδήγησε τον Πρινς στο νοσοκομείο ήταν η υπερβολική δόση αναλγητικών φαρμάκων. Στο ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρινς είχε καταναλώσει πολλά χάπια Percocet, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία έντονου πόνου στις αρθρώσεις και είναι ιδιαίτερα εθιστικό καθώς περιέχει ακεταμινοφένη και οξυκωδόνη. Μάλιστα, η στενή του φίλη, τραγουδίστρια Σέιλα E, αποκάλυψε ότι γνώριζε για το πρόβλημά του στο ισχίο. Η ίδια περιορίστηκε σε αυτό το σχόλιο και δεν είπε τίποτα για τις φήμες που ήθελαν τον «πρίγκιπα της ποπ» να απορρίπτει τη δυνατότητα επέμβασης που θα απαιτούσε μετάγγιση αίματος, κάτι που απαγόρευε η πίστη του, ως Μάρτυρας του Ιεχωβά.

Δείτε πώς αποχαιρετούν οι Αμερικανοί τον αγαπημένο τους «Πρίγκιπα»

Ο, τι και να έγινε μέσα στο νοσοκομείο, για ακόμη μία φορά, η εκπρόσωπός του διαβεβαίωσε ότι ο σταρ «είναι καλά». Και ο ίδιος έσπευσε να το αποδείξει, κάνοντας την επόμενη ημέρα, 16 Απριλίου, μία εμφάνιση σε ένα χορευτικό πάρτι, σε μικρό κύκλο οπαδών, στο Πέισλι Παρκ.

Παρουσίασε με περηφάνια ένα νέο μοβ πιάνο Yamaha και μία κιθάρα που κατασκευάστηκε ειδικά γι’ αυτόν στην Ευρώπη. Προλαβαίνοντας τις ερωτήσεις των οπαδών που βρίσκονταν εκεί και αναφερόμενος στη μεταφορά του στο νοσοκομείο, παρότρυνε τους παρευρισκόμενους «όταν ακούν νέα, να περιμένουν λίγες μέρες πριν σπαταλήσουν τις προσευχές τους».

REUTERSJumana El-Heloueh
Το μοναδικό στιλ και ύφος του Πρινς, σε συναυλία στο Αμπού Ντάμπι, τον Νοέμβριο του 2010 (REUTERSJumana El-Heloueh)

Ηταν και πάλι ευδιάθετος, αλλά δεν άγγιξε καθόλου την κιθάρα του, έμοιαζε λεπτός και κάπως κουρασμένος, «αλλά είναι λεπτός εδώ και πολύ καιρό», όπως παρατήρησε η Ντιάν Τζένσεν, μία από τις φαν που τον είδαν για τελευταία φορά. Στις 19 Απριλίου βρέθηκε, ως επισκέπτης, σε μία συναυλία στη Μινεάπολη και δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Απριλίου, βρέθηκε νεκρός στον ανελκυστήρα της έπαυλής του στο Τσάνχασσεν της Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο άνθρωπος που τον εντόπισε, κάλεσε τις πρώτες βοήθειες και δήλωσε ότι «κάποιος είναι νεκρός μέσα στον ανελκυστήρα». Ηταν ο Πρινς. Οι πρώτες βοήθειες έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης (CRP) χωρίς αποτέλεσμα. Ο μουσικός κηρύχθηκε νεκρός στις 10:07 το πρωί της Πέμπτης, λιγότερο από 30 λεπτά αφότου δέχθηκε τηλεφώνημα η ιατρική υπηρεσία.

Την τραγική είδηση επιβεβαίωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του καλλιτέχνη, Ιβέτ Νοέλ-Σουρ, η οποία ανέφερε: «Με θλίψη επιβεβαιώνω ότι ο θρυλικός τραγουδιστής, που υπήρξε είδωλο, ο Πρινς Ρότζερς Νέλσον, πέθανε σήμερα το πρωί στην ηλικία των 57 ετών. Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου του».

Την Παρασκευή (ξημερώματα Σαββάτου, ώρα Ελλάδος) ο τοπικός σερίφης ξεκαθάρισε ότι η σορός του Πρινς δεν έφερε κάποιο τραύμα και απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτοκτονίας. Ο σερίφης Τζιμ Ολσον, της κομητείας της Μινεσότας, είπε ότι ο Πρινς πέθανε μόνος και προειδοποίησε ότι τα πλήρη αποτελέσματα της νεκροψίας μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να καταλήξουν σε ένα σαφές συμπέρασμα.

Μέχρι λοιπόν να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της νεκροψίας – η διαδικασία άρχισε την Παρασκευή και διεξάγεται όπως προβλέπεται σε περιπτώσεις θανάτου εκτός νοσοκομείου – τα αίτια του θανάτου του σταρ κρύβει ένα (κατά πάσα πιθανότητα μωβ) πέπλο μυστηρίου. Φυσικά οι περισσότερες (κίτρινες) εφημερίδες, μεταδίδοντας την τραγική είδηση, έβαλαν τη γρίπη σε εισαγωγικά, με νόημα. Και, φυσικά, ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δεν χρειάστηκε καν να ψάξει το ζήτημα, ο συνειρμός για τον θάνατο ενός μουσικού που δεν είχε καν πατήσει τα 60 του έτη και δεν έπασχε από καμία ασθένεια -επιληψία όσο ήταν μικρός- με τα ναρκωτικά γίνεται αυτόματα.

Πάντως, ο σωματοφύλακας που δούλευε για τον «πρίγκιπα» στα δοξασμένα ’80s, την εποχή του «Purple Rain», ένιωσε το χρέος να μιλήσει και να κλείσει κάποια στόματα. «(Ο Πρινς) Λάτρευε τα πάρτι –θαμώνας του Studio 54- αλλά δεν έπαιρνε ναρκωτικά, ούτε καν έπινε αλκοόλ», δήλωσε ο Γουάλας Σάφορντ. Ε ναι, το αγαπημένο του ναρκωτικό ήταν αυτό το νέφος της μοβ μέθης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...