530
Ο Γουόρεν Μπάφετ τρώει παγωτό στα γραφεία της εταιρείας του, στην Ομάχα των ΗΠΑ | REUTERS/Rick Wilking

Ο πιο επιτυχημένος άνδρας στον κόσμο εξομολογείται

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2016, 10:48
Ο Γουόρεν Μπάφετ τρώει παγωτό στα γραφεία της εταιρείας του, στην Ομάχα των ΗΠΑ
|REUTERS/Rick Wilking

Ο πιο επιτυχημένος άνδρας στον κόσμο εξομολογείται

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2016, 10:48

Το όνομα Γουόρεν Μπάφετ, λογικά, το ξέρετε. Εάν όχι, όμως, μάθετε πως είναι συνώνυμο της σκληρής δουλειάς, του μεθοδικού σχεδίου, της διορατικότητας και, κυρίως, της οξυδέρκειας και της επιτυχίας.

Ο 85χρονος Αμερικανός θεωρείται ο πιο επιτυχημένος επενδυτής σε όλο τον πλανήτη και είναι πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και ισχυρότερος μέτοχος της Berkshire Hathaway. Τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε καθημερινά (από κέτσαπ και σοκολάτες μέχρι αεροπορικά εισιτήρια και τραπεζικές παροχές) ανήκουν ουσιαστικά στον Μπάφετ. Είναι περιττό να πούμε ότι είναι από τους πιο πλούσιους και ισχυρούς ανθρώπους πάνω στη Γη.

Οταν, λοιπόν, ο Μπάφετ μιλά, τότε όλοι τον ακούν. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε. Ο αμερικανός επιχειρηματίας έστειλε την ετήσια επιστολή του στους μετόχους της εταιρείας του και το αποτέλεσμα σε αφήνει –τουλάχιστον- με το στόμα ανοιχτό. Οχι μόνο για την απλότητά του, όχι μόνο για την συγκαλυμμένη ειρωνεία του σε πράγματα που θεωρούμε δεδομένα, αλλά κυρίως για τα όσα λέει για τους πολιτικούς και τη σημασία των προβλέψεων που αυτοί κάνουν για την οικονομία. Οπως φαντάζεστε, τους περνά… γενεές δεκατέσσερις.

Στην επιστολή, η οποία αποτελεί παγκόσμιο γεγονός για τα ΜΜΕ και για τους οικονομικούς αναλυτές κάθε χρόνο, ο Μπάφετ κάνει απολογισμό για το έτος που πέρασε και προβλέπει τι θα συμβεί στην οικονομία και στην κοινωνία. Και γενικά, τι θα γίνει σε όλο τον πλανήτη. Ο 85χρονος αμερικανός επικρίνει τους υποψηφίους για το χρίσμα των κομμάτων τους και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ωστόσο δεν κατονομάζει κάποιο συγκεκριμένα. Μιλά γενικώς για το πώς η ρητορική τους κάνει τον κόσμο να πιστεύει πως ζει σε δύσκολους καιρούς. Αλλά, η αλήθεια είναι διαφορετική. «Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα αποδειχθούν τα πιο τυχερά στην ιστορία», γράφει ο Μπάφετ.


Την ώρα που η Berkshire ανακοίνωνε κέρδη προ φόρων που άγγιζαν τα 25 δισ. δολάρια (έναντι των σχεδόν $20 δισ. του 2014), ο Μπάφετ έγραφε σελίδες ολόκληρες γεμάτες ατάκες. Ατάκες για:

  • Το μέλλον της καινοτομίας στις ΗΠΑ και στον κόσμο: «Εδώ και 240 χρόνια, εάν κάποιος πόνταρε κατά των ΗΠΑ και υπέρ της κατάρρευσής της θα έκανε τρομερό λάθος. Και τώρα δεν είναι η κατάλληλη ώρα να το ξανακάνει. Η “χρυσή κότα” θα συνεχίσει να γεννά ακόμη μεγαλύτερα αυγά και πιο χρυσά. Το εμπόριο και η καινοτομία θα συνεχίσουν να θριαμβεύουν στην Αμερική, θα συνεχίσουν να είναι η κινητήριος δύναμη της προόδου».
  • Τα προσαρμοσμένα κέρδη: «Εάν οι αποζημιώσεις δεν λογίζονται ως δαπάνες, τότε ως τι μπορεί να λογιστούν; Τα πραγματικά και επαναλαμβανόμενα έξοδα πρέπει να λογίζονται ως κέρδη και να υπολογίζονται σε αυτά, γιατί μόνο έτσι μπορεί να συνεχίσει να κερδοφορεί ένας οργανισμός».
  • Για το πώς κλείνονται οι καλές συμφωνίες: «Ο πιο σίγουρος τρόπος να εξασφαλίσεις μια δυστυχισμένη ζωή είναι να παντρευτείς κάποιον με τον σκοπό να αλλάξεις τη συμπεριφορά του». Κάντε την αναγωγή στον τομέα των διαπραγματεύσεων και θα καταλάβετε…
  • Για το Internet, του οποίου την τόση χρήση απορρίπτει: «Ξοδεύω 10 ώρες την εβδομάδα για να παίζω μπριτζ online. Και την ώρα που γράφω αυτή την επιστολή, η δυνατότητα αναζήτησης που έχω στο Ιnternet είναι ανεκτίμητη. Αλλά δεν είμαι ακόμη έτοιμος να κάνω προφίλ στον Tinder».

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την επιστολή του Μπάφετ εδώ και να βρείτε, επίσης, όλα τα annual letters των προέδρων της Berkshire στους μετόχους από το 1977 και μετά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...