449
O αυστριακός υπ. Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και η αυστριακή υπ. Εσωτερικών στη συνέντευξη Τύπου της εξωθεσμικής διάσκεψης που συγκάλεσαν | REUTERS/Leonhard Foeger

Τι αποφάσισαν οι «σκληροί» των Βαλκανίων για τα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2016, 19:48
O αυστριακός υπ. Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και η αυστριακή υπ. Εσωτερικών στη συνέντευξη Τύπου της εξωθεσμικής διάσκεψης που συγκάλεσαν
|REUTERS/Leonhard Foeger

Τι αποφάσισαν οι «σκληροί» των Βαλκανίων για τα σύνορα

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2016, 19:48

Στη Διάσκεψη της ομάδας των δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη, τη συνάντηση δηλαδή των εκπροσώπων των εννέα βαλκανικών χωρών, με τους αυστριακούς ομολόγους τους -στην οποία δεν κλήθηκε η Ελλάδα, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Αθήνας- συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων. Στόχος είναι μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

Στο κοινό ανακοινωθέν δεν έγινε αναφορά στο ζήτημα κλεισίματος των ελληνικών συνόρων, ενώ εντοπίζεται μόνο μία αναφορά στην Ελλάδα: «Η συνεργασία με την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων παραμένει σημαντική. Κρίνεται απαραίτητη και ενθαρρύνεται η περαιτέρω επικοινωνία και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ».

Την ώρα που η Κομισιόν εξαπέλυε μύδρους κατά της Βιέννης για τις μονομερείς δράσεις της και το Βερολίνο επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις, η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, έκανε ανακοινώσεις. Δίπλα της, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ήταν οι υπουργοί των εννέα βαλκανικών χωρών. Οπως ανέφερε η Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις περαιτέρω ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική. Στόχος είναι μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαϊκή λύση, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέμπτη.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης, συμφωνήθηκε η «πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της “Μακεδονίας”». Ο λόγος για τα Σκόπια. Εκεί γράφτηκε ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20 του αριθμού των αυστριακών αστυνομικών στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Μικλ-Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται.

Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε -εκ νέου στη συνέντευξη Τύπου- πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε «διαμάχη» με την Αυστρία

Κατά των εθνικών λύσεων τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει», σημείωσε. Αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Αυστρίας, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «διαμάχη» με την Αυστρία. Ωστόσο, αρνήθηκε πως υπάρχει συντονισμένη δράση εναντίον της, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειές της. «Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...