622
Οι ψηφοφόροι-χρυσόψαρα θα πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδέα ότι τώρα πια το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να κυβερνήσει αλλά είναι… ορκισμένο στην αντιπολίτευση | CreativeProtagon

Τα παράλογα της δεύτερης κάλπης

Οι ψηφοφόροι-χρυσόψαρα θα πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδέα ότι τώρα πια το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να κυβερνήσει αλλά είναι… ορκισμένο στην αντιπολίτευση
|CreativeProtagon

Τα παράλογα της δεύτερης κάλπης

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου δεν αφήνει ερωτήματα σχετικά με το ποιος είναι ο κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό. Λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυριαρχία του είναι τέτοια που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε από τους πιο σκληρούς επικριτές του. Η λαϊκή εντολή που δόθηκε την περασμένη Κυριακή είναι πράγματι καθαρή εντολή για τη συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας από τον Μητσοτάκη και όχι από τον Τσίπρα ή από κάποιον «Αγνωστο Χ» πρωθυπουργό, που εμφανίζονταν ως πιθανοί διεκδικητές της θέσης πριν από τις κάλπες.

Παρά ταύτα, Πρωθυπουργός δεν ανέλαβε ο Μητσοτάκης, αλλά ο αξιοσέβαστος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς και μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, ομολογουμένως υψηλού επιπέδου, με κάποια πρόσωπα που θα ήταν ευχής έργο να βλέπαμε σε υπουργικά αξιώματα και μετά τις εκλογές. Γιατί δεν είναι –ακόμη– Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, που θριάμβευσε στις εκλογές; Πολύ απλά, διότι οι εκλογές έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ενα σύστημα που αυτοί που το εισηγήθηκαν και το ψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ) και αυτοί που σκόπευαν να το αξιοποιήσουν για να επιχειρήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης με «Αγνωστο Χ» Πρωθυπουργό (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), το απαξιώνουν τώρα εντελώς, είτε χαρακτηρίζοντάς το «στρατηγικό λάθος» είτε αγνοώντας επιδεικτικά τις όποιες δυνατότητες δίνει για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τούτων δοθέντων, οδεύουμε στις επόμενες εκλογές –τις οποίες εύλογα οι ψηφοφόροι εκλαμβάνουν περίπου σαν «δεύτερο γύρο»–, με τα κόμματα όμως να τις εμφανίζουν ως κάτι εντελώς καινούργιο, που ξεκινά από… μηδενική βάση. Αυτό το «καινούργιο», εάν πάρει κανείς τοις μετρητοίς τα λεγόμενα των κομμάτων, μας υποχρεώνει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι την περασμένη Κυριακή. Αν, λοιπόν, είχαμε μνήμη χρυσόψαρου, θα έπρεπε να δεχθούμε –ασυζητητί– τα εξής:

Πρώτον, η ΝΔ που πήρε 40,8% και αν ίσχυε το επόμενο εκλογικό σύστημα θα είχε 172 έδρες με το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, κινδυνεύει να μην είναι αυτοδύναμη! Οντως, αριθμητικά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Εάν χάσει δύο έως τρεις μονάδες και μπουν στη Βουλή άλλα δυο ή τρία κόμματα, η αυτοδυναμία «παίζεται».

Πολιτικά, όμως, εάν πράγματι η ΝΔ έλαβε «θετική» ψήφο, όπως υποστηρίζει, τότε δεν δικαιολογείται να μην την ξαναπάρει στις 25 Ιουνίου. Ο εφησυχασμός μπορεί να την πλήξει, αλλά από την άλλη, η ιλιγγιώδης διαφορά του πρώτου γύρου (21%) μπορεί να της προσδώσει ανεξέλεγκτη δυναμική που θα την οδηγήσει σε πρωτοφανή εκλογικό θρίαμβο.

Δεύτερον, ο Αλέξης Τσίπρας, με το 20,1% και χωρίς να κάνει καμία αλλαγή, διεκδικεί ξανά την ευκαιρία να κερδίσει τον Μητσοτάκη! Κι αν δεν καταφέρει να τον κερδίσει, διεκδικεί τουλάχιστον τη δυνατότητα να παραμείνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζοντας τον Ανδρουλάκη, με τον οποίο πριν από λίγες μέρες σκόπευε να συγκυβερνήσει! Οι ψηφοφόροι με μνήμη χρυσόψαρου πρέπει να ξεχάσουν ότι αυτοί οι δύο θα ήταν κυβερνητικοί εταίροι και να αποφασίσουν ποιος θα εξαφανίσει τον άλλον ως ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Τρίτον, έχουμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στο οποίο το χρυσόψαρο καλό θα ήταν να έχει και άνοια, για να μην αντιμετωπίσει ψυχολογικά προβλήματα από το σοκ της απότομης αλλαγής τακτικής. Εχουμε και λέμε: ο Ανδρουλάκης ήθελε ισχυρό διψήφιο ποσοστό (το είχε προσδιορίσει σε πάνω από 12%) για να πάρει την τρίτη εντολή και να επιχειρήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον «Αγνωστο Χ» Πρωθυπουργό.

Πήρε 11,4%, το οποίο θεωρεί ποσοστό «αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης». Με το που το πήρε, όμως, αποφάσισε ότι ο λαός τον έταξε στην αντιπολίτευση και διεκδικεί πλέον να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ τα ηνία που έχει σήμερα σε αυτόν τον χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ανδρουλάκης έχει κι άλλες ιδέες που τον διαφοροποιούν από Μητσοτάκη – Τσίπρα. Ενώ εκείνοι θεωρούν ότι οι κάλπες των επόμενων εκλογών είναι «άδειες», ο Ανδρουλάκης τις βλέπει «γεμάτες», καθώς προεξοφλεί (ή μήπως εύχεται;) την αυτοδυναμία της ΝΔ.

Οι ψηφοφόροι-χρυσόψαρα θα πρέπει τώρα να ξεχάσουν ότι το ΠΑΣΟΚ ήθελε να στείλει σπίτι του τον Μητσοτάκη (που πήρε 40,8%) και να κυβερνήσει με έναν άλλον πρωθυπουργό, και να προσαρμοστούν στην ιδέα ότι τώρα πια δεν θέλει να κυβερνήσει αλλά είναι… ορκισμένο στην αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...