602
Ο Άκης και μερικά από τα «ορφανά» του. Επάνω, από αριστερά, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη. Κάτω, από αριστερά, Χρήστος Σπίρτζης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Αντώνης Κοτσακάς. | Creative Protagon

Ο Ακης και τα ορφανά του…

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 31 Αυγούστου 2021, 00:01
Ο Άκης και μερικά από τα «ορφανά» του. Επάνω, από αριστερά, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη. Κάτω, από αριστερά, Χρήστος Σπίρτζης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Αντώνης Κοτσακάς.
|Creative Protagon

Ο Ακης και τα ορφανά του…

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 31 Αυγούστου 2021, 00:01

Αν ο Κώστας Σημίτης άφησε τη σφραγίδα του ως ο εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ για μια οκτετία, ο Γιώργος Γεννηματάς για την ιστορική συνεισφορά του σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις της Αλλαγής (ΕΣΥ), ο Κώστας Λαλιώτης για την ιδεολογική και πολιτική συνέπεια του ΠΑΣΟΚ , ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν το πρόσωπο στην κομματική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ. Από τη συμμετοχή του στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και ως γραμματέας της ΚΕ, οργάνωσε, καθοδήγησε κι ανέδειξε χιλιάδες στελέχη στο κομματικό μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη δίνοντας αφορμή σε εχθρούς και φίλους να μιλούν για «τα παιδιά του Άκη».

Πολλούς και πολλά απ’ αυτά τα «ορφανά» του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ δεν θα τα γνωρίζαμε μέχρι ότου ο ‘Άκης Τσοχατζόπουλος φυλακίστηκε και τα άφησε μετέωρα καθώς ήταν το σημείο αναφοράς τους και δρούσαν στον ευρύτερο χώρο της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης, υπό μια μορφή προστασίας.

Πού βρίσκονται, όμως, σήμερα πολλά εκ των» ορφανών του «ωραίου Μπρούμελ»;

Από το 2007 όταν δεν επανεξελέγη βουλευτής ο Ακης Τσοχατζόπουλος μέχρι το 2011 όταν διαγράφηκε και αποχώρησε από το κόμμα όπου άφησε το στίγμα του, ο πιστός κομματικός στρατός του πληγώθηκε καθώς κατέρρευσε ο μύθος του κομματικού προστάτη με αποτέλεσμα να απομονωθούν και να απαξιωθούν. Πλην ορισμένων που είχαν την καπατσοσύνη να φροντίσουν τη προσωπική τους καριέρα και να βρουν φιλόξενη στέγη ! Στην Κουμουνδούρου και στον ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως όπου ακόμη βρίσκονται. Άλλωστε τους ταίριαξε ο ΣΥΡΙΖΑ αφού εκεί εξέφρασαν τον αντιμνημονιακό τους αγώνα, μοιάζει με το αρχέτυπο κάθε αντιδεξιού- αντι ΝΔ, μιλάει για ένα θολό σοσιαλισμό, και κυρίως γιατί έχουν τη προσδοκία της εξουσίας. Είναι οι «πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο στενό πολιτικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια ο στενότερος συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αντώνης Κοτσακάς, για αρκετά χρόνια στο Οργανωτικό του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ. Σήμερα θεωρείται ότι είναι ο επικεφαλής των «πασοκογενών» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαζί του κι όπως πάντα αφανής, ο άλλοτε ιδεολογικός εγκέφαλος του Άκη, Βαγγέλης Χωραφάς. Ισχυρή παρουσία στην ηγετική ομάδα και τη Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Νίνα Κασιμάτη, ενώ δραστήριος πολύ είναι, ο θεωρούμενος άνθρωπος του Ακη στο Τεχνικό Επιμελητήριο, Χρήστος Σπίρτζης τον οποίο έκανε υπουργό ο Αλέκης Τσίπρας.

Ξαναγύρισε στη Κ. Ο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ενώ στενή ήταν η σχέση του Ακη Τσοχατζόπουλου και με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, που για πολλά χρόνια ήταν τρόπον τινά ο εκλογολόγος του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως παραμένουν, μολονότι στήριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ πριν αποχωρήσουν , ο Μάρκος Μπόλαρης και η Θεοδώρα Τζάκρη, που αναδείχθηκαν τη χρυσή εποχή Άκη στη Χαριλάου Τρικούπη.

Πρόσφατη μεταγραφή είναι ο Θάνος Μωραΐτης, τον οποίο το 2002 ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ως υπουργός Ανάπτυξης, είχε ορίσει , αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΠΑ. Τώρα είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το « κλίμα Ακη» την δεκαετία του 90 στη νεολαία ΠΑΣΟΚ, όταν έδιναν μάχες για την επικράτηση του πρώην υπουργού, ο Νίκος Μαδεμλής, κι αυτός στον ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς .

Για την προώθηση του λεγόμενου προοδευτικού μετώπου που έχει κάνει σημαία του ο Αλέξης Τσίπρας, κινητικότητα εμφανίζει ο Χάρης Τσιόκας, ο οποίος ήταν ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Άκη, πρώην βουλευτής, κυβερνητικό στέλεχος, διορισμένος νομάρχης, αλλά και γενικός γραμματέας υπουργείου στη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2010-12 . Διακριτικότερα κινούνται στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δυο παλιά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «παιδιά του Άκη» κι αυτοί. Ο Γιώργος Χαλβατζόγλου, που είχε διατελέσει γενικός γραμματέας σε διάφορα υπουργεία (Εμπορίου, Ναυτιλίας) και ο Παναγιώτης Δαδούδης, πρώην στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που πάντα ανήκε στη σφαίρα επιρροής του πρώην υπουργού.

Τέλος στελέχη που αναδείχθηκαν επί παντοδυναμίας του Άκη Τσοχατζόπουλου παραμένουν στο ΚΙΝΑΛ και δίνουν τη μάχη της ανασυγκρότησης της παράταξης ( Τ. Αντωνίου, Π. Καμάς). Άλλα δε, ισχυρά πάλαι ποτέ στελέχη στη Βόρεια Ελλάδα (Κ. Δριβελέγκας και Π. Μαμέλης) σχεδόν ιδιωτεύουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News