880
O Salt Bae με την κίνηση που τον έκανε διάσημο. Αλλά δεν τον κάνει απαραίτητα και χαρισματικό | CreativeProtagon

Η αλατισμένη φούσκα του Salt Bae

O Salt Bae με την κίνηση που τον έκανε διάσημο. Αλλά δεν τον κάνει απαραίτητα και χαρισματικό
|CreativeProtagon

Η αλατισμένη φούσκα του Salt Bae

Η περίπτωση του Salt Bae αποδεικνύει, καταρχάς, ότι το φαγητό είναι σε μεγάλο βαθμό εντύπωση, και αισθήσεις. Γι’ αυτό και το βίντεο που ανέβηκε στο Instagram τον Νοέμβριο του 2017 και έδειχνε έναν τύπο να κόβει αισθησιακά ένα κομμάτι κρέας και έπειτα να το αλατίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, σπάζοντας τον αγκώνα και τον καρπό του και κάνοντας το αλάτι να κυλάει πάνω στο χέρι του πριν καταλήξει στο κρέας, έγινε viral. Και, όχι μόνο εκτόξευσε τη φήμη του μέσα σε λίγες ώρες, αλλά του έδωσε τη δυνατότητα να στήσει πάνω του μια κερδοφόρα επιχείρηση εστίασης.

Στην ουσία, όλο το concept της ταυτότητάς του Salt Bae συμπυκνώνεται σε αυτόν τον περίεργο τρόπο αλατίσματος, που λάνσαρε. Ο οποίος πλαισιώθηκε από ένα cool, αρρενωπό, σέξι και θεατράλε στυλ, που σίγουρα τραβάει την προσοχή σου και το χαζεύεις. Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος τεμαχίζει γουρουνόπουλα και μοσχαρίσιες σπάλες σαν να κάνει σεξ και μετά τα αλατίζει με χορευτική πόζα.

Κι όλα τα παραπάνω, μεταφράζονται πια σε μια αυτοκρατορία εστιατορίων, η οποία αξίζει εκατοντάδες εκατ. δολάρια και σε ένα ινσταγκραμικό προφίλ με 22 εκατ. ακολούθους. Γιατί, προφανώς, υπάρχει πολύς κόσμος που του αρκεί να δει ένα χορογραφημένο αλάτισμα για να θεωρήσει χαρισματικό έναν σεφ, ή που θεωρεί ότι θα φάει καλά επειδή ο σεφ τεμαχίζει το κρέας αισθησιακά, φορώντας μαύρο γυαλί και στενό μακό, ή επειδή είναι απλά περίεργο να φάει τις μπριζόλες ενός αλλόκοτου τύπου. Και βέβαια, επειδή έχει τα λεφτά να τις πληρώσει.

Οσοι πάντως πέρασαν το κατώφλι των εστιατορίων του με γευστικές αξιώσεις, δεν είπαν τα καλύτερα. Ούτε το αλάτισμα, ούτε οι τυλιγμένες σε βρώσιμο χρυσό μπριζόλες (το τελευταίο τρεντ του Bae), ούτε το σόου του σεφ, στάθηκαν ικανά να τους αλλάξουν γνώμη. Κυκλοφορούν αρκετές κριτικές, οι οποίες περιγράφουν μια κακή εμπειρία βρώσης. Σκληρό κρέας, υπερβολικά αλατισμένο, μπέργκερ σκέτα ή απλά με τσιπς, αλλά και τιμές που σου πιάνουν τα οπίσθια χωρίς έλεος, ακόμα κι αν πρόκειται για νερό. «Αποφύγετέ το», έγραψε η New York Post, για το εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, ενώ ο κριτικός Στιβ Κουόζο είπε ότι έφυγε νηστικός.

Σε όλα αυτά, προστίθενται και οι φορολογικές αταξίες, όπως αυτή που έγινε στη Μύκονο και οδήγησε στο 48ωρο λουκέτο του εστιατορίου που άνοιξε πρόσφατα εκεί. Αλλά και μια μήνυση από πρώην υπάλληλό του, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Bae έπαιρνε τα φιλοδωρήματα του προσωπικού του.

Πάντως, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο Salt Bae, όσο αμφιλεγόμενη και αν είναι η εμπειρία γεύσης που πουλάει, είναι περιπτωσάρα. Γιος εργάτη ορυχείων από το Ερζερούμ της Τουρκίας, άρχισε να εργάζεται απ’ τα 14 ως μαθητευόμενος κρεοπώλης. Αφού πέρασε λίγο απ’ την Αργεντινή και την Αμερική, επέστρεψε στην Τουρκία και με δανεικό κεφάλαιο άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο. Μετά ήρθε το viral βίντεο και άνοιξε και η τύχη του, και ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε όσο δεν πάει.

Το θέμα βέβαια είναι, όχι πού πάνε, αλλά πού καταλήγουν περιπτώσεις σαν τον Salt Bae. Υποθέτω ότι οι αληθινά χαρισματικοί σεφ θα ακούν το όνομά του και θα σκάνε στα γέλια. Και, μάλλον, θα περιμένουν μέχρι η φούσκα της αλατισμένης μπριζόλας του να καταλήξει στο τέρμα και να σκάσει. Γιατί, όσο κι αν υπερισχύει η εντύπωση στην αρχή, στο τέλος υπερισχύει η ουσία. Μια χούφτα αλάτι, που πέφτει κυλώντας στο χέρι ενός σέξι τύπου, δεν φτάνει τόσο βαθιά για να την αγγίξει. Και το φάτε μάτια ψάρια σκέτο, στο φαΐ, είναι καλό μόνο για τα σόσιαλ μίντια.

ΥΓ.

 

View this post on Instagram

 

Ottoman steak ?

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) on

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News