402
Από αριστερα: Ανδρ. Παπαδόπουλος (δημοσιογράφος), Ν. Ανδρουλάκης, Αγγελική Σπανού (δημ.), Στ. Θεοδωράκης, Μπ. Κουβαράς (συντονιστής δημοσιογράφος), Γ. Ραγκούσης, Γ. Πολίτης (δημ.), Γ. Μανιάτης, Γ. Καμίνης | Facebook

Χωρίς κραυγές και (πολλές…) κορώνες

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 13 Οκτωβρίου 2017, 07:09
Από αριστερα: Ανδρ. Παπαδόπουλος (δημοσιογράφος), Ν. Ανδρουλάκης, Αγγελική Σπανού (δημ.), Στ. Θεοδωράκης, Μπ. Κουβαράς (συντονιστής δημοσιογράφος), Γ. Ραγκούσης, Γ. Πολίτης (δημ.), Γ. Μανιάτης, Γ. Καμίνης
|Facebook

Χωρίς κραυγές και (πολλές…) κορώνες

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 13 Οκτωβρίου 2017, 07:09

Δεν ξέρω πόσοι είδαν το ντιμπέιτ των πέντε υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς (Ανδρουλάκης, Θεοδωράκης, Καμίνης, Μανιάτης, Ραγκούσης), που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Action24. Εικάζω ότι δεν θα ήταν πολλοί, το αντίθετο θα ήταν πολύ ενθαρρυντικό σημάδι. Όμως, όσοι το είδαν δεν έχασαν την ώρα τους.

Για τέσσερις λόγους:

Πρώτον, διότι παρακολούθησαν μια πραγματική συζήτηση, στην οποία ετέθησαν σχεδόν όλα τα θέματα που απασχολούν τους έλληνες πολίτες. Χωρίς πλατειασμούς και υπεκφυγές (βοήθησε σ’ αυτό και ο συγκεκριμένος χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους).

Δεύτερον, η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλό επίπεδο. Με θέσεις και επιχειρήματα (όχι όλα επαρκή) και, κυρίως, χωρίς κραυγές και (πολλές…) κορώνες, πράγμα πολύ σπάνιο στις «τηλεμαχίες». Ηταν συζήτηση πολιτισμένων πολιτικών και όχι χάβρα. Ο θεατής μπορούσε να παρακολουθήσει και να καταλάβει.

Τρίτον, οι πολίτες, που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο και θα αναδείξουν με την ψήφο τους τη νέα ηγεσία του, μπόρεσαν να καταλάβουν τι είναι κάθε υποψήφιος, πού θέλει να πάει το νέο κόμμα και τι σκοπεύει να κάνει μετά τις εκλογές. Από την άποψη αυτή ήταν λάθος η μη συμμετοχή της Φώφης Γεννηματά, η οποία εκπροσωπεί το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Λάθος που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Τέταρτον, διότι και οι πέντε αυτοί υποψήφιοι διαβεβαίωσαν ρητά και κατηγορηματικά ότι θα είναι παρόντες την επόμενη ημέρα, αν ηττηθούν. Αν το κάνει και η κυρία Γεννηματά σε ένα από τα επόμενα ντιμπέιτ, τότε η διαβεβαίωση θα επιδράσει θετικά στον κρίσιμο παράγοντα της προσέλευσης στις κάλπες.

Ο ενδιάμεσος (στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ) πολιτικός χώρος έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στα πολιτικά πράγματα. Διότι:

– Εχει μακρά κυβερνητική πείρα.

– Εχει  διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος

– Αποτελεί τη μοναδική δεξαμενή υποδοχής των ψηφοφόρων εκείνων που το 2015 μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι απογοητευμένοι.

– Είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που μπορεί να συμβάλει στη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις προσεχείς εκλογές.

Επομένως, θα είναι καλό για το πολιτικό σύστημα συνολικά να πετύχει η προσπάθεια ενοποίησης και ανασυγκρότησής του, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Οσοι νοιάζονται πρέπει να πάνε στις κάλπες τον Νοέμβριο.

Διότι η χώρα χρειάζεται τις υπεύθυνες και μετριοπαθείς δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ώστε να μην κυριαρχήσει η διαφαινόμενη εκτός ορίων σύγκρουση της παραδοσιακής Δεξιάς και του συνονθυλεύματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ενας ισχυρός ενδιάμεσος χώρος, του μέτρου και της υπευθυνότητας, μπορεί να φρενάρει τον φανατισμό και να μετριάσει τις ιδεοληψίες και εμμονές, δεξιές και αριστερές, που δεν προμηνύουν τίποτα καλό για το αύριο του τόπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...