568
Στα καρέ της φωτογραφίας ο μύθος της Ελλάδας και η πραγματικότητα | CreativeProtagon

Ζήσε την ταλαιπωρία σου στην Ελλάδα

Στα καρέ της φωτογραφίας ο μύθος της Ελλάδας και η πραγματικότητα
|CreativeProtagon

Ζήσε την ταλαιπωρία σου στην Ελλάδα

Θα μπορούσε να γίνει κόνσεπτ. Αν όχι του ΕΟΤ, της τηλεόρασης. Θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει ένα ριάλιτι τύπου Survivor και να προσκαλεί τους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα για να ζήσουν μια αξιομνημόνευτη εμπειρία ταλαιπωρίας. Δεν θα είχε αγωνίσματα, θα είχε δοκιμασίες άλλου είδους.

Μάντεψε πότε η Ακρόπολη δεν θα είναι κλειστή λόγω απεργιών και καύσωνα. Τόλμησε να ψωνίσεις στην Ερμού μια Κυριακή που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, χωρίς να ξέρεις πολεμικές τέχνες. Πήγαινε τουαλέτα (για χοντρά, όχι για ψιλά) σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στην ελληνική επαρχία, όπως στη Ρόδο, που δεν έχουν ούτε χαρτί υγείας. Κανόνισε να φύγεις για Κυκλάδες από Ραφήνα, όπου επειδή αδυνατούν να ρυθμίσουν καλά τα δρομολόγια, τα πρωινά φεύγουν δέκα πλοία σχεδόν ταυτόχρονα και δημιουργείται πανζουρλισμός. Αν καταφέρεις μέσα στο χάος να βάλεις και αμάξι στο πλοίο, θα σε υποδεχτούνε στο νησί με τιμές ήρωα, όπως τον Ντάνο.

Ταξίδεψε στην Κρήτη με αεροπλάνο και άντεξε τις συνθήκες στα αεροδρόμια «Δασκαλογιάννης» των Χανίων και «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. Το πρώτο έχει βγει δεύτερο στη λίστα των χειρότερων αεροδρομίων στην Ευρώπη που καταρτίζει η ιστοσελίδα sleepinginAirports, το δεύτερο βρίσκεται απ’ το 2015 στην τρίτη θέση. Τί θα ζήσετε εκεί; Όπως λένε παθόντες τουρίστες σε κριτικές τους, θα περάσετε χαοτικούς ελέγχους, θα τρελαθείτε στην ορθοστασία καθώς δεν υπάρχουν αρκετές καρέκλες για όλους και θα λιώσετε απ’ τη ζέστη λόγω κακού ή ανύπαρκτου κλιματισμού. Και αηδιαστικά βρώμικες τουαλέτες θα βρείτε επίσης, και αφιλόξενο προσωπικό, και ξεχαρβαλωμένα ασανσέρ σαν κλουβιά που σε κάνουν να αισθάνεσαι ανασφάλεια, και μεγάλη αναμονή για επιβίβαση κάτω απ’ τον καυτό ήλιο.

Αν πάλι είστε στα μέλια με το ταίρι σας, το ριάλιτι θα σας στέλνει με αεροπλάνο Σαντορίνη. Το αεροδρόμιο στη Θήρα βρίσκεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, στη λίστα με τα χειρότερα αεροδρόμια για τη συνολική εμπειρία. Όπως αναφέρουν τουρίστες: αναχώρηση από εκεί σημαίνει ότι κολλάς σε τεράστια ουρά απέξω και βγάζεις την μπέμπελη μέχρι να περάσεις τσεκ-ιν και ελέγχους, ενώ μετά σε αναγκάζουν να περιμένεις την επιβίβαση στοιβαγμένος μαζί με άλλους τριακόσιους επιβάτες σε μικρά δωμάτια χωρίς κλιματισμό. Και μέσα σ’ όλα, είναι αδύνατον να καταλάβεις τί λένε και οι ανακοινώσεις απ’ τα μεγάφωνα, γιατί προφανώς η μικροφωνική θα είναι για τα μπάζα ή θα έχουν βάλει να μιλάει κάποιος σε αγγλικά Πολάκη.

Ένα τέτοιο ριάλιτι βεβαίως, θα αγαπά πολύ τις δοκιμασίες με ουρές. Θα σε στέλνει σίγουρα να επισκεφτείς το Παλάτι της Κνωσού και να ταλαιπωρηθείς ώρες περιμένοντας για να μπεις, αφού στην είσοδο έχει ένα μόνο ταμείο. Κι επειδή το πεζοδρόμιο απέξω δεν είναι φαρδύ, θα περιμένεις πάνω στο δρόμο και θα κινδυνεύεις να χτυπηθείς από τα διερχόμενα οχήματα. Μπορεί να κατέβει και κανένας οδηγός λεωφορείου να σε σπρώξει στην άκρη για να περάσει. Έξτρα πόντους θα παίρνεις αν περιμένεις υπό αυτές τις συνθήκες μαζί με παιδιά ή αν είσαι ηλικιωμένος.

Ένα πράγμα καταλαβαίνω εγώ βλέποντας κάθε καλοκαίρι ειδήσεις που μιλάνε για ταλαιπωρία τουριστών την Ελλάδα, ειδήσεις που περιγράφουν τα παραπάνω και άλλα τόσα τραγικά που συμβαίνουν σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αεροδρόμια και λιμάνια μας. Πρέπει να είμαστε όντως η πιο όμορφη χώρα του κόσμου. Δεν μπορεί, είμαστε σίγουρα μια χώρα μαγευτική, μεθυστική, ανεπανάληπτη, ένας τόπος που είναι σχεδόν αδύνατο να του αντισταθεί κανείς. Μόνο έτσι εξηγείται το ότι οι ξένοι επιμένουν να μας επισκέπτονται ενώ τους περνάμε από τέτοιες δοκιμασίες. Φαντάσου πόσοι θα μας έρχονταν δηλαδή αν είχαμε και τις σωστές υποδομές.

ΥΓ. Μπείτε στο sleepinginAirports να κάνετε χάζι τις κριτικές για τα χειρότερα αεροδρόμια. Τρία στα δέκα είναι δικά μας. Μπίνγκο.