455
Ο Πρωθυπουργός την εποχή που χρησιμοποιούσε στρατιωτικό C130 για τα ταξίδια του στο εξωτερικό | ΓτΠ ANDREA BONETTI/INTIMENEWS

Αλλεργία στον έλεγχο; Θεραπεύστε την!

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 5 Φεβρουαρίου 2017, 19:15
Ο Πρωθυπουργός την εποχή που χρησιμοποιούσε στρατιωτικό C130 για τα ταξίδια του στο εξωτερικό
|ΓτΠ ANDREA BONETTI/INTIMENEWS

Αλλεργία στον έλεγχο; Θεραπεύστε την!

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 5 Φεβρουαρίου 2017, 19:15

Στα χρόνια της ευμάρειας και της κρατικής σπατάλης το χρήμα των φορολογουμένων (και των δανείων) ξοδευόταν κατά προκλητικό τρόπο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η πάλαι ποτέ κρατική Ολυμπιακή, την οποία είχαν φεσώσει οι πάντες.

Θυμάμαι που στα επίσημα ταξίδια (με Πρωθυπουργούς και Προέδρους της Δημοκρατίας) ουδείς πλήρωνε εισιτήριο. Ούτε εμείς οι δημοσιογράφοι που μετείχαμε στις αποστολές. Μια φορά που «τόλμησα» να ρωτήσω «μα γιατί; τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να πληρώσουν ένα εισιτήριο;» κάποιοι υπουργοί με κοίταζαν σαν ούφο και κάποιοι συνάδελφοί μου έδειχναν να ενοχλούνται, κάτι σαν το «μα, θα χαλάσουμε την πιάτσα;». Το φαινόμενο -όντως τέτοιο ήταν!- σταμάτησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά αφορμή το θέμα που προέκυψε από την ερώτηση του Αδωνι Γεωργιάδη σχετικά με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι με τα το κυβερνητικό αεροπλάνο. Ο Γεωργιάδης υπαινίχθηκε ότι ο Πρωθυπουργός ταξίδεψε οικογενειακώς για αναψυχή, η κυβέρνηση το διέψευσε ανακοινώνοντας ότι πήγε με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους για επαφές με επενδυτές.

Σε μια κανονική χώρα το θέμα θα είχε λήξει εδώ, εκτός αν ο ερωτών είχε να παρουσιάσει άλλα στοιχεία. Στη μη κανονική Ελλάδα η κυβέρνηση δεν αρκείται στη διάψευση δια στοιχείων. Ο συντάκτης της ανακοίνωσης τήν στολίζει με χαρακτηρισμούς για τον ερωτώντα και «εξυπνάδες» του στιλ «να σας ενημερώσουμε και για το καθημερινό διαιτολόγιο του Πρωθυπουργού…».

Ολα αυτά φανερώνουν την αλλεργία των κυβερνώντων στον έλεγχο. Το πρωί της Κυριακής ένα κυβερνητικό στέλεχος (Γιώργος Βασιλειάδης, υφυπουργός Αθλητισμού) είπε από τηλεοράσεως: «Γιατί ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να δίνει λογαριασμό στον κ. Γεωργιάδη για τις κινήσεις του;».

Ο οικοδεσπότης της εκπομπής (Γιώργος Αυτιάς) το έχαψε και πήγε παρακάτω. Αντί να του πει: «Τι είναι αυτά που λες, υφυπουργέ μου και είσαι και νέος άνθρωπος; Οσοι ασκείτε εξουσία και ξοδεύετε κρατικό χρήμα είσθε υποχρεωμένοι να δίνετε λογαριασμό αμέσως και αναλυτικά. Σήμερα εσείς, αύριο οι άλλοι».

Πολύ καλά έκανε ο Γεωργιάδης και ρώτησε. Πολύ καλά απάντησε και η κυβέρνηση γιατί πήγε ο Πρωθυπουργός στο Παρίσι και με ποιους (αλλά έκανε πολύ κακά που συμπλήρωσε την απάντηση με τη γαρνιτούρα των χαρακτηρισμών και των, δήθεν, εξυπνάδων). Και καθόλου καλά δεν έκανε ο Γεωργιάδης (και η ΝΔ) που συνεχίζει με υπαινιγμούς χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία. Αν ξέρουν ότι στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο ήταν και άλλοι, εκτός εκείνων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ας το πουν. Τα μισόλογα και οι δηλητηριώδεις υπαινιγμοί είναι απαράδεκτη μέθοδος ελέγχου και αντιπαράθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, το καλαμπούρι ότι όσοι χρησιμοποιούν το κρατικό χρήμα κάνουν ό,τι θέλουν πρέπει να τελειώσει. Και πάνω απ’ όλα πρέπει να θεραπεύσουν την αλλεργία τους στον έλεγχο. Υποχρεούνται να λογοδοτούν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Σήμερα οι του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο οι της ΝΔ και όποιοι άλλοι.

Οσοι πληρώνονται με κρατικό χρήμα και όσοι το ξοδεύουν στην άσκηση της εξουσίας δεν δικαιούνται να έχουν τέτοια αλλεργία. Πρέπει να δίνουν αναλυτικό λογαριασμό. Είναι καθήκον τους, δεν μας κάνουν χάρη.