653
Τι θα σκέφτεται ο κύριος της φωτογραφίας διαβάζοντας την επιστολή Τσακαλώτου; | Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography /

Η μετάνοια που μας προσβάλλει

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 27 Δεκεμβρίου 2016, 16:06
Τι θα σκέφτεται ο κύριος της φωτογραφίας διαβάζοντας την επιστολή Τσακαλώτου;
|Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography /

Η μετάνοια που μας προσβάλλει

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 27 Δεκεμβρίου 2016, 16:06

Οταν ο Γιάνης άρχισε την περήφανη διαπραγμάτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωνε τις «αυθόρμητες» συγκεντρώσεις αξιοπρέπειας στο Σύνταγμα. Ο αρχικός σχεδιασμός έλεγε ότι ο όγκος των ανθρώπων που θα έβγαιναν στους δρόμους, θα υποχρέωνε τους δανειστές να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Η Μέρκελ θα καλούσε τον Αλέξη στο Βερολίνο (αν δεν ερχόταν η ίδια εδώ) προσφέροντας την περίφημη «πολιτική λύση», που αγνοεί τους αριθμούς και ευνοεί τους ανθρώπους –αν είναι και ψηφοφόροι μας, ακόμα καλύτερα.

Διαβάζοντας την επιστολή Τσακαλώτου προς Θεσμούς θέλεις να τους βρεις όλους, έναν προς έναν, εκείνους που κυνηγούσαν γερμανοτσολιάδες, ξενόδουλους, δωσίλογους, πουλώντας ταυτόχρονα αξιοπρέπεια στο πολιτικό ποίμνιο. Και αφού τους βρεις, να τους κάνεις μία απλή ερώτηση: αν αυτή την επιστολή την υπέγραφε ο Στουρνάρας, τι θα γινόταν αυτή τη στιγμή στο Σύνταγμα; Θα του είχαν μείνει του Αλέξη Τσίπρα σάλιο και λέξεις μέσα στο στόμα; Θα του έφευγαν με αφρούς και ύβρεις. Θα έσπαγε ως και ο κόμπος από τη γραβάτα του Κατρούγκαλου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λοιπόν, έστειλε μία επιστολή προς τους Θεσμούς προκειμένου να τους καθησυχάσει για τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα και να τους διαβεβαιώσει για την αφοσίωση της ελληνικής κυβέρνησης στις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Συνοπτικά, τους λέει ότι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι θα βγει ο κόφτης, οι παροχές είναι εφάπαξ και, προς Θεού, δεν πρόκειται να το ξανακάνουμε, θα τους ρωτάμε για ο,τιδήποτε περνάει από το δικό μας μυαλό και τη δική τους τσέπη.

Αξίζει, όμως, να δούμε ορισμένα αποσπάσματα της επιστολής, λέξη προς λέξη, σε μετάφραση του υπουργείου Οικονομικών.

«Αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή.» Μισό λεπτό. Αφού τελικά η παροχή είναι εφάπαξ, γιατί ο Πρωθυπουργός αναφέρεται σε 13η σύνταξη; Η σύνταξη διακρίνεται από περιοδικότητα, δεν  είναι εφάπαξ παροχή! Κάποιος, πάντα κακόβουλος, μπορεί να το παρεξηγήσει και να πει ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να εξαπατήσει τους συνταξιούχους.

«Αναφορικά με την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου στον προϋπολογισμό του 2017». Και αυτό το ξέραμε, απλώς η κυβέρνηση αποφεύγει να το διευκρινίζει όταν αναφέρεται στην παροχή.

«Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού για το 2016 δεν επιτυγχάνουν τον συμφωνημένο στόχο, γεγονός που θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016». Τι λέει εδώ ο υπουργός Οικονομικών; Ότι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, θα κόψει συντάξεις. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα κόψει από τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά το λέει καθαρά: πάλι οι συνταξιούχοι θα την πληρώσουν.

«Αναγνωρίζω ότι μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας από το Μνημόνιο». Φανταστείτε να το έγραφε αυτό υπουργός προηγούμενων κυβερνήσεων. Η πόρτα του υπουργείου θα ήταν άσπρη από τα γιαούρτια. Και, συγγνώμη, αλλά ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν θα ρωτάμε κανέναν για τη χρήση του της υπεραπόδοσης. Ποιος λέει ψέματα; Ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Τσακαλώτος;

«Ελπίζω ότι αυτές οι διευκρινίσεις επανεπιβεβαιώνουν στο Eurogroup την απόλυτη δέσμευσή μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Μνημόνιο». Μπορείτε να προσθέσετε εσείς σχόλιο, ίσως με κάποιο νεύμα. Μερικά πράγματα δεν περιγράφονται με λέξεις.

Και αφού διαβάζεις την επιστολή και αισθάνεσαι ότι στην κόλλησαν στο κούτελο, σαν χιλιάρικο σε παλιό μπουζουξή, μένεις σαν βλάκας και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο το μίσος, ο διχασμός, τα χαρακώματα. Για να δηλώσουν και αυτοί αφοσίωση στο Μνημόνιο; Και μάλιστα στο χειρότερο από τα τρία; Και, αλήθεια, πώς θα καταγγείλουν τώρα τον Σόιμπλε όταν οι ίδιοι, με την επιστολή τους, τρίβονται σαν γατάκι στα πόδια του; Μια χαρά θα τον καταγγείλουν. Οταν, μετά τα όσα έχεις πει, μπορείς και γράφεις αυτές τις επιστολές, είσαι ικανός για τα πάντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News