865
Ο Ιβάν Σαββίδης επέδειξε ένα φιλολαϊκό προφίλ, απολύτως ταιριαχτό με αυτό που καλλιεργεί η κυβέρνηση | Alexandros Michailidis / SOOC

Τέσσερις παίκτες και μια κηδεία

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 2 Σεπτεμβρίου 2016, 10:48
Ο Ιβάν Σαββίδης επέδειξε ένα φιλολαϊκό προφίλ, απολύτως ταιριαχτό με αυτό που καλλιεργεί η κυβέρνηση
|Alexandros Michailidis / SOOC

Τέσσερις παίκτες και μια κηδεία

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 2 Σεπτεμβρίου 2016, 10:48

Ο Ιβάν Σαββίδης βγαίνει και μιλάει για τα λεφτά που θα πάνε στους συνταξιούχους – ένας Κατρούγκαλος που μιλάει ρωσικά και δεν φοράει ποσέ. Ο Νίκος Παππάς παραδέχεται πως ούτε και εκείνος δεν πίστευε ότι το τίμημα για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα πήγαινε στα 246 εκατ. ευρώ. Η Ολγα Γεροβασίλη θριαμβολογεί μες τη μαύρη νύχτα ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας, μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων». Μια ευτυχισμένη μέρα στο βασίλειο του ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι περικόπτονται οι επικουρικές 150.000 συνταξιούχων, η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, οι εξαγωγές σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ τετραετίας, καταγράφονται τραγικές ελλείψεις σε 50 νοσοκομεία, βγαίνουν στο σφυρί 5.000 ακίνητα και η Γερμανία στέλνει στην εξέδρα την μπάλα για το ελληνικό χρέος.

Ναι, η διαδικασία ήταν τριτοκοσμική, απάνθρωπη και γελοία. Ναι, υπάρχουν αμφιβολίες αν και ποιοι θα μπορέσουν να πληρώσουν τα χρήματα που προσέφεραν. Και βέβαια υπάρχει πάντα η επαπειλούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αντισυνταγματικό της ιστορίας που μπορεί να τα κάνει όλα αυτά να φαίνονται μια κακή κωμωδία. Αλλά στην τηλεόραση και στην πολιτική ο χρόνος είναι σχετικός. Σημασία έχει το τώρα, για το αύριο έχει ο Θεός. Και τίποτα καλύτερο από έναν αυτοαναφορικό τηλεμαραθώνιο για την ίδια την τηλεόραση. Αλλωστε και Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ στην τηλεόραση θα μιλήσει. Και κάπου εκεί θα τον παρακολουθεί χαρούμενος ο πιστός του φίλος, ο εγκέφαλος της όλης ιστορίας.

Οφείλει κανείς να βγάλει το καπέλο στον υπουργό Επικρατείας. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, προσφέρει στον Πρωθυπουργό ένα ευχάριστο αφήγημα να πει στον λαό: τσάκισα την (παλιά) διαπλοκή, ταπείνωσα τους καναλάρχες που κοιμόντουσαν στα ράντζα και πήγαιναν τουαλέτα συνοδεία αστυφύλακα, τους τα πήρα χοντρά. Μη σοκάρεστε από το vulgaire των εκφράσεων, αυτό είναι το νόημα, αυτό προσέφερε στον κ. Τσίπρα ο υπουργός Επικρατείας.

Ενα τεχνικό θέμα όπως αυτό των τηλεοπτικών αδειών – ή μάλλον ιδίως αυτό – είναι εξόχως πολιτικό. Διότι σε μια εποχή που η επικοινωνία μοιάζει να είναι σημαντικότερη από την πραγματικότητα, σημασία είναι να ελέγχεις την πρώτη.

Και είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το νέο μοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας εκφράζει την εκδικητικότητα των σημερινών κυβερνώντων απέναντι στην ηλεκτρονική ενημέρωση. Σε 90 μέρες από σήμερα – και εφόσον το πόθεν έσχες των νικητών δεν ανατρέψει την κατάσταση – αμέτρητοι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε Alpha και Star αναμένεται να δουν μπροστά τους το φάντασμα της ανεργίας, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους συναδέλφους τους στο Mega. «Την επόμενη φορά που θα κάνει ανακοίνωση ο κ. Παππάς θα έχει απέναντί του τους μισούς δημοσιογράφους», σχολίασε πικρά το πρωί ο Βασίλης Λυριντζής στον ΣΚΑΪ και δυστυχώς έχει δίκιο. Αλλά αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να τον νοιάζει. Τον νοιάζει μόνο το πορτοφόλι του καναλάρχη, όπως είχε πει με τον γνωστό κυνισμό του ο κ. Παππάς.

Υπάρχουν λοιπόν οι νέοι παίκτες με το ενδιαφέρον πορτοφόλι. Ο Χρήστος Καλογρίτσας, με τις γνωστές σχέσεις με την κυβέρνηση, που ενώ ζοριζόταν να πάρει εγγυητική από την τράπεζα και μπήκε στον διαγωνισμό τελευταία στιγμή, τελικά δεν είχε πρόβλημα να πληρώσει 52,6 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη άδεια. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης που πλήρωσε 73,9 εκατ. ευρώ για την τέταρτη άδεια και τώρα όλοι θα θυμηθούν την εποχή που διέβαινε το κατώφλι του Μαξίμου τον περασμένο Μάιο για να συναντηθεί με τον κ. Παππά, τάχα μου «για θέματα του Πειραιά».

Υπάρχουν και παίκτες που έμειναν απ’ έξω, αλλά και αυτοί διεκδικούν ρόλο στη δημόσια σφαίρα με εμφανή τα φιλοκυβερνητικά τους αισθήματα. Ο κ. Σαββίδης για παράδειγμα όχι μόνο αποδέχτηκε ότι έπαιξε τον ρόλο του «λαγού» για να ανέβει το τίμημα, αλλά μίλησε και για λεφτά που θα πάνε στους συνταξιούχους νομιμοποιώντας (και με ταξικό πρόσημο) τη διαδικασία, ενώ δήλωσε ότι στεναχωρήθηκε που δεν πλήρωσε περισσότερα ο (μνημονιακός) Γιάννης Αλαφούζος, που πήρε την πρώτη άδεια με 43,6 εκατ. ευρώ. Πιο Συριζαίος πεθαίνεις. Σημαντικό: Ο Ιβάν σημείωσε επίσης ότι συνεχίζουν να τον ενδιαφέρουν τα ΜΜΕ.

Υπάρχουν όμως και άλλοι δύο που έμειναν απ’ έξω.

Ο Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά υπήρξε, μέσω του Λάκη Λαζόπουλου, υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα αλλά δεν είναι σαφές ότι η απουσία του από το νέο τηλεοπτικό τοπίο (είναι δεύτερος επιλαχών με 61 εκατ. ευρώ) συνιστά πολιτικό μήνυμα. Αλλωστε υπάρχουν και οι άδειες για θεματικά κανάλια, που επιτρέπουν ένα ελάχιστο ενημερωτικό πρόγραμμα (αλλά και αρκετές απολύσεις ακριβών δημοσιογράφων).

Και το μεγάλο ερωτηματικό: Τι σημαίνει η αποχώρηση από τον τηλεοπτικό χάρτη της οικογένειας Βαρδινογάννη, 27 χρόνια μετά την εμπλοκή της στο Mega και 22 χρόνια από την πρεμιέρα του Star; Ο όμιλος Βαρδινογιάννη υπήρξε ένας έμμεσος αλλά ευδιάκριτος υποστηρικτής της πολιτικής και των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε: εκπομπή «Ενικός», Χατζηνικολάου). Συμμετείχε στον διαγωνισμό μέσω δύο σχημάτων (Star και κυπριακή εταιρεία). Τα λεφτά όμως που προσέφερε ήταν ελάχιστα, μόλις το ένα τρίτο σε σύγκριση με αυτά του έκτου της δημοπρασίας.

Τα χρήματα ήταν όντως πολλά. Και εντελώς αμφίβολο αν ανταποκρίνονται σε μια αγορά που η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι είναι αξίας 200 εκατ. ευρώ. Θα καταβληθούν, λέει, σε τρεις δόσεις: τα 82 εκατ. ευρώ μπροστά, τα άλλα €82 εκατ. σε έναν χρόνο και τα υπόλοιπα €82 εκατ. το 2018. Αλλά είναι και να απορείς γιατί τόσα χρόνια οι άλλες κυβερνήσεις δεν επιχειρούσαν να ζητήσουν – αν όχι τόσα – κάποια έστω χρήματα από τους καναλάρχες και αυτό είναι μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία του κ. Παππά.

Ο ίδιος είπε ότι μπαίνουμε σε μια «νέα εποχή», που λογικά θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου, σε 90 μέρες. Μια νέα κατάσταση. Διότι μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση που λένε και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια αναταραχή με αμέτρητους ανέργους…