805
To ντοκιμαντέρ μας δείχνει μία μοναδική περίπτωση ανθρωποκυνηγητού από ομάδα πολιτών στο Facebook. Θέτει όμως και μία σειρά από πιεστικά ερωτήματα | Netflix

«Don’t f**k with cats», μια ιστορία που σοκάρει

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 22 Δεκεμβρίου 2019, 23:05
To ντοκιμαντέρ μας δείχνει μία μοναδική περίπτωση ανθρωποκυνηγητού από ομάδα πολιτών στο Facebook. Θέτει όμως και μία σειρά από πιεστικά ερωτήματα
|Netflix

«Don’t f**k with cats», μια ιστορία που σοκάρει

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 22 Δεκεμβρίου 2019, 23:05

Οι γάτες είναι το δημοφιλέστερο ζώο στο δίκτυο. Μπαίνεις στο instagram και ακούς νιαουρίσματα. Μόνο στη Βρετανία υπολογίζεται ότι κάθε μέρα ανεβαίνουν στο internet σχεδόν 4 εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο με γάτες – διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τις selfies. Όμως τον Μάιο του 2012, ένας Καναδός, ο Λούκα Μανιότα, ανήρτησε ένα βίντεο με γάτες που όμοιο του δεν είχε δει ποτέ κανείς. Ούτε και μπορούσε να φανταστεί.

Στο βίντεο εμφανίζεται ένας νεαρός άνδρας, με πλάτη στο φακό, να παίζει με δύο μικρά γατάκια. Τοποθετεί τα παιχνιδιάρικα μικρά μέσα σε μία σακούλα από εκείνες που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ρούχων, με την αφαίρεση αέρα, για μικρότερο όγκο. Εφαρμόζει στο στόμιο της σακούλας τον σωλήνα μίας ηλεκτρικής σκούπας. Ρουφάει τον αέρα. Τα ζώα πεθαίνουν από ασφυξία. Σοκ.

Και η ιστορία αρχίζει στο ντοκιμαντέρ του Netflix υπό τον εύγλωττο τίτλο “Don’t f**k with cats”. Είναι το δημοφιλέστερο stream των ημερών στο Netflix.

Μία Αμερικανίδα, αναλύτρια δεδομένων σε καζίνο στο Λας Βέγκας, φτιάχνει ένα γκρουπ στο Facebook με σκοπό να εντοπίσει το κάθαρμα. Την ακολουθούν και άλλοι. Το γκρουπ αυγατίζει. Εχει θυμώσει κόσμος, όχι αστεία. Μπήκαν μέσα μέχρι και μηχανόβιοι τιμωροί και προστάτες ανυπεράσπιστων ζώων. Και αφού μεγάλωσε το κοινό, εμφανίστηκε καινούργιο βίντεο. Ο ίδιος άνδρας έχει δέσει ένα γατάκι σε ξύλο και το πνίγει σε μία μπανιέρα. Οργή. Ηρθαν και άλλοι στο γκρουπ. Το επόμενο βίντεο είναι πιο σκληρό. Ενα γατάκι παίζει στο πάτωμα με τον σκούφο του Αγιου Βασίλη. Δύο χέρια σηκώνουν το καπάκι κουτιού μέσα από το οποίο βγαίνει ένας πύθωνας. Φαντάζεστε τη συνέχεια.

Είναι πλέον προφανές ότι ο τύπος που σκοτώνει τα γατάκια διεγείρεται από το ενδιαφέρον και την οργή που προκαλεί. Και κάποια στιγμή στο γκρουπ ανακαλύπτουν ότι είναι ανάμεσά τους, παρακολουθεί τις αναρτήσεις. Ο εικοσάχρονος, τότε, Λούκα Μανιότα περιγράφεται με μία λέξη ως «ψώνιο. Θέλει να γίνει μοντέλο, να μπει σε ριάλιτι, να γίνει διάσημος. Δουλεύει ως ανδρική πόρνη και προσπαθεί να κατασκευάσει ένα περιβάλλον ψεύτικης δημοφιλίας. Είχε φτιάξει εβδομήντα σελίδες στο Facebook και είκοσι sites με αντικείμενο τον εαυτό του. Εμφανίζεται, με photoshop, στα πιο χλιδάτα μέρη του πλανήτη, ισχυρίζεται ότι βγαίνει με τη Μαντόνα και πάει λέγοντας. Αρρωστος.

Ο Λούκα Μανιότα

Την ίδια στιγμή, οι ντετέκτιβ του internet, δηλαδή του γκρουπ στο Facebook, πιστεύουν ότι ο άνθρωπος που ψάχνουν είναι ένας νεαρός στη Νότια Αφρική. Πιθανότατα αυτή η εντύπωση δημιουργήθηκε τεχνητά, από τον ίδιο τον Μανιότα. Και αρχίζει η επίθεση. Ο κανιβαλισμός. Σκεφτείτε το. Είστε εδώ, στην Ελλάδα, όταν κάποιοι από την άλλη άκρη του κόσμου αρχίζουν να σας κατηγορούν ότι γυρίζετε βίντεο με τον εαυτό σας να σκοτώνει γατάκια. Πώς θα αντιδράσετε όταν μάλιστα πάσχετε από κατάθλιψη, όπως ο νεαρός από τη Νότια Αφρική; Δεν ξέρω τι θα κάνατε εσείς, όμως εκείνος αυτοκτόνησε. Θα μπορούσε, αλήθεια, να θεωρηθεί μία δολοφονία χωρίς δολοφόνο;

Το επόμενο βίντεο του Μανιότα παγώνει το αίμα. Σκοτώνει έναν Κινέζο, δεμένο στο κρεβάτι του. Με παγοκόφτη. Όπως η Σάρον Στόουν στο «Βασικό Ενστικτο», ταινία που τον ενέπνεε. Τον διαμελίζει και ταχυδρομεί τα μέλη του στα πολιτικά κόμματα του Καναδά. Στο μεταξύ, χρησιμοποιώντας μία ανώνυμη πληροφορία, το γκρουπ εστιάζει στον Μανιότα. Εκεί εστιάζει και η αστυνομία του Καναδά. Τα υπόλοιπα είναι ανθρωποκυνηγητό, σύλληψη στη Γερμανία, έκδοση στον Καναδά, καταδίκη σε ισόβια.

Αν δεν το έχετε δει, φροντίστε να το δείτε. Αν το έχετε δει, ελπίζω να συμφωνήσετε μαζί μου στα εξής τέσσερα πράγματα:

Το ντοκιμαντέρ είναι μία τρίωρη αποθέωση του ναρκισσισμού. Ουσιαστικά δίνει στον Μανιότα αυτό που πάντα ήθελε, την προβολή. Και μάλιστα σε πλανητικό επίπεδο. Τον μάθαμε όλοι. Και ενδεχομένως δίνει στον κάθε διαταραγμένο εκεί έξω, ιδέες για να γίνει διάσημος. Και κάπου εδώ αρχίζεις και σκέφτεσαι, δημοσιογραφικά, αν αυτά τα πράγματα πρέπει να βγαίνουν στη δημοσιότητα ή να μένουν στις παρυφές της λήθης.

Ποτέ δεν θα μάθουμε αν ήταν το κυνήγι, δια του Facebook, που διέγειρε τα ένστικτα του Μανιότα. Τι θα συνέβαινε αν κανείς δεν ασχολείτο μαζί του; Θα εγκατέλειπε το σχέδιο του ή θα προσπαθούσε όλο και περισσότερο; Εν τέλει, έχουν οι πολίτες το ηθικό δικαίωμα να συγκροτούν ομάδες δράσης και να παριστάνουν τους διώκτες; Ενας αθώος αυτοκτόνησε όταν βρέθηκε στο στόχαστρο. Από την άλλη, το άλλοθι του Μανιότα, ο καταναγκασμός από κάποιον «Μάνι», καταρρίφθηκε όταν κάποιος στο γκρουπ του Facebook θυμήθηκε ότι ο «Μάνι» υπάρχει ως χαρακτήρας στο «Βασικό Ενστικτο».

Είναι πλέον δύσκολο να κρυφτείς σε οποιοδήποτε σημείο στον πλανήτη. Ο Μανιότα διέπραξε τον φόνο κάτω από μία αφίσα της ταινίας «Καζαμπλάνκα». Οι διώκτες του υπέθεσαν ότι ίσως πήγαινε στο Παρίσι, λόγω της τελευταίας σκηνής («Θα έχουμε πάντα το Παρίσι»). Από τις κάμερες του αεροδρομίου στο Παρίσι η Αστυνομία βρήκε σε ποιο ταξί μπήκε και πού τον μετέφερε. Η δημοσιότητα επέτρεψε σε έναν ιδιοκτήτη internet καφέ στη Γερμανία να τον αναγνωρίσει και να ειδοποιήσει τις Αρχές.

Τέταρτο και κυριότερο: Don’t fuck with cats.

*Αν αποφασίσετε να το δείτε, σημειώστε ότι τα βίαια βίντεο δεν προβάλλονται ολόκληρα, ο θεατής βλέπει μόνο αποσπασματικές, μη βίαιες εικόνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...