453
«Όπως σεβόμαστε τους ωφελούμενους, σεβόμαστε και τους εργαζόμενους. Είπαμε πολλές φορές ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι ένα μέτρο τιμωρίας, αλλά ένα μέτρο θωράκισης» αναφέρει η Δόμνα Μιχαηλίδου | Shutterstock

Από το 44%, στο 92%: ένα επιτυχημένο μέτρο

Δόμνα Μιχαηλίδου Δόμνα Μιχαηλίδου 30 Αυγούστου 2021, 12:11
«Όπως σεβόμαστε τους ωφελούμενους, σεβόμαστε και τους εργαζόμενους. Είπαμε πολλές φορές ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι ένα μέτρο τιμωρίας, αλλά ένα μέτρο θωράκισης» αναφέρει η Δόμνα Μιχαηλίδου
|Shutterstock

Από το 44%, στο 92%: ένα επιτυχημένο μέτρο

Δόμνα Μιχαηλίδου Δόμνα Μιχαηλίδου 30 Αυγούστου 2021, 12:11

92%. Αυτό είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων στις δημόσιες δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, όταν στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ήταν μόλις 44%. Σε μια μόλις εβδομάδα εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού, το σύνολο των εμβολιασμένων εργαζομένων σε ιδιωτικές, δημόσιες και εκκλησιαστικές προνοιακές δομές έχει ξεπεράσει στο 85%. Θέσαμε σε ισχύ ένα μέτρο που γρήγορα απέβη επιτυχημένο. Ένα μέτρο, που προστατεύει τους ανθρώπους μας στις προνοιακές δομές.

Ας το δούμε από την αρχή. Από την πρώτη στιγμή, λειτουργούμε βάσει οργανωμένου σχεδίου. Ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των ειδικών και εντοπίζοντας τις ανάγκες που προκύπτουν από τα επιδημιολογικά δεδομένα, δρούμε αναλόγως. Σχολαστικά και μεθοδευμένα, εφαρμόσαμε αυστηρά πρωτόκολλα, εμβολιασμούς ωφελούμενων κατά προτεραιότητα εντός δομών, περιοδικά τεστ COVID και τακτικούς ελέγχους τήρησης πρωτοκόλλων. Όλα αυτά, για την προστασία και την ασφάλεια των πιο ευάλωτων – των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, αποφασίστηκε, ως ένα ακόμη μέτρο, συμπληρωματικά με τα προηγούμενα. Η οδηγία των ειδικών, είναι σαφής: το εμβόλιο είναι το πιο ασφαλές και αποτελεσματικό όπλο. Εμείς, το χρησιμοποιούμε.

Όπως σεβόμαστε τους ωφελούμενους, σεβόμαστε και τους εργαζόμενους. Είπαμε πολλές φορές ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι ένα μέτρο τιμωρίας, αλλά ένα μέτρο θωράκισης. Λάβαμε υπόψιν ότι κάποιοι εργαζόμενοι για λόγους υγείας, αδυνατούν να εμβολιαστούν. Δόθηκε, λοιπόν, το χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας να κατατεθούν ειδικές ενστάσεις απαλλαγής. Το αποτέλεσμα ήταν 1670 ενστάσεις. Εξαιρετέες από τους ειδικούς, κρίθηκαν οι 67.

Γνωρίζοντας πια, όλα τα δεδομένα, ας εξετάσουμε την εικόνα των δημόσιων δομών. Είναι πολύ θετική. Αρχικά, αυτή τη στιγμή, λιγότερο από 8% του συνόλου του προσωπικού, βρίσκεται σε αναστολή. Τα κενά επομένως είναι ελάχιστα. Είναι δε ακόμα λιγότερα αν θυμηθεί κανείς την αύξηση του προσωπικού κατά 30% που πραγματοποιήσαμε πέρσι σε όλες τις δημόσιες δομές πρόνοιας για να τις θωρακίσουμε από την πανδημία.  Παρόλα αυτά, ήμασταν προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο. Εξού και νομοθετήσαμε διαδικασίες ταχέων προσλήψεων ορισμένου χρόνου, για την αναπλήρωση των εργαζομένων, όπου κρινόταν απαραίτητο.

Από τα παραπάνω προκύπτει η εξής δυναμική: κατακόρυφη αύξηση εμβολιασμών στις δομές και ελάχιστες ελλείψεις προσωπικού. Σε αυτό, υπάρχει και πιο συγκεκριμένη ανάγνωση. Εμπιστευτήκαμε την επιστήμη. Αντιστρέψαμε το σκεπτικισμό της μειοψηφίας απέναντι στην ασφάλεια του εμβολίου. Αποδυναμώσαμε τον λαϊκισμό των αντιπολιτευτικών φωνών. Παρά την έντονη κριτική κάποιων, υπερβήκαμε κάθε προσδοκία. Η αποδοχή του μέτρου από τους εργαζόμενους των δομών, ιδιωτικών και δημοσίων, είναι η απάντηση σε κάθε αντίλογο.

Δεν υπάρχουν πλέον πολλά να συζητηθούν σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, λαμβάνουμε μέτρα βάσει ευαλωτότητας. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, οι άνθρωποι με αναπηρία, είναι οι ευάλωτοι συμπολίτες μας. Πολιτεία, Διοικήσεις και εργαζόμενοι, βάζουμε πλάτη και τους προστατεύουμε με κάθε μέσο. Η πανδημία πρέπει επιτέλους να γίνει παρελθόν κι εμείς να συνεχίσουμε να είμαστε ασφαλείς. Ο εμβολιασμός, είναι ο μόνος δρόμος.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News