350
Οι ρομποτικοί λύκοι προστατεύουν τις καλλιέργειες στην Ιαπωνία | YouTube

Ρομποτικά σκιάχτρα και drones «κυνηγόσκυλα» προστάτες των χωραφιών

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2022, 07:00
Οι ρομποτικοί λύκοι προστατεύουν τις καλλιέργειες στην Ιαπωνία
|YouTube

Ρομποτικά σκιάχτρα και drones «κυνηγόσκυλα» προστάτες των χωραφιών

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2022, 07:00

Δεν είναι μόνο τα έντομα και τα ζιζάνια. Ούτε μόνο οι ασθένειες που καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Στην Ιαπωνία οι αγρότες έχουν και διάφορους άλλους εχθρούς να αντιμετωπίσουν: από αρκούδες και αγριογούρουνα μέχρι ελάφια και… πιθήκους, πολλά άγρια ζώα εισβάλλουν στα χωράφια και καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Υπολογίζεται ότι τα ζώα αυτά προκαλούν καταστροφές στις καλλιέργειες της Ιαπωνίας ύψους 120 εκατ. δολαρίων ετησίως, με το 60% εξ αυτών να οφείλεται μόνο στα ελάφια.

Τι έχει συμβεί; Η δημογραφία παίζει πάλι τον ρόλο της. Η Ιαπωνία είναι, ως γνωστόν, μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός γερνάει με ταχείς ρυθμούς. Και μια από τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου είναι ότι μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των κυνηγών, σε ποσοστό 91%: από τους περίπου 520.000 κυνηγούς άγριων ζώων που υπήρχαν στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου το 1975, σήμερα ο αριθμός των κυνηγών είναι κάτω από 45.000, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των ζώων που προκαλούν καταστροφές στις καλλιέργειες να υπολογίζεται ότι ξεπερνά πλέον τα 2,5 εκατ. άτομα.

Για να βρουν λύση σε αυτό το πρόβλημα, οι ιάπωνες αγρότες στράφηκαν στην ιδιαίτερα αναπτυγμένη βιομηχανία της ρομποτικής, αλλά και των drones.

Οπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, οι αγρότες επιστράτευσαν τον αποκαλούμενο «Λύκο Τέρας» αλλά και μη επανδρωμένα ιπτάμενα αντικείμενα.

Ο «Λύκος Τέρας» είναι ένα στατικό ρομπότ με μορφή μοχθηρού λύκου. Το ρομπότ έχει περιστρεφόμενο κεφάλι, κόκκινα μάτια από λαμπάκια LED και υπέρυθρους αισθητήρες, οι οποίοι, όταν αντιληφθούν κίνηση και την παρουσία ενός ζώου, αρχίζει να παράγει ήχους αγριεμένου λύκου έντασης 90 ντεσιμπέλ που ακούγονται σε απόσταση ενός χλμ. Παράλληλα, το ρομποτικό σκιάχτρο παράγει και ήχους γαβγίσματος αλλά και πυροβολισμών για να ολοκληρωθεί το ψεύτικο σκηνικό προστασίας του χωραφιού.

Μάλιστα, η κατασκευάστρια εταιρεία, Wolf Kamuy, ανακοίνωσε ότι το ρομπότ της είναι τόσο αποτελεσματικό που ξεκίνησε τώρα την ανάπτυξη και ενός ρομποτικού λύκου που θα μπορεί να περιπολεί το χωράφι κινούμενος.

Στην υπηρεσία της προστασίας των καλλιεργειών στην Ιαπωνία είναι και το UD4JH, ένα drone που δημιούργησε η εταιρεία Aero Japan. Κοστίζει 11.300 δολάρια και πετάει πάνω από τα χωράφια εκπέμποντας ήχους γαβγίσματος από τα ηχεία του ενώ επίσης μπορεί να ρίχνει πυροτεχνήματα για να τρομάξει τα ζώα που βρίσκονται κοντά στην καλλιέργεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...