615
Ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στην 30η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ | INTIMEnews

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης πάει σε εκλογές για να πετάξει την «καυτή πατάτα»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 13:27
Ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στην 30η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ
|INTIMEnews

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης πάει σε εκλογές για να πετάξει την «καυτή πατάτα»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 13:27

Θερώντας ειλημμένη την απόφαση του Πρωθυπουργού να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας, επέμεινε στα περί «απόδρασης» του Κυριάκου Μησοτάκη από τη δύσικολη συνέχεια που έρχεται – για να πετάξει από τα χέρια του την «καυτή πατάτα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – αλλά και στην αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ  δεύτερο κόμμα.

Σε συνέντευξή του στην 30η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «ένας πρωθυπουργός αποφασίζει να πάει σε πρόωρες εκλογές για δύο λόγους: Είτε όταν είναι απολύτως βέβαιος ότι θα κερδίσει, είτε όταν είναι απολύτως βέβαιος ότι αυτό που έρχεται δεν μπορεί να το διαχειριστεί και αποφασίζει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να “αποδράσει”, να βγάλει από τα χέρια του την “καυτή πατάτα”, είτε να καταφέρει να επανεκλεγεί αλλά να πει ότι “εντάξει, έχω νωπή την εντολή”, είτε να χάσει και να φύγει».

Τώρα, πρόσθεσε, «αν κάποιοι συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτάκη ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με βεβαιότητα, νομίζω ότι έχει πάρα πολύ ανόητους συμβούλους». Γιατί όπως προεξόφλησε, «το μεγάλο θέμα συζήτησης το βράδυ των εκλογών θα είναι πόσο έξω έχουν πέσει όλες οι προβλέψεις», στηριζόμενος και πάλι προφανώς στα στοιχεία – εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου και πάνω από όλα στις προσδοκίες, περί  αναδιάρθρωσης του πολιτικού σκηνικού.

Εν όψει μάλιστα εκλογών, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε νέο κάλεσμα συνεργασίας στον Νίκο Ανδρουλάκη στη βάση όμως συγκεκριμένης προγραμματικής σύγκλισης.

Απεθυνόμενος στις  δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πλέον  «θα πρέπει να απαντήσουν κάποια στιγμή, πρώτον αν θέλουν να συμμετέχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα και, δεύτερον, αν θέλουν να θέσουν τους όρους και να δείξουν σε ποια κατεύθυνση θέλουν μια κυβέρνηση.

«Δεν μπορούν να το ξορκίζουν, ούτε να λένε γενικόλογα “σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση”. Τι θα πει ”σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση”; Εγώ δεν το κατανοώ αυτό», παρατήρησε, για να συμπληρώσει στη σχετική αναφορά του:

«Ενα, δυο, τρία, τέσσερα, πέντε μεγάλα θέματα, προγραμματικούς όρους θα συζητήσουμε. Και η συζήτηση πρέπει να γίνει σε προγραμματική βάση και επίσης οι συγκλίσεις ή αποκλίσεις πρέπει να έχουν βάση τα προγράμματα και το αποτέλεσμα θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. Αυτός είναι που θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει, ποιοι θα κυβερνήσουν, ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός».

Οκονόμου για Τσίπρα: «Δεν έχει κανένα φραγμό, θεσμικό και πολιτικό»

Στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, απάντησε ο κυβερνητικός εκρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Εθισμένος στον παλαιοκομματικό τακτικισμό, δεν βλέπει μπροστά του ανθρώπους, αλλά “κουκιά”. Τον ενδιαφέρει μόνο το συμφέρον, το δικό του και του κομματικού του μηχανισμού. Έφτασε μάλιστα στο σημείο, με την αντιθεσμική του τοποθέτηση, να αφήσει άθλια, “τραμπικού” τύπου, υπονοούμενα για το σπουδαιότερο κεκτημένο της μεταπολίτευσης, που είναι η δημοκρατική ομαλότητα», παρατήρησε ο εκπροσωπος της κυβέρνησης στη σχετική δήλωσή του που αναλυτικά έχει ως εξής:

«Ο Πρωθυπουργός έθεσε με σαφήνεια και ειλικρίνεια το πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις εκλογές. Ούτε η επιλεκτική ερμηνεία, ούτε πολύ περισσότερο η διαστρέβλωση της τοποθέτησης του έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο στο δημόσιο διάλογο, τους πολίτες και την Πατρίδα. Άλλωστε τα ζητούμενα των πολιτών είναι άλλα. Για αυτό και η Κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην προσπάθεια ανακούφισης της κοινωνίας, στήριξης των επιχειρήσεων και διασφάλισης των εθνικών δικαίων. Στη δική μας κλίμακα αξιών ο άνθρωπος είναι πάνω από όλα και αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση της ζωής όλων. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας, εθισμένος στον παλαιοκομματικό τακτικισμό, δεν βλέπει μπροστά του ανθρώπους, αλλά «κουκιά». Τον ενδιαφέρει μόνο το συμφέρον, το δικό του και του κομματικού του μηχανισμού. Έφτασε μάλιστα στο σημείο, με την αντιθεσμική του τοποθέτηση, να αφήσει άθλια, «τραμπικού» τύπου, υπονοούμενα για το σπουδαιότερο κεκτημένο της μεταπολίτευσης, που είναι η δημοκρατική ομαλότητα. Είναι ολοφάνερο ότι στην προσπάθεια του να οικοδομήσει γραμμή εσωκομματικής άμυνας για την επόμενη πολιτική περίοδο δεν έχει κανένα φραγμό, θεσμικό και πολιτικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...