656
|

Public Book Awards 2021: Eνα βήμα πριν την ανάδειξη των μεγάλων νικητών

Avatar Advertorial 22 Ιουλίου 2021, 21:27

Public Book Awards 2021: Eνα βήμα πριν την ανάδειξη των μεγάλων νικητών

Avatar Advertorial 22 Ιουλίου 2021, 21:27

Μετά από 176.443 ψήφους, οι δέκα κατηγορίες απέκτησαν τις shortlists τους. Το μόνο που μένει τώρα είναι η επιλογή των καλύτερων έργων μέχρι τις 25 Ιουλίου 2021! Αν αγαπάς κι εσύ το βιβλίο, μην ξεχάσεις να μπεις στο publicbookawards.gr και να ψηφίσεις για το νικητή κάθε κατηγορίας.

Με αφορμή τα Public Book Awards 2021, η Ελληνίδα υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση μίλησε πρόσφατα για την ιδιαίτερη σχέση της με το βιβλίο. Το διάβασμα ήταν ένα χόμπι-διέξοδος για εκείνη μέσα στην καραντίνα, αρά δεν θα μπορούσε να μην ψηφίσει τα αγαπημένα της αναγνώσματα από την περασμένη χρονιά. Όταν της ζητήθηκε να ξεχωρίσει έναν ήρωα βιβλίου που έχει ταυτιστεί, δήλωσε πως «από ήρωες βιβλίων έχω ξεχωρίσει διαχρονικά τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι, γιατί εκφράζει μια βασική αρχή μου: πολλές φορές μπερδεύουμε την ευγένεια της ψυχής με την ηλιθιότητα, κάτι που δεν ισχύει καθόλου.»

Βραβεία Βιβλίου Public 2021 – Ήρωες έκπληξη

Οι αναπάντεχοι ήρωες έχουν την δική τους κατηγορία στα 8α Βραβεία Βιβλίου Public. Στην ενότητα «Έκπληξη: Αξέχαστος Ήρωας» οι αναγνώστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των 10 βιβλίων που ξεχώρισαν για τους μοναδικούς τους χαρακτήρες. Το «Αδελφικό» της Βάσιας Τζανακάρη είναι η πρώτη υποψηφιότητα, στην οποία ο Γιώργος και Μάρω ψάχνουν καταφύγιο μακριά από την καθημερινότητά τους. Συνεχίζουμε με το «Αυτή η οικογένεια θα με τρελάνει!» από την Κατερίνα Μανανεδάκη. Η ηρωίδα του θα μπορούσε να είναι μία από εμάς και μας περιγράφει την τρέλα που έζησε μέσα στην καραντίνα. Η Λευκιώ, η ηρωίδα του βιβλίου της Γιώτας Γουβέλη «Για ένα τανγκό στη Σμύρνη» είναι ο επόμενος χαρακτήρας που ξεχώρισε. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την πρωταγωνίστρια ενός ιστορικού μυθιστορήματος με φόντο τους διωγμούς στη Μικρά Ασία και μία φονική επιδημία. Ο Αύγουστος Κορτώ είναι κι αυτός υποψήφιος, για το βιβλίο του «Δέσποινα», στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα «Κι αν η Παναγία ήταν Ελληνίδα μάνα;». Η συγγραφέας Αναστασία Κορινθίου-Χατζηρήγα γραφεί για ένα συγγραφέα που ζει σε μία ψυχολογική καραντίνα πολύ πριν την πανδημία στη «Διάφανη ψυχή», που την φέρνει και αυτή στη shortlist της κατηγορίας «Έκπληξη: Αξέχαστος Ήρωας».

Οι υποψηφιότητες συνεχίζονται με το μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη «Η νύχτα της αλήθειας», μία ιστορία όπου η ανθρωπιά ανθίζει ακόμα και μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Υποψήφια για το βραβείο «Έκπληξη: Αξέχαστος Ήρωας» είναι και η Μανίνα Ζουμπουλάκη για το «Μη φοβάσαι». Το βιβλίο αυτό ολοκληρώνει την Τριλογία της Αθήνας και κλείνει την ιστορία της Δώρας. Ενδιαφέροντες χαρακτήρες ξεπηδούν συνέχεια και από την αστυνομική λογοτεχνία. Ένας από αυτούς είναι και η πρωταγωνίστρια του βιβλίου «Ο φάκελος στο αρχείο» της Ράνιας Παπαματθαίου. Η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος θα προσπαθήσει να λύσει μόνη της την υπόθεση δολοφονίας της κόρης της. Μία δυνατή ιστορία δύο νέων ανδρών στο στρατό είναι η ένατη υποψηφιότητα της κατηγορίας. Το «Τι θυμάσαι από το θάνατό σου» από τον Πυθαγόρα Κ. Ελευθεριάδη βάζει τον αναγνώστη να σκεφτεί κοινωνικά ζητήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν όλους. Η shortlist της κατηγορίας κλείνει με το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Γιώτσα, «Το κουτί», εκεί όπου μία μαθήτρια Λυκείου, η Ζένια, βιώνει μία δυσβάσταχτη καθημερινότητα.

Βραβεία Βιβλίου Public 2021 – Ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία που αγαπήθηκαν

Από τις 10 κατηγορίες των Βραβείων Βιβλίου Public, ξεχωρίσαμε επίσης εκείνη για την ανάδειξη του ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου της χρονιάς. Το Public είναι το μεγαλύτερο ελληνικό βιβλιοπωλείο και υποστηρίζει το βιβλίο με κάθε τρόπο, ακόμα και με την ανάδειξη των καλύτερων ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων. Γι’ αυτό ο θεσμός των Public Book Awards εκπροσωπεί ολόκληρή την ελληνική κοινότητα του βιβλίου. Τα βραβείο «Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο» θα διεκδικήσουν φέτος το «Pickabook» στην Πετρούπολη, το «Βιβλιοπωλείο Βιβλιοτρόπειο» στο Αγρίνιο, το βιβλιοπωλείο «Ο Γάτος Μαουρίτσιο» στο Παγκράτι και το βιβλιοπωλείο «Τα Τρία Γουρουνάκια» που βρίσκεται στην Κίμωλο.

Ανακάλυψε όλους τους υποψηφίους και στις 10 κατηγορίες στο publicbookawards.gr και βοήθησε κι εσύ με την ψήφο σου να αναδειχθούν οι νικητές των Public Book Awards 2021. Έχεις μέχρι τις 25 Ιουλίου για να το κάνεις οπότε βιάσου! Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει στις 27 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...