220
Γερμανία και Κίνα έχουν αναπτυγμένες εμπορικές σχέσεις, ωστόσο στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής, τα πράγματα είναι πιο απλά. Οσο πιο πολλά γνωρίζεις (για φίλους και εχθρούς), τόσο το καλύτερο... | Shutterstock

Κατασκοπικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής γερμανικού think tank

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2021, 19:46
Γερμανία και Κίνα έχουν αναπτυγμένες εμπορικές σχέσεις, ωστόσο στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής, τα πράγματα είναι πιο απλά. Οσο πιο πολλά γνωρίζεις (για φίλους και εχθρούς), τόσο το καλύτερο...
|Shutterstock

Κατασκοπικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής γερμανικού think tank

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2021, 19:46

Σε δικαστήριο με κατηγορίες της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας οδηγήθηκε γερμανός πολιτικός επιστήμονας ο οποίος φέρεται να παρείχε πληροφορίες στο Πεκίνο για μια δεκαετία.

Ο κατηγορούμενος, που σύμφωνα με τους Times ονομάζεται Κλάους Λάνγκε, είχε στρατολογηθεί από τους Κινέζους το 2010 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Σαγκάη.

Παρείχε από το 2010 ως το 2019 στο Πεκίνο πληροφορίες που συγκέντρωνε από το ευρύτατο δίκτυο επαφών που είχε και αφορούσαν κρατικές επισκέψεις, διεθνείς συνόδους και άλλα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Σε αντάλλαγμα τού δίνονταν χρήματα για να κάνει ταξίδια ώστε να συναντά τους κινέζους χειριστές του ενώ είχε και κάποιου είδους αμοιβή.

Αν και δεν διευκρινίστηκε η ακριβής φύση των πληροφοριών που παρείχε, ο Λάνγκε και το Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών (Institute for Transnational Studies) που είχε ιδρύσει ειδικεύονταν στην Ινδία και τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Δηλαδή, μια στρατηγική αντίπαλο της Κίνας και μια περιοχή στην οποία προβάλλει την ισχύ της.

Το… άλλο σενάριο

Tο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, ωστόσο, ανέφερε ότι ο Λάνγκε ήταν διπλός πράκτορας, καταγεγραμμένος για πάνω από 50 χρόνια σαν «συνεργάτης πληροφοριών» της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND,  με άριστες διασυνδέσεις σε υψηλό επίπεδο.

Το ARD ανέφερε ακόμη ότι ο Λάνγκε είχε πληροφόρησει την BND  για την προσέγγιση των Κινέζων και του επιτράπηκε να δεχτεί ώστε να γνωρίζει και να ενημερώνει την υπηρεσία του τι ενδιαφέρει κάθε φορά τους ανθρώπους του Πεκίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...