791
Τρομερά παιδιά: Ο μικρούλης, 17 ετών, Ανσού Φατί στην αγκαλιά του 20χρονου Ζαν-Κλερ Τοντίμπο, αφού πέτυχε το 2-1 στο εκτός έδρας ματς της Μπάρτσα με την Ιντερ | REUTERS/Daniele Mascolo

Ανσού Φατί: Το «παιδί-θαύμα» της Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 11 Δεκεμβρίου 2019, 14:22
Τρομερά παιδιά: Ο μικρούλης, 17 ετών, Ανσού Φατί στην αγκαλιά του 20χρονου Ζαν-Κλερ Τοντίμπο, αφού πέτυχε το 2-1 στο εκτός έδρας ματς της Μπάρτσα με την Ιντερ
| REUTERS/Daniele Mascolo

Ανσού Φατί: Το «παιδί-θαύμα» της Μπαρτσελόνα

Sportscaster Sportscaster 11 Δεκεμβρίου 2019, 14:22

Το ρεκόρ του πρώην επιθετικού του Ολυμπιακού, Πίτερ Οφορίκουε, κρατούσε 22 ολόκληρα χρόνια. Το ημερολόγιο έγραφε 1 Οκτωβρίου 1997 όταν ο χαρισματικός γκανέζος φορ πετύχαινε γκολ στο Τρόντχαϊμ, στην ήττα των «ερυθρόλευκων» από τη Ρόζενμποργκ (5-1), και γινόταν ο μικρότερος σε ηλικία σκόρερ όλων των εποχών στο Champions League: 17 ετών και 195 ημερών. Κόντεψε να σαρανταρίσει, μέχρι να βρεθεί εκείνος που θα τον ξεπερνούσε.

Είναι Αφρικανός κι αυτός. Ο Ανσουμανέ «Ανσού» Φατί πέρασε στον αγώνα Ιντερ – Μπαρτσελόνα ως αλλαγή, στο 85′, και δύο λεπτά αργότερα σκόραρε το νικητήριο γκολ (2-1) των «Μπλαουγκράνα», που υποβίβασε τους Ιταλούς στο Europa League. Την Τρίτη το βράδυ ο Ανσού, που βύθισε στο πένθος το μισό Μιλάνο και έκανε ευτυχισμένο το άλλο μισό (Μίλαν), ήταν 17 ετών, ενός μηνός και δέκα ημερών.

Δεν έχουν περάσει ούτε τέσσερις μήνες από τη μέρα που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην κεντρική ποδοσφαιρική σκηνή και, ήδη, στη Βαρκελώνη μιλούν για τον «νέο Μέσι». Υπερβολές; Πολύ πιθανό. Αλλά είναι απόλυτα ρεαλιστικό να πει κανείς ότι ο πιτσιρικάς από τη Γουϊνέα – Μπισάου είναι ο πιο φέρελπις απόφοιτος της «Μασία» μετά τον αργεντινό σούπερ-σταρ. Ταχύτατος, καλός ντριμπλέρ, με μεγάλη φαντασία στο παιχνίδι του -όπως όλα τα παιδιά που έμαθαν το ποδόσφαιρο στο δρόμο-, με ταλέντο που του επιτρέπει να αγωνίζεται ως κεντρικός επιθετικός, στις πτέρυγες δεξιά κι αριστερά, ακόμη και ως «δεκάρι».

Ο Ανσού Φατί στον πάγκο στο ματς με την Ιντερ. Μπήκε στο 85′ και σκόραρε! (Reuters)

Εκανε το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα στις 25 Αυγούστου, ως αλλαγή, στην πρεμιέρα της στην εφετινή La Liga απέναντι στην Μπέτις. Ηταν 16 ετών και 298 ημερών. Μόλις 18 μέρες μεγαλύτερος από τον Βιθέντε Μαρτίνεθ, που κατέχει το ρεκόρ του νεαρότερου πρωτοεμφανιζόμενου με τη φανέλα της «Μπάρτσα» από το 1941. Στο τέλος της αναμέτρησης, μία υπέροχη έκπληξη τον περίμενε στη φυσούνα που οδηγεί προς τα αποδυτήρια: η ανοιχτή αγκαλιά του Λιονέλ Μέσι.

«Το όνειρο κάθε αγοριού στη Μασία είναι το ντεμπούτο του στο Καμπ Νου. Το να μοιραστείς αυτήν την ποδοσφαιρική σκηνή με τους καλύτερους παίκτες του Κόσμου, είναι μια εμπειρία που δεν ξεχνάς ποτέ στη ζωή σου», έγραψε ο μικρός στον λογαριασμό του στο Instagram. Μέσα σε λίγες ώρες, οι 64.000 followers είχαν ξεπεράσει τους 320.000. Το «wonderkid» της Μπαρτσελόνα έγινε, πολύ σύντομα, ο πιο διάσημος teenager στην Ισπανία.

Στη δεύτερη αγωνιστική, με αντίπαλο την Οσασούνα, πέτυχε το πρώτο του επαγγελματικό γκολ. Σε ηλικία 16 ετών και 304 ημερών. Ο Μέσι ήταν σχεδόν ένα χρόνο μεγαλύτερος (17 ετών και 312 ημερών) στη δική του, αντίστοιχη στιγμή. Στη συνέχεια ο Ανσού σημείωσε κι άλλο τέρμα (και μια ασίστ) στο 5-2 της Μπαρτσελόνα επί της Βαλένθια. Χθες, «άνοιξε λογαριασμό» και στο Champions League.

Από μικρό παιδί φαινόταν ότι έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την μπάλα. Οταν χτύπησαν την πόρτα του φτωχικού του στον ισπανικό Νότο, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, ήταν μόλις εννέα ετών. Πρώτη τον ανακάλυψε η Ρεάλ. Στην Ερέρα, μια μικρή πόλη κοντά στη Σεβίλλη. Η πρόταση της «Βασίλισσας» ήταν πιο ελκυστική, όμως η φήμη της «Μασία» μέτρησε περισσότερο απ’ όλα για τον πατέρα του παίκτη, Μπορί Φατί, που υπήρξε κι εκείνος ποδοσφαιριστής. Ο ίδιος ο (τότε) τεχνικός διευθυντής της Ακαδημίας της Μπαρτσελόνα, Αλμπερτ Πουίγ, τον συνάντησε αρκετές φορές για να του αναλύσει το πρότζεκτ του συλλόγου για τα νέα ταλέντα. Τελικώς, τον έπεισε να του εμπιστευτεί τον Ανσού, αλλά και τον μεγαλύτερο αδελφό του, Μπραχίμα. Αργότερα ακολούθησε και ο μικρότερος, ο Μιγκέλ, που σήμερα είναι συμπαίκτης με τον γιο του Μέσι στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα. Η οικογένεια Φατί μετακόμισε 1.000 χιλιόμετρα μακριά, αλλά άξιζε τον κόπο.

Λίγα χρόνια νωρίτερα ο πατέρας Φατί είχε κάνει ένα πολύ πιο περιπετειώδες ταξίδι. Από τη Γουινέα – Μπισάου, όπου γεννήθηκε ο Ανσού (31 Οκτωβρίου 2002), στην Πορτογαλία, κι έπειτα στη Μαριναλέδα της Σεβίλλης. Αλλά, δουλειά για μετανάστες δεν υπήρχε πουθενά. Κατέληξε να ζητιανεύει για λίγο φαγητό. Ηταν πολύ τυχερός που, εντελώς τυχαία, γνώρισε τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος τον έκανε οδηγό του. Κι επειδή τον εκτίμησε ως χαρακτήρα, φρόντισε να φέρει στη Σεβίλλη και την οικογένειά του. Ο Ανσού ήταν, τότε, έξι ετών. Ο ίδιος ο πατέρας του τον προέτρεψε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, και δεν άργησε να φανεί πόσο δίκιο είχε.

Στη Βαρκελώνη ο πιτσιρικάς έπαιζε διαρκώς σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικιακής κατηγορίας. Οταν, πέρυσι, «έβγαλε μάτια» στο Youth League της UEFA, τράβηξε την προσοχή του Ερνέστο Βαλβέρδε. Στις 24 του περασμένου Ιουλίου ο Ανσού υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, με ρήτρα εξαγοράς 100 εκατ. ευρώ. Κι όταν οι τραυματισμοί «χτύπησαν» τον Μέσι, τον Σουάρες και τον Ντεμπελέ, μας συστήθηκε ως ο πιο φέρελπις απόφοιτος της «Μασία» μετά τον Μέσι. Δηλαδή, εδώ και 15 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...