490
Ο Μπιλ Μπράουντερ (στη φωτογραφία) κατήγγειλε την αγορά ακινήτου στο όνομα του γιου του Ντμίτρι Κλούεβ, στην Κύπρο |

Ακτιβιστής κατά της διαφθοράς καταγγέλλει ξέπλυμα χρήματος από ρώσο εγκληματία στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2019, 21:06
Ο Μπιλ Μπράουντερ (στη φωτογραφία) κατήγγειλε την αγορά ακινήτου στο όνομα του γιου του Ντμίτρι Κλούεβ, στην Κύπρο
|

Ακτιβιστής κατά της διαφθοράς καταγγέλλει ξέπλυμα χρήματος από ρώσο εγκληματία στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2019, 21:06

Κατηγορίες σε βάρος της Κύπρου ότι επέτρεψε στον ρώσο αρχιμαφιόζο, Ντμίτρι Κλούεβ, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω της τοπικής αγοράς ακινήτων, εξαπέλυσε ο αμερικανοβρετανός επιχειρηματίας και «νούμερο ένα εχθρός του Πούτιν», Μπιλ Μπράουντερ.

Ο Μπράουντερ, που εδώ και 10 χρόνια πραγματοποιεί διεθνή εκστρατεία κατά του Κρεμλίνου και του ρωσικού οργανωμένου εγκλήματος, υποστηρίζει ότι η υπόθεση είναι χαρακτηριστική των μεγάλων προβλημάτων με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο.

«Από την εμπειρία μας, το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα έχει διεισδύσει πλήρως στα νομικά όργανα στην Κύπρο και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», ανέφερε ο Μπράουντερ σε συνέντευξή του.

Οπως σημειώνει το Politico Europe, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, ταυτοποίησαν την Κύπρο ως τον κύριο προορισμό για παράνομα ρωσικά κεφάλαια, κατηγορώντας παράλληλα τη χώρα ότι δεν λαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, κάτι που διαψεύδουν οι Αρχές.

Στη συνέντευξή του, ο Μπράουντερ εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την Κύπρο ως «Δούρειο Ιππο» για να περάσει χρήματα στην Ευρώπη.

Η καταγγελία στην οποία προέβη ο Μπράουντερ, αναφέρεται σε υπάλληλο του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος είχε αναλάβει την εξέταση αιτήσεων για αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς, και ο οποίος συμβούλεψε τον Κλούεβ να γράψει ένα σπίτι στο όνομα του γιου του για να λάβει την έγκριση του κράτους.

Ο Ντμίτρι Κλούεβ

Πολίτες χωρών εκτός της ΕΕ που αγοράζουν ακίνητα στην Κύπρο, υπόκεινται σε έγκριση και ελέγχους κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, ο Κλούεβ κέρδισε την έγκριση από την Κύπρο στις 12 Μαΐου 2014, μόλις οκτώ ημέρες πριν από τις επικείμενες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του για τη συμμετοχή του σε απάτες και ξέπλυμα χρήματος.

Σημειώνεται πως ο Κλούεβ και η οργάνωσή του τελούσαν υπό έρευνα στην Κύπρο, για τη μεταφορά των χρημάτων τους μέσω τοπικών τραπεζών. Οπως σημειώνει το Politico, παρά τις προσπάθειες για επικοινωνία με τις κυπριακές Αρχές, αυτό δεν κατέστη δυνατό, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει, παραπέμποντας στην έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε επιστολή που παρουσίασε ο Μπράουντερ στο Politico, φαίνεται ότι ο υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως θα γίνει άμεσα η μεταφορά του ακινήτου στον γιο του Κλούεβ, Γκριγκόρι, με σκοπό όπως αναφέρει ο Μπράουντερ, να αποκρύψουν τον Κλούεβ ως πηγή κεφαλαίων.

Μετά και την καταγγελία Μπράουντερ, η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης, στον επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στον Γενικό Εισαγγελέα και στον υπουργό Εσωτερικών, η αστυνομία ξεκίνησε επίσημη έρευνα.

Τους τελευταίους μήνες, όπως σημειώνει το Politico, οι κυπριακές αρχές έλαβαν μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με τις κυπριακές ρυθμιστικές Αρχές να απαγορεύουν στις τοπικές τράπεζες να ανοίξουν λογαριασμούς στο όνομα εταιρειών κελύφους που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό οδήγησε σε δραματική πτώση των καταθέσεων που ανήκουν σε μη κατοίκους του νησιού. Επιπλέον, οι κυπριακές τράπεζες και οι κρατικές αρχές έχουν επεκτείνει σημαντικά την ικανότητά τους να καταπολεμούν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας σε εργαλεία παρακολούθησης κατάρτισης και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...