569
Ο 19χρονος Σαντίνο Γουίλιαμ Λέγκαν | .

Η «λευκή ανωτερότητα» όπλισε το χέρι του μακελάρη στην Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2019, 07:00
Ο 19χρονος Σαντίνο Γουίλιαμ Λέγκαν
|.

Η «λευκή ανωτερότητα» όπλισε το χέρι του μακελάρη στην Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2019, 07:00

«Η φυσική κατάσταση του κόσμου είναι ο πόλεμος μεταξύ των φυλών και ο λευκός άντρας πρέπει να επικρατήσει». Αυτή είναι η βασική ιδέα πίσω από το βιβλίο «Might is right», το οποίο εκθείαζε o Σαντίνο Γουίλιαμ Λέγκαν που άνοιξε πυρ σε φεστιβάλ τροφίμων στην Καλιφόρνια, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 15 (δείτε εδώ).

Ο 19χρονος δράστης κατάφερε να μπει στον χώρο του φεστιβάλ παραβιάζοντας έναν φράχτη και προτού ανοίξει πυρ, τράβηξε και ανάρτησε μια φωτογραφία του φεστιβάλ στο Διαδίκτυο, προσθέτοντας το ειρωνικό σχόλιο: «Ωρα για το φεστιβάλ σκόρδου. Ελάτε να μεθύσουμε με υπερβολικά ακριβά ποτά». 

Έπειτα, άρχισε να πυροβολεί, επιδεικνύοντας, όπως είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες μία τρομακτική ψυχραιμία. Στο σημείο υπήρχε έντονη παρουσία αστυνομικών που τον είδαν και τον πυροβόλησαν θανάσιμα.

Ο Λέγκαν όμως είχε ήδη προλάβει να σκορπίσει τον θάνατο…

Ο δράστης

Οι Αρχές πολύ γρήγορα αναγνώρισαν τον δράστη. Ο 19χρονος Σαντίνο Γουίλιαμ Λέγκαν, ο οποίος περιγράφεται από τους γείτονες και τους καθηγητές του ως ένα απλό, ήσυχο παιδί, προερχόμενο από μια οικογένεια με κλίση στα σπορ ήταν εκείνος που δολοφόνησε τρεις αθώους ανθρώπους στην Καλιφόρνια.

Ο Λέγκαν χρησιμοποίησε ένα ημιαυτόματο όπλο που προμηθεύτηκε από τη γειτονική πολιτεία της Νεβάδα, καθώς τέτοιου είδους όπλα δεν πωλούνται σε άτομα κάτω των 21 στην Καλιφόρνια.

Το κίνητρο

Όπως όλα δείχνουν, ο Λέγκαν ήταν υπέρμαχος της «ανωτερότητας της λευκής φυλής», καθώς στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram βρέθηκε μια ανάρτηση στην οποία γράφει «Διάβασα το “Might is right”. Γιατί βάζουμε τόσους ανθρώπους στις πόλεις ώστε να χωρέσουν οι Μεξικανοί (χρησιμοποιεί ρατσιστικό όρο) και οι βλάκες από την Σίλικον Βάλεϊ;».

O Λέγκαν αναφέρεται στο βιβλίο (επάνω) που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, πιθανότατα από τον  Άρθουρ Ντέσμοντ (σαν συγγραφέας του βιβλίου αναφέρεται κάποιος με το ψευδώνυμο Ράγκναρ Ρέντμπιρντ).

Το περιεχόμενο του βιβλίου έχει χαρακτηριστεί ρατσιστικό, σεξιστικό και αντισημιτικό, μεταξύ άλλων, κάνοντας το ιδιαίτερα… δημοφιλές σε ακροδεξία φόρουμ στο Διαδίκτυο, όπου πολλές φορές διατίθεται ακόμα και δωρεάν.

Σύνδεση με άλλες επιθέσεις

Η συμπεριφορά του Λέγκαν δεν είναι φυσικά ξεχωριστή.

Στις 15 Μαρτίου του 2019, ο Μπρέντον Τάραντ επισκέφθηκε ένα τζαμί στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας και άρχισε να πυροβολεί τους εκατοντάδες πιστούς που βρίσκονταν εκεί. Τα όπλα του δράστη είχαν πάνω τους ζωγραφισμένα νεοναζιστικά σύμβολα ενώ ο Τάραντ άφησε πίσω του ένα μανιφέστο 74 σελίδων, όπου εξέφραζε την πίστη του για την «ανωτερότητα της λευκής φυλής».

Συνέχισε να πυροβολεί για αρκετά λεπτά, σκορπώντας τον θάνατο, μέχρι τη στιγμή που γύρισε στο όχημα του, ώστε να συνεχίσει το… έργο του σε ένα άλλο τζαμί.

Επί 17 λεπτά μάλιστα ο Τάραντ πρόβαλε τις αποτρόπαιες πράξεις του σε ζωντανή μετάδοση στο Facebook. Ο Μπρέντον Τάραντ δολοφόνησε 50 ανθρώπους ενώ προηγουμένως έκανε ρατσιστικά αστεία στο Διαδίκτυο και μιλούσε για το τι του έμαθε το παιχνίδι Fortinite («να χορεύω πάνω από πτώματα» όπως έγραψε).

Η περίπτωση του Τάραντ στη Νέα Ζηλανδία, φυσικά εκείνη του Μπρέιβικ στην Νορβηγία, του Λέγκαν στην Καλιφόρνια αλλά και άλλων μακελάρηδων που υπερασπίζονται την «λευκή ανωτερότητα» αποτελούν για πολλούς μία μετεξέλιξη του ακροδεξιού εξτρεμισμού σε όλον τον Κόσμο.

Οι υπερασπιστές της «λευκής ανωτερότητας» δεν συγκροτούν πλέον ομάδες όπως η Κου Κλουξ Κλαν, δεν μαζεύονται στα δάση της Αλαμπάμα και δεν κάνουν πορείες φωνάζοντας συνθήματα μίσους. Κλείνονται στα σπίτια τους και περνούν τις ώρες τους στο Διαδίκτυο όπου κάνουν κακόγουστα ρατσιστικά αστεία και συζητούν με ομοϊδεάτες τους από άλλες χώρες.

Και κάποιες φορές, κάποιος από αυτούς αγοράζει ένα όπλο και βγαίνει στον δρόμο αναζητώντας τους εχθρούς της ιδεολογίας του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...