592
Tο άτακτο Brexit αποτελεί πλέον ένα πιθανό σενάριο, ειδικά τώρα που ο Μπόρις Τζόνσον είναι πρωθυπουργός | REUTERS/Simon Dawson

Ανάλυση: Κι αν οι Ευρωπαίοι θυσιάσουν το Δουβλίνο για χάρη του Μπόρις;

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2019, 11:22
Tο άτακτο Brexit αποτελεί πλέον ένα πιθανό σενάριο, ειδικά τώρα που ο Μπόρις Τζόνσον είναι πρωθυπουργός
|REUTERS/Simon Dawson

Ανάλυση: Κι αν οι Ευρωπαίοι θυσιάσουν το Δουβλίνο για χάρη του Μπόρις;

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2019, 11:22

«Είναι μια επικίνδυνη στιγμή για την Ευρώπη. Δηλώνει πως είναι έτοιμη για ένα Brexit δίχως συμφωνία, αλλά γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό δεν είναι αλήθεια». Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου των Financial Times το επισημαίνει εδώ και τρία χρόνια – πως το άτακτο Brexit αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο για τους Βρετανούς αλλά και για τους Ευρωπαίους, ένα σενάριο κάθε άλλο παρά απίθανο, ειδικά τώρα που στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ βρίσκεται ο πολύς Μπόρις Τζόνσον.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν έγκειται τόσο στην επιθετική και φαινομενικά αδιάλλακτη στάση του αλλά στο γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται ξαφνικά στην ιδανική θέση για να επωφεληθεί από τα λάθη των αντιπάλων του. Η ψύχωση για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, για παράδειγμα, μετέτρεψε τους φιλοευρωπαϊστές της Βρετανίας στους «χρήσιμους ηλίθιους» του Brexit, δεδομένου ότι με τη στάση τους ανέδειξαν και ισχυροποίησαν το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Θα ήταν προτιμότερο, υποστηρίζει ο γερμανός δημοσιογράφος της λονδρέζικης εφημερίδας, να στήριζαν τη συμφωνία που παρουσίασε η Τερέζα Μέι, μέσω της οποίας θα διατηρούνταν μια μορφή σχέσης με την ΕΕ και θα παρέμενε ανοιχτή η πόρτα για μια ενδεχόμενη επανένταξη των Βρετανών στην ΕΕ κατά το μέλλον. Αντιθέτως «ένα Brexit δίχως καμία συμφωνία την κλείνει για μια γενιά».

Η εκτεταμένη παραφιλολογία, ωστόσο, περί δεύτερων σκέψεων των Βρετανών καθόρισε για μεγάλο χρονικό διάστημα και τις κινήσεις των Ευρωπαίων. Στη Γερμανία, λόγου χάρη, τα Μέσα κάλυπταν τις εξελίξεις όσον αφορά το Brexit, θεωρώντας σχεδόν σίγουρη τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία ενώ σήμερα αναφέρονται εκτενώς και με κάθε λεπτομέρεια στο ταμπεραμέντο του Μπόρις Τζόνσον αλλά σιωπούν όσον αφορά τις συνέπειες μιας άτακτης αποχώρησης της Γηραιάς Αλβιόνας από την ΕΕ.

Η Κομισιόν πιθανώς να είναι έτοιμη για ένα άτακτο Brexit σε τεχνικό επίπεδο. Αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμα παρουσιάσει με ξεκάθαρο τρόπο στους πολίτες ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος της αποχώρησης μιας μεγάλης χώρας από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά μέσα σε μια νύχτα.

Θεωρούν πως εάν μπλόφαραν όλοι, από τον Σαρλ ντε Γκολ έως τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί να σοβαρολογεί ο Μπόρις Τζόνσον; Δεν αντιλαμβάνονται, ωστόσο, την ιδιαιτερότητα του Brexit, τη στήριξη που χαίρει εντός της Βρετανίας, όπως αποδείχτηκε μέσω τριών (μιας ευρωπαϊκής και δύο εθνικών) εκλογικών αναμετρήσεων και ενός δημοψηφίσματος.

Ακούσια οι Ευρωπαίοι συνέβαλαν και στην ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία. Γιατί εάν δεν είχαν μετατοπίσει την ημερομηνία αποχώρησης του Brexit το οποίο επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί την 29η του περασμένου Μαρτίου, η Τερέζα Μέι θα είχε περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει και μαζί της και η συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με τις Βρυξέλλες.

Τώρα ο νέος ηγέτης της Βρετανίας μπορεί κάλλιστα να δηλώσει στους ευρωπαίους ομολόγους του πως εάν δεν αλλάξουν τη στάση τους όσον αφορά το αποκαλούμενο backstop – μια ειδική ρήτρα για την αποφυγή της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας αλλά και την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση – δεν πρόκειται ούτε καν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί τους ώστε να διαπραγματευτούν.

Πάντως ο Μινχάου δεν το θεωρεί απίθανο και για αυτόν τον λόγο συμβουλεύει τους ηγέτες των κρατών- μελών της ΕΕ, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη πως επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των περισσότερων ευρωπαϊκών οικονομιών, «να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να σκεφτούν εάν η αποφασιστικότητά τους να μην κάνουν πίσω για τα ιρλανδικά σύνορα θα είναι εξίσου ισχυρή τις ώρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία». Γιατί είναι άλλο πράγμα να διακηρύσσουν την αλληλεγγύη τους προς το Δουβλίνο και άλλο πράγμα να πρέπει να πουν στους εργάτες των εργοστασίων τους ότι ενδέχεται να χάσουν τις δουλειές τους και ότι αξίζει να πληρώσουν αυτό το τίμημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...